Το μητρικό γάλα και το ανοσοποιητικό σύστημα
Η έρευνά μας στο μητρικό γάλα εστιάζει σε τρεις βασικές περιοχές
Η έρευνά μας στο μητρικό γάλα εστιάζει σε τρεις βασικές περιοχές
Σύνθεση
Γνωρίζουμε πως η σύνθεση του μητρικού γάλακτος, τόσο σε επίπεδο μακροθρεπτικών όσο και μικροθρεπτικών συστατικών, επηρεάζεται από τη διατροφή της μητέρας. Ως εκ τούτου, μελετάμε τους παράγοντες που επηρεάζουν τη σύνθεση του μητρικού γάλακτος, όπως η κουλτούρα ή οι γεωγραφικές διατροφικές συνήθειες, το γενετικό υπόβαθρο, οι ασθένειες και η γενική διατροφική υγεία των μητερών.
Δομή
Η διερεύνηση της δομής του μητρικού γάλακτος μας επέτρεψε να ανακαλύψουμε πρόσφατα πως, για να επιτύχουμε την ιδανική θρεπτική αξία για το αναπτυσσόμενο μωρό, τα λιπίδια, μια ομάδα μορίων λιπαρών οξέων που βρίσκονται φυσικά στο μητρικό γάλα, πρέπει να είναι διαθέσιμα όχι μόνο με συγκεκριμένη σύνθεση αλλά και με συγκεκριμένη δομή.
Λειτουργικότητα
Μελετήσαμε την επίδραση συγκεκριμένων συστατικών του μητρικού γάλακτος για τη βέλτιστη πέψη, την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και την ανάπτυξη της μικροχλωρίδας του εντέρου, του ανοσοποιητικού συστήματος, της εγκεφαλικής ανάπτυξης και του μεταβολισμού στα βρέφη.
Η πολυπλοκότητα του μητρικού γάλακτος
Η πολυπλοκότητα του μητρικού γάλακτος
Το μητρικό γάλα είναι ο πιο φυσικός τρόπος θρέψης ενός νεογνού.Έρευνες έχουν δείξει πως το μητρικό γάλα περιέχει πολλά συστατικά που βοηθούν στην ενδυνάμωση του αναπτυσσόμενου ανοσοποιητικού συστήματος.
Το μητρικό γάλα είναι μια σύνθετη διατροφή, η οποία περιέχει την ιδανική αναλογία θρεπτικών συστατικών που απαιτείται για τη σωματική και διανοητική ανάπτυξη. Αποτελεί το καλύτερο είδος διατροφής για τα νεογέννητα. Τα μοναδικά, σε ποιότητα και ποσότητα και αναλογία, συστατικά που περιέχει το μητρικό γάλα, το καθιστούν σαν τη μοναδική και ιδανική τροφή για το βρέφος. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι:
Ολιγοσακχαρίτες στο μητρικό γάλα
Οι ολιγοσακχαρίτες είναι μοναδικά και σύνθετα συστατικά του ανθρώπινου μητρικού γάλακτος. Καθώς είναι το τρίτο μεγαλύτερο στέρεο συστατικό στο ανθρώπινο μητρικό γάλα, οι ολιγοσακχαρίτες θρέφουν επιλεκτικά και διεγείρουν την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα των καλών βακτηρίων του γαστρεντερικού συστήματος του βρέφους. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί στην ανάπτυξη ενός υγιούς εντέρου και ανοσοποιητικού συστήματος.
Αντισώματα
Τα αντισώματα, που είναι γνωστά και ως ανοσοσφαιρίνες, αποτελούνται από 5 βασικές μορφές: IgG, IgA, IgM, IgD και IgE. Αυτές οι προστατευτικές πρωτεΐνες παίζουν από τη φύση τους ένα σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς αναγνωρίζουν και εξουδετερώνουν τα ξένα σώματα. Ένα βρέφος ξεκινά να αποκτά αντισώματα, προτού γεννηθεί, μέσω του πλακούντα, ενώ μετά τη γέννησή του εξασφαλίζει τα απαραίτητα αντισώματα που χρειάζεται μέσω του μητρικού γάλακτος.
Λευκά αιμοσφαίρια
Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι γνωστά και ως λευκοκύτταρα. Πρόκειται για κύτταρα που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Βασικός τους ρόλος είναι να συμβάλουν στην άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ξένα υλικά. Το πύαρ (το πρώτο γάλα που παίρνει το μωρό τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση) περιέχει υψηλές ποσότητες λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του βρέφους.
Το ανοσοποιητικό σύστημα
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα σύνολο οργάνων, κυττάρων και ιστών που συνεργάζονται μεταξύ τους για να προστατεύσουν τον οργανισμό από ξένα σώματα και δυνητικά βλαβερούς οργανισμούς. Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από το γαστρεντερικό σωλήνα, το θύμο αδένα, το σπλήνα, τους λεμφαδένες, το μυελό των οστών καθώς και από πολλά εξειδικευμένα κύτταρα όπως αυτά στην εικόνα.
Γιατί είναι τόσο σημαντικό το ανοσοποιητικό σύστημα;
Τα βρέφη γεννιούνται με ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που τα κάνει ευάλωτα κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Το μεγαλύτερο κομμάτι του ανοσοποιητικού βρίσκεται στο έντερο και αυτό είναι η πρώτη γραμμή άμυνας προς πιθανά βλαβερούς μικροοργανισμούς.
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της ανάπτυξης του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι πλέον ευρέως αναγνωρισμένο πως το μητρικό γάλα εξασφαλίζει το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή και είναι η καλύτερη τροφή για το αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού.
Αυτό το ξέρατε;Το 60-70% των ανοσοποιητικών κυττάρων βρίσκονται μέσα στο γαστρεντερικό σωλήνα.
Γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού μου χρειάζεται υποστήριξη;
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο γαστρεντερικός σωλήνας του μωρού είναι αποστειρωμένος και προστατεύεται χάρη στις βασικές του άμυνες όπως το δέρμα, ο πλακούντας, ο αμνιακός σάκος και το αμνιακό υγρό και από τα αντισώματα της μητέρας τα οποία μεταφέρονται στο μωρό μέσω του πλακούντα. Αυτό είναι γνωστό ως «παθητική» ανοσία. Κατά τη διάρκεια ενός φυσιολογικού τοκετού, το πέρασμα του μωρού μέσα από το γεννητικό κανάλι το εκθέτει στα βακτήρια της μητέρας τα οποία αποικίζουν το έντερό του για να συμβάλουν στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού του συστήματος.
Αν η μητέρα κάνει καισαρική τομή, τα πρώτα βακτήρια με τα οποία έρχεται σε επαφή το μωρό προέρχονται από το περιβάλλον του νοσοκομείου και όχι από το γεννητικό κανάλι, γεγονός που εξηγεί τις διαφορές στην εντερική χλωρίδα μωρών που έχουν γεννηθεί με καισαρική.
Η υποστήριξη του πεπτικού και ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού μέσω της διατροφής είναι σημαντική για τη σωματική και διανοητική του ανάπτυξη, είτε έχει γεννηθεί φυσιολογικά είτε με καισαρική.