Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Κάτι που δεν μπορείτε να γλιτώσετε στην εγκυμοσύνη, είναι οι εξετάσεις. Μπορεί να σας αγχώνουν, όμως επιβεβαιώνουν την υγεία τόσο τη δική σας, όσο και του μωρού. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώνει λεπτομερώς για κάθε εξέταση, οπότε θα ξέρετε ακριβώς τι να περιμένετε.

Εξετάσεις που φροντίζουν για εσάς και το μωρό σας

Το πιο σημαντικό είναι, πως περίπου στις 9 από τις 10 κυήσεις και τοκετούς, όλα εξελίσσονται φυσιολογικά. Οι εξετάσεις στην εγκυμοσύνη υπάρχουν για να εξασφαλίζουν πως τυχόν προβλήματα θα εντοπιστούν γρήγορα. Ορισμένες από τις εξετάσεις μπορεί να ακούγονται περίπλοκες, είναι όμως πολύ συνηθισμένες:

  • Αμνιοπαρακέντηση
  • Λήψη δείγματος χοριακών λαχνών
  • Δοκιμασία ανοχής γλυκόζης
  • Εξέταση αίματος
  • Εξέταση ούρων

Αμνιοπαρακέντηση

Η αμνιοπαρακέντηση γίνεται μεταξύ της 16ης και της 18ης εβδομάδας και ελέγχει αν το μωρό έχει σύνδρομο Down, ή άλλη χρωμοσωμική ανωμαλία. Είναι πιο πιθανό να κάνετε αυτή την εξέταση αν είστε πάνω από 35 ετών, αν έχετε γεννήσει παιδί με κάποια πάθηση, αν εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε οικογενειακό ιστορικό χρωμοσωμικών ανωμαλιών, ή αν έχετε ύποπτα αποτελέσματα στις αιματολογικές εξετάσεις ή στον υπέρηχο της αυχενικής διαφάνειας.

Πρώτα-πρώτα ο γιατρός θα ελέγξει με τον υπέρηχο τη θέση του μωρού, τον πλακούντα και την ηλικία της κύησης. Μετά θα καθαρίσει το δέρμα της κοιλιάς σας και θα περάσει μια λεπτή βελόνα μέσα στη μήτρα. Με τη σύριγγα θα τραβήξει μία μικρή ποσότητα αμνιακού υγρού που περιβάλει το μωρό σας και θα το στείλει για έλεγχο. Φυσικά, η θέση του μωρού και η βελόνα παρακολουθούνται πολύ προσεκτικά μέσω των υπέρηχων σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Πολλές μητέρες λένε, πως η εξέταση είναι περισσότερο άβολη παρά επώδυνη και η αίσθηση που έχουν είναι περίπου σαν τους πόνους της περιόδου. Η διάρκειά της είναι περίπου 25 λεπτά, ενώ μέσα σε τρεις ημέρες μπορείτε να λάβετε ένα αξιόπιστο προκαταρκτικό αποτέλεσμα (PCR-DNA).

Είναι καλό να φροντίσετε να μην κουραστείτε για μια δυο μέρες μετά την εξέταση κι αν έχετε κι άλλα παιδιά, βεβαιωθείτε πως θα έχετε βοήθεια για τη φροντίδα τους.

Γενικά η αμνιοπαρακέντηση είναι μια αρκετά ασφαλής εξέταση. Πολλές γυναίκες θεωρούν πως τα πλεονεκτήματά της καλύπτουν οποιονδήποτε κίνδυνο επιπλοκών. Ωστόσο, κάποιος κίνδυνος υπάρχει, με μία στις 200 γυναίκες να παρουσιάζει επιπλοκές που μπορούν να οδηγήσουν σε αποβολή. Το καλύτερο θα ήταν να συζητήσετε με το γιατρό σας προκειμένου να αποφασίσετε, γνωρίζοντας όλα τα δεδομένα.

Λήψη δείγματος χοριακών λαχνών (CVS)

Η λήψη δείγματος χοριακών λαχνών (CVS) γίνεται συνήθως στο πρώτο τρίμηνο ως εναλλακτική της αμνιοπαρακέντησης μεταξύ 11ης και 14ης εβδομάδας. Η βασική διαφορά τους είναι πως δεν μπορεί να εντοπίσει τη δισχιδή ράχη. Συνήθως γίνεται σε γυναίκες άνω των 35 ετών που έχουν οικογενειακό ιστορικό ασθενειών ή που σε προηγούμενη εγκυμοσύνη τους απέκτησαν παιδί με πρόβλημα υγείας. Η εξέταση ολοκληρώνεται σε περίπου μισή ώρα και είναι λίγο πιο επώδυνη από την αμνιοπαρακέντηση. Κατά τη διάρκειά της λαμβάνεται δείγμα κυττάρων των χοριακών λαχνών, που βρίσκονται στον πλακούντα.
Μετά την εξέταση, θα χρειαστεί να είστε προσεκτική για μια-δυο μέρες. Ο κίνδυνος αποβολής είναι λίγο μεγαλύτερος από ότι με την αμνιοπαρακέντηση, αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να γίνει νωρίτερα (στις 11-12 εβδομάδες), οπότε αν υπάρχει προβληματική κύηση θα το μάθετε σε αρχικό στάδιο.

Δοκιμασία ανοχής γλυκόζης

Στο δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης μπορεί να υποβληθείτε σε μια εξέταση για να διαπιστωθεί αν έχετε διαβήτη της κύησης, μία ασθένεια που εμφανίζεται σε 2 με 3 μέλλουσες μητέρες στις εκατό. Οι γυναίκες που έχουν περισσότερες πιθανότητες είναι οι άνω των 35 ετών, οι παχύσαρκες και όσες είχαν εμφανίσει διαβήτη σε προηγούμενη εγκυμοσύνη.

Πολλές μέλλουσες μητέρες μπορούν να ρυθμίσουν το διαβήτη της κύησης με υγιεινή διατροφή και ήπια άσκηση. Μερικές φορές χρειάζονται και ενέσεις ινσουλίνης.

Οι συνηθισμένες αιματολογικές εξετάσεις

Κατά την εγκυμοσύνη σας, είναι αναμενόμενο να κάνετε ορισμένες αιματολογικές εξετάσεις. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, είναι θέμα ρουτίνας. Τι ελέγχουν;

  • Τα επίπεδα του σιδήρου: αν είναι χαμηλά, μπορεί να νιώθετε κούραση και υπνηλία. Προσθέστε σπανάκι, όσπρια και κόκκινο κρέας στη διατροφή σας και ενισχύστε την πρόσληψη σιδήρου. Συνήθως οι γυναικολόγοι δίνουν συμπλήρωμα σιδήρου για να μην εμφανιστεί αναιμία. Καθώς τα επίπεδα του σιδήρου μπορεί να μεταβληθούν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα επαναλάβετε την εξέταση γύρω στην 28η εβδομάδα ή νωρίτερα.
  • Την ομάδα του αίματός σας και τον παράγοντα Ρέζους: η ομάδα του αίματός σας πρέπει να υπάρχει στο ιατρικό σας ιστορικό και το Ρέζους πρέπει να γνωρίζετε αν είναι θετικό (+) ή αρνητικό (-), καθώς οι δύο τύποι δεν είναι συμβατοί μεταξύ τους. Αν εσείς έχετε Ρέζους αρνητικό (RH-) και το μωρό σας θετικό (RH+), ενδέχεται ο οργανισμός σας να παράγει αντισώματα για να καταπολεμήσει τα RH+ κύτταρα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το έμβρυο. Γνωρίζοντας την ομάδα αίματος και το Ρέζους σας, τυχόν προβλήματα μπορούν να προληφθούν.
  • Ερυθρά: το πιθανότερο είναι πως θα έχετε κάνει εμβόλιο ή θα έχετε περάσει την ερυθρά σαν παιδί, άρα θα έχετε αντισώματα. Αν, ωστόσο, η εξέταση αίματος αποκαλύψει ότι δεν έχετε αντισώματα, θα πρέπει να αποφεύγετε όποιον έχει ερυθρά για να μην κολλήσετε.
  • Άλλες ασθένειες: θα εξεταστείτε για ηπατίτιδα Β και σύφιλη, καθώς και οι δύο μπορούν να βλάψουν το έμβρυο. Ενδέχεται ο γιατρός να σας ζητήσει και εξέταση για HIV/AIDS. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Τα αποτελέσματα είναι εμπιστευτικά και γίνονται για την υγεία του μωρού σας.
  • Τοξόπλασμα: πρόκειται για ένα παράσιτο που εξαπλώνεται μέσω των κοπράνων της γάτας αλλά και του κρέατος που δεν έχει μαγειρευτεί καλά.

Εξετάσεις ούρων

Κατά την εγκυμοσύνη σας θα κάνετε και εξετάσεις ούρων για να ελέγχετε:

  • Την πρωτεΐνη: ύπαρξη πρωτεΐνης (λευκώματος) στα ούρα μπορεί να αποτελεί ένδειξη μόλυνσης ή λοίμωξης ή μαζί με άλλα συμπτώματα να υποδεικνύει προεκλαμψία, μία πάθηση σοβαρή για εσάς και το μωρό σας.
  • Τις λοιμώξεις του ουροποιητικού: αν δεν θεραπευτούν έγκαιρα, μπορούν να προκαλέσουν αργότερα προβλήματα. Μια εξέταση ούρων εντοπίζει τη λοίμωξη, ενώ μία αντιβίωση είναι αρκετή για να τη θεραπεύσει.
  • Τη γλυκόζη: η ύπαρξη γλυκόζης στα ούρα σας μπορεί να αποκαλύπτει διατροφή με πολλά σάκχαρα ή απλά ότι φάγατε πρόσφατα κάτι γλυκό. Αν εμφανίζεται επαναλαμβανόμενα η γλυκόζη, ίσως έχετε διαβήτη της κύησης, κάτι που αντιμετωπίζεται με απλές αλλαγές στη διατροφή και με άσκηση.
backtotop
Nutricia