Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Η ιδανική τροφή για την ισορροπία του εντερικού μικροβιόκοσμου και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού στα βρέφη.

Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική τροφή για το μωρό που γεννιέται. Είναι η αποκλειστική τροφή, που ικανοποιεί τις μεγάλες απαιτήσεις σε ενέργεια που αντιμετωπίζει για την ανάπτυξή του, όπως επίσης το προμηθεύει με τα κατάλληλα συστατικά για να χτίσει τον καινούργιο υγιή οργανισμό.

Γνωρίστε τον εντερικό μικροβιόκοσμο

Αυτό το πρώτο διάστημα της ζωής, που ξεκινά από τη γέννηση του νεογνού μέχρι τα 2-2,5 έτη, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την ανάπτυξή του, γιατί εκτός από την εξέλιξη όλων των συστημάτων, είναι ταυτόχρονα η περίοδος που ωριμάζει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Το ίδιο αυτό διάστημα συμπίπτει με την ωρίμανση του εντερικού μικροβιόκοσμου του νεογνού.

Τι είναι ο εντερικός μικροβιόκοσμος; Είναι το σύνολο των μικροβίων που εγκαθίστανται στον εντερικό σωλήνα του ανθρώπου και αποκτά συμβιωτική σχέση με τον οργανισμό. Στο παχύ έντερο εγκαθίστανται τα περισσότερα μικρόβια από τις υπόλοιπες περιοχές και δημιουργούν πολύπλοκες κοινότητες. Η ισορροπία μεταξύ αυτών των μικροβιακών πληθυσμών είναι πολύ σημαντική για την υγεία, ενώ η διατάραξη αυτής της ισορροπίας συνδέεται πλέον με την εμφάνιση πολλών ασθενειών. Η εγκατάσταση

αυτή ξεκινά κυρίως από τον τοκετό και συνεχίζεται, ενώ τα πρώτα 2-2,5 χρόνια της ζωής, αλλάζουν οι ισορροπίες στα μικρόβια του εντέρου, μέχρι να αποκτήσουμε έναν “ώριμο” εντερικό μικροβιόκοσμο που θα μας ακολουθεί για την υπόλοιπη ενήλικη ζωή μας, μέχρι να ξεπεράσουμε περίπου τα 65 έτη.

Διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν τη σύσταση του εντερικού μικροβιόκοσμου, τόσο γενετικοί, αλλά και περιβαλλοντικοί με κυριότερο τη διατροφή.

Είναι πολύ σημαντικό ποια μικρόβια θα εγκατασταθούν αυτά τα πρώτα χρόνια της ζωής γιατί ενώ εξελίσσονται, βοηθούν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στα παθογόνα και επιπλέον “εκπαιδεύουν” το ανοσοποιητικό σύστημα στη διαδικασία της ωρίμανσής του. Το έντερο θεωρείται το μεγαλύτερο “ανοσοποιητικό όργανο”, γιατί περιέχει πληθώρα από κύτταρα (Β- και Τ-λεμφοκύτταρα) και μόρια (ανοσοσφαιρίνη Α), που βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού, ενώ είναι καλυμμένο με ειδικό λεμφικό ιστό. Η τεράστια επιφάνειά του εκτίθεται στο υψηλό μικροβιακό φορτίο, που μεταφέρεται από τα τρόφιμα που καταναλώνει ο οργανισμός. Ο νέος οργανισμός θα πρέπει να εκπαιδευτεί να αναγνωρίζει μέσα από το ανοσοποιητικό του σύστημα τα παθογόνα μικρόβια – εισβολείς στα οποία εκτίθεται, από το πλήθος των δικών του “καλών μικροβίων”, ακόμα και εάν μεταξύ τους έχουν πολύ μικρές διαφορές. Η εκπαίδευση αυτή προφυλάσσει το βρέφος από την υπολειτουργία του ανοσοποιητικού (εισβολή – λοίμωξη), αλλά και από την υπερλειτουργία (αλλεργίες).

backtotop
Nutricia