Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους.

Τα παχύσαρκα και τα λιποβαρή νήπια έχουν μειωμένη άμυνα έναντι των λοιμώξεων.

  • Ο παιδίατρος θα υποδείξει το σωστό βάρος, βάσει των καμπυλών ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) ανάλογα με την ηλικία του νηπίου.

Περιορισμός της κατανάλωσης απλών σακχάρων

όπως γλυκόζη, φρουκτόζη ή ζάχαρη που βρίσκονται σε γλυκά, παγωτά, καραμέλες, αναψυκτικά, συμπυκνωμένους χυμούς κλπ. γιατί κατά τη διάρκεια μίας ίωσης, η δράση τους είναι αρνητική για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

  • Συστήνονται σύνθετοι υδατάνθρακες όπως άμυλο και φυτικές ίνες που βρίσκονται σε δημητριακά, καστανό ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί ολικής αλέσεως, όσπρια, φρούτα, λαχανικά και φυσικός χυμός μέχρι 180 ml ανά ημέρα.

Εισαγωγή πρεβιοτικών στη διατροφή

που βρίσκονται σε ηλίανθο, ραδίκια, σπαράγγια, κρεμμύδια.

  • Συστήνεται συνέχιση του μητρικού θηλασμού ή 500 ml ανά ημέρα Νηπιακό γάλα με πρεβιοτικό μίγμα GOS:FOS (9:1), εγκεκριμένο από την Ε.Ε, καθώς αποδεικνύεται από μελέτες πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων και αλλεργίας.

Εισαγωγή πρoβιοτικών στη διατροφή

καθώς φαίνεται από μελέτες πως μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων του γαστρεντερικού συστήματος. Βρίσκονται σε γιαούρτια και γάλατα εγκεκριμένα για νήπια.

  • Συστήνεται 1 νηπιακό γιαούρτι ανά ημέρα.

Κατανάλωση τροφών με ω-3 λιπαρά οξέα (LCPs)

Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια (π.χ. σολωμός, σκουμπρί, τσιπούρα, σαρδέλα), λιναρόσπορο, ξηρούς καρπούς, σογιέλαιο και λινέλαιο.

  • Συστήνεται η κατανάλωση λιπαρών ψαριών 2 φορές ανά εβδομάδα.

Κατανάλωση τροφών με αντιοξειδωτικά

όπως βιταμίνες και ψευδάργυρος. Η βιταμίνη C συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων και βρίσκεται σε εσπεριδοειδή, ακτινίδιο, φράουλα, ροδάκινο, σταφύλι, μπρόκολο, πιπεριά, σπανάκι, κουνουπίδι, ντομάτα. Η βιταμίνη Α συμβάλλει στην άμυνα του αναπνευστικού και βρίσκεται σε ψάρια, γάλα, συκώτι, καρότο, αχλάδι, σπανάκι, λάχανο. Η βιταμίνη Ε προστατεύει τον οργανισμό από τη δράση των ελεύθερων ριζών και βρίσκεται σε φυτικά έλαια (πχ. ελαιόλαδο), ξηρούς καρπούς (πχ. αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια). Ο ψευδάργυρος συμβάλλει στην παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων και βρίσκεται σε θαλασσινά, ψάρια, συκώτι, κρέας, αυγό, μανιτάρια, σύκο.

  • Συστήνονται 2 μερίδες φρούτων και 1 μερίδα λαχανικών ανά ημέρα, 1 μερίδα κόκκινο κρέας και 2 μερίδες ψάρι ανά εβδομάδα.

Επαρκής πρόσληψη σιδήρου μετά το 1ο έτος

Η έλλειψη του προκαλεί κούραση, αναιμία, μειωμένη απόδοση και ανεπάρκεια του συστήματος άμυνας του οργανισμού. Βρίσκεται σε κρέας, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, φασόλια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο), ψωμί, δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο, γάλα με προσαρμοσμένη σύνθεση για νήπια.

  • Συστήνεται έλεγχος για αναιμία / έλλειψη σιδήρου στην ηλικία των 12 μηνών και αποφυγή χορήγησης σκευασμάτων σιδήρου χωρίς τη συμβουλή του παιδιάτρου.

Καλός ύπνος

Η ποιότητα και η διάρκεια του ύπνου παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.

  • Τα νήπια πρέπει να κοιμούνται 12-13 ώρες το 24ωρο.

Άσκηση και καλή φυσική κατάσταση

ώστε οι καρδιακοί παλμοί του παιδιού να επιταχύνονται.

  • Συνιστάται άσκηση τουλάχιστον 3 φορές ανά εβδομάδα για 20-30 λεπτά.

Αποφυγή αλόγιστης χορήγησης αντιβιοτικών

αλλιώς το νήπιο κινδυνεύει να αναπτύξει ανθεκτικά μικρόβια κι έτσι είναι πιθανόν μια βαριά λοίμωξη να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί στο μέλλον.

  • Η χρήση αντιβιοτικών πρέπει να γίνεται μόνο μετά από συμβουλή του παιδιάτρου.


Ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη μέθοδος για να μάθει το σώμα να αμύνεται. Είναι εξίσου σημαντικό ΚΑΙ στη νηπιακή ηλικία να μην παραλείπονται οι επισκέψεις στον παιδίατρο για τις αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων.

Παρασκευή Καρανίκα, Παιδογαστρεντερολόγος, Ειδική Σύμβουλος Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

backtotop
Nutricia