Τα υπερηχογραφήματα μπορεί να προκαλούν κάποια νευρικότητα στις μέλλουσες μητέρες, πραγματικά όμως δεν υπάρχει λόγος άγχους! Όλα τους βοηθούν να επιβεβαιώσετε πως το μωρό σας αναπτύσσεται φυσιολογικά. Κι επιπλέον θα δείτε το μωρό σας να κινείται! Κάθε μέλλουσα μητέρα θα κάνει οπωσδήποτε ένα υπερηχογράφημα γύρω στις 12 εβδομάδες και ένα στις 20. Στη συνέχεια, θα περιγράψουμε τα κυριότερα υπερηχογραφήματα και εξετάσεις που μπορεί να κάνετε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ώστε να ξέρετε κάθε στιγμή τι να περιμένετε.
Τι συμβαίνει όταν κάνω υπερηχογράφημα;
Δύο είναι τα βασικά υπερηχογραφήματα που κάνουν σχεδόν όλες οι έγκυες, ένα γύρω στη 12η εβδομάδα της κύησης, το οποίο πιστοποιεί την ηλικία της εγκυμοσύνης και ένα δεύτερο στην 20η εβδομάδα για έλεγχο τυχόν ανωμαλιών. Ανάλογα με το σύστημα του γιατρού σας, μπορεί να κάνετε υπέρηχο σε κάθε μηνιαία επίσκεψη στο ιατρείο του, ή να προγραμματίζετε τους υπερήχους στο μαιευτήριο ή σε κάποιο διαγνωστικό κέντρο.
Για να γίνει το υπερηχογράφημα, ο γιατρός ή η βοηθός του, θα απλώσουν ένα ζελέ στην κοιλιά σας και μετά ο γιατρός θα ακουμπήσει στο δέρμα σας μια μικρή χειροκίνητη συσκευή που ονομάζεται μορφομετατροπέας. Η συσκευή αυτή θα μετακινείται γλιστρώντας στην κοιλιά σας και θα στέλνει την εικόνα του μωρού σας σε μια οθόνη. Σε κάποια απ’ τα αρχικά, υπερηχογραφήματα μπορεί να σας ζητηθεί να έχετε γεμάτη κύστη, η οποία θα σπρώχνει τη μήτρα προς τα έξω και θα δημιουργείται πιο καθαρή εικόνα.
Είδη υπερηχογραφημάτων
Στην αρχή της εγκυμοσύνης
Συνήθως γίνεται ένα πρώτο υπερηχογράφημα μεταξύ της 6ης και της 10ης εβδομάδας για να επιβεβαιωθεί η κύηση, αλλά και για έναν αρχικό έλεγχο σε περιπτώσεις που έχετε πόνο ή αιμορραγία, ιστορικό αποβολών ή εξωμήτριου. Καθώς σε αυτό το στάδιο το μωρό σας θα είναι πάρα πολύ μικρό, για να έχει ο γιατρός όσο το δυνατό πιο ξεκάθαρη εικόνα, συνήθως ο υπέρηχος γίνεται διακολπικά χρησιμοποιώντας μια μικρή «βέργα» που μπαίνει μέσα στον κόλπο σας (ένα λεπτό επιμήκη ηχοβολέα).
Το υπερηχογράφημα αυτό είναι πολύ απλό, αν όμως έχετε κάποια ανησυχία ενημερώστε τον γιατρό σας, για να σας καθησυχάσει. Και να θυμάστε πως, η εξέταση θα επιβεβαιώσει ότι το μωρό σας είναι μια χαρά, κάτι που θα σας βοηθήσει να έχετε πολύ λιγότερο άγχος στην πορεία της εγκυμοσύνης σας.
Υπέρηχος προσδιορισμού της ηλικίας της κύησης
Συνήθως γίνεται μεταξύ της 6ης και της 12ης εβδομάδας. Θα σας δώσει με ακρίβεια την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού και θα εκτιμήσει αρκετές σημαντικές λεπτομέρειες, όπως:
- Την ηλικία του μωρού σας.
- Το αν υπάρχουν περισσότερα από ένα μωρά.
- Θα ελέγξει αν υπάρχει χτύπος καρδιάς.
- Αν υπάρχει κάποια προφανής ανωμαλία.
- Αν οι ωοθήκες σας είναι υγιείς.
Το υπερηχογράφημα διαρκεί γύρω στα δέκα λεπτά, διάστημα κατά το οποίο το μηχάνημα θα λαμβάνει εικόνες του μωρού σας. Οι πρώτες εικόνες του μωρού σας στην οθόνη είναι συναρπαστική εμπειρία και πολλές μητέρες συγκινούνται. Αφού τελειώσει, θα σας δώσουν μια εκτύπωση να πάρετε μαζί σας (ίσως και cd με όλο το υπερηχογράφημα), τα οποία θα μπορείτε να δείξετε στους δικούς σας, ώστε να μοιραστείτε τον ενθουσιασμό σας.
Εξέταση αυχενικής διαφάνειας
Η εξέταση αυτή είναι μη παρεμβατική και δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για το μωρό σας. Συνήθως συνδυάζεται με υπερηχογράφημα που γίνεται μεταξύ της 11ης και της 14ης εβδομάδας. Μπορείτε να την κάνετε στο μαιευτήριο όπου θα γεννήσετε, σε διαγνωστικό κέντρο, ή να την κάνει ο ίδιος ο γυναικολόγος στο ιατρείο του. Η εξέταση της αυχενικής διαφάνειας προσδιορίζει το ποσοστό κινδύνου που διατρέχει το μωρό σας να έχει σύνδρομο Down, ή άλλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Η εκτίμηση του κινδύνου στηρίζεται στην ηλικία της μέλλουσας μητέρας, το πάχος της αυχενικής πτυχής στο πίσω μέρος του λαιμού του μωρού σας, στο ρινικό οστό του μωρού σας και σε μία εξέταση αίματος.
Αν οι πιθανότητες είναι αυξημένες, τότε ίσως χρειαστεί να κάνετε επιπλέον εξετάσεις όπως αμνιοπαρακέντηση για να πάρετε μια σαφή απάντηση. Σε αυτή τη περίπτωση, θα πρέπει να συζητήσετε διεξοδικά με τον γιατρό σας.
Υπέρηχος β’ επιπέδου
Στα μισά της εγκυμοσύνης, ο γιατρός σας θα σας καλέσει να κάνετε το υπερηχογράφημα β’ επιπέδου, που συνήθως συναρπάζει τις μέλλουσες μητέρες, όχι μόνο επειδή αποτελεί ένα πραγματικό ορόσημο για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης, αλλά και επειδή το μωρό σας δεν θα έχει πια ένα ασαφές σχήμα, αλλά θα μοιάζει με ένα αληθινό μωρό. Θα μπορούσατε ακόμη και να μάθετε αν είναι αγόρι ή κορίτσι. Άν όμως προτιμάτε να το κρατήσετε για έκπληξη, ζητήστε πριν τον υπέρηχο να μην σας αποκαλύψουν το φύλο. Διαρκεί γύρω στα 15 με 20 λεπτά και φεύγοντας θα πάρετε μαζί σας φωτογραφίες απ’ τον υπέρηχο.
Η εξέταση αυτή γίνεται συνήθως μεταξύ της 20ης και της 24ης εβδομάδας. Επιτρέπει στους ειδικούς να εξετάσουν το μωρό σας απ’ το κεφάλι μέχρι τα νύχια για να ελέγξουν:
- Το κεφάλι του μωρού σας για τυχόν προβλήματα στον εγκέφαλο, ή λαγόχειλο.
- Τη σπονδυλική στήλη και την κοιλιά του για τη σωστή ανατομική διάπλασή του.
- Το μέγεθος και το σχήμα του κεφαλιού του.
- Το στομάχι, το οποίο θα μπορείτε να δείτε κάτω απ’ την καρδιά. Ίσως μπορέσετε να διακρίνετε το αμνιακό υγρό που έχει καταπιεί το μωρό σας και το οποίο μοιάζει με μια μαύρη φούσκα στην κοιλίτσα του.
- Τα νεφρά και την κύστη του μωρού σας.
- Τα χέρια και τα πόδια του μωρού σας, να μετρηθούν τα δαχτυλάκια του.
- Τον πλακούντα, τον ομφάλιο λώρο και το αμνιακό υγρό.
- Τις διαστάσεις του κεφαλιού, της κοιλιάς και του μηριαίου οστού του μωρού σας, για να επιβεβαιωθεί πως αναπτύσσεται σωστά.
Αν υπάρχουν οποιεσδήποτε ενδείξεις κάποιου προβλήματος, θα μιλήσετε μ’ έναν ειδικό και θα προχωρήσετε σε περαιτέρω εξετάσεις.
Έλεγχος ανάπτυξης
Ο υπέρηχος αυτός ελέγχει αν το μωρό σας μεγαλώνει και αναπτύσσεται σωστά. Συνήθως γίνεται αν υπάρχει κάποια ανησυχία σχετικά με την ανάπτυξη του μωρού σας.