Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Το μωρό σας κατά την νηπιακή ηλικία προσπαθεί να σταθεί, να κρατήσει ένα ποτήρι, να μεταφέρει παιχνίδια ή να φτάσει κάτι με «άτσαλο» τρόπο! Αυτό όμως είναι απόλυτα φυσιολογικό καθώς τώρα εξασκεί τις «λεπτές κινητικές του ικανότητες» ή λεπτή κινητικότητα. Πρόκειται για απλές κινήσεις που θεωρούμε δεδομένες αλλά στην πραγματικότητα χρειάζονται μεγάλο συντονισμό των χεριών, των ματιών και του εγκεφάλου προκειμένου να γίνουν αβίαστα.

Γιατί είναι σημαντική η λεπτή κινητικότητα;

Η ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας αποτελεί μέρος της ανάπτυξης του νηπίου σας. Κάτι που εμείς θεωρούμε ως δεδομένο, όπως να πιάσουμε μια κούπα, να την κρατήσουμε και μετά να πιούμε μια γουλιά, απαιτεί έναν πολύπλοκο συντονισμό κινήσεων του αντίχειρα, των δαχτύλων, του χεριού και του κεφαλιού. Ακόμη και το παιχνίδι με τα τουβλάκια αναπτύσσει αυτή την κινητικότητα, καθώς το νήπιό σας μαθαίνει πως χρειάζεται προσοχή για να τα στοιβάξει. Βοηθώντας την ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας του νηπίου σας τώρα, στηρίζετε όλες τις άλλες ικανότητες που θα χρειαστεί για το υπόλοιπο της ζωής του.

Βοηθώντας στη βελτίωση της λεπτής κινητικότητας του νηπίου σας

Το νήπιό σας δεν θα χρειαστεί μεγάλη βοήθεια από εσάς για να βελτιώσει το συντονισμό του παρά μόνο ευκαιρίες, ενθάρρυνση και πρακτική. Διαβάστε μερικές ιδέες για διασκεδαστικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε βοηθώντας το νήπιό σας να αναπτύξει την κινητικότητά του.

Φτιάξτε έναν χώρο για παιχνίδι

Πιθανότατα το νήπιό σας θα λατρεύει να διαλύει τα παιχνίδια ή να αδειάζει τα κουτιά με τα παιχνίδια του. Είναι μια απ’ τις πρώτες «κινητικές ικανότητες» που μαθαίνει και ένα σημαντικό μέρος της εγκεφαλικής ανάπτυξης του νηπίου σας. Έτσι αντί να αφήσετε το μικρό σας να …γκρεμίσει όλο το σπίτι, είναι καλή ιδέα να βεβαιωθείτε πως ο χώρος που παίζει διαθέτει το σωστό είδος παιχνιδιών που θα το κρατήσουν απασχολημένο!

Γεμίστε ένα κουτί με απλά τουβλάκια, μεγάλα κομμάτια πάζλ και έναν πίνακα κιμωλίας. Αυτά είναι τα είδη δραστηριότητας που κρατούν το ενδιαφέρον των νηπίων ενώ τα βοηθούν ταυτόχρονα να αναπτύξουν ικανότητες «σκέψης» και «πράξης». Σταδιακά, μάλιστα, θα μάθει να βάζει τα πράγματα ξανά πίσω στο κουτί.

Παίξτε με τα ρούχα!

Βοηθώντας το νήπιό σας να ντυθεί και να γδυθεί το βοηθάτε πραγματικά να αναπτύξει τη λεπτή του κινητικότητα καθώς χρειάζεται να συντονίσει όλο του το σώμα. Ένα επιπλέον κέρδος είναι πως αυτό σημαίνει λιγότερη δουλειά για εσάς, καθώς αναπτύσσει την ανεξαρτησία του.

Για αρχή, μπορείτε να κάνετε το ντύσιμο ευκολότερο αν τα παπούτσια του νηπίου σας κλείνουν με Velcro («χριτς χρατς») αντί για κορδόνια ή αγκράφες. Το λάστιχο στη μέση είναι ευκολότερο για τα παντελόνια ή τις φούστες ενώ τα απλά μπλουζάκια είναι ευκολότερα για τα μικρά δαχτυλάκια από εκείνα με τα κουμπιά ή τα φερμουάρ.

Όσο περισσότερο διασκεδάζει το νηπιάκι σας, τόσο περισσότερα θα μάθει. Γι’ αυτό δίνετέ του πολλά ρούχα για να ντύνεται και να γδύνεται, όπως παλιά κασκόλ, γάντια και παπούτσια κι απλά παρακολουθήστε το να διασκεδάζει.

Μουτζούρες, ορνιθοσκαλίσματα και ζωγραφική

Πιθανότατα το μουτζούρωμα μ’ έναν μαρκαδόρο ή με μια κιμωλία αποτελεί ήδη ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια του νηπίου σας.

Εκτός από διασκεδαστικό, το παιχνίδι αυτό αναπτύσσει μια απ’ τις πιο σημαντικές ικανότητες που θα χρειαστεί το παιδί σας στη ζωή του, την ικανότητα να γράφει.

Κάνετε λοιπόν την ώρα των …ορνιθοσκαλισμάτων όσο το δυνατό πιο διασκεδαστική με πολλά διαφορετικά υλικά, όπως:

  • Πολλά χρωματιστά μολύβια και κηρομπογιές
  • Μαρκαδόρους (όχι ανεξίτηλους)
  • Κιμωλίες για να παίζει έξω αλλά και μέσα στο σπίτι
  • Μπογιές, βουρτσάκια και σπόγγους
  • Δαχτυλομπογιές

Αφήστε το να πιάνει!

Τα νήπια λατρεύουν την αίσθηση πραγμάτων όπως η άμμος και οι μαλακές πλαστελίνες. Κρατάτε λοιπόν τα χέρια τους απασχολημένα με άμμο και πλαστελίνες για να «χτίσουν» τη δύναμη και το συντονισμό τους.

Δοκιμάστε επίσης τα μαλακά και χρωματιστά χαρτιά. Είναι εύκολο να τα τσαλακώσετε και να τα ισιώσετε και να δημιουργήσετε σχέδια που θα συναρπάσουν το νήπιό σας.

backtotop
Nutricia