Αν το μωρό σας δεν είναι πια νεογέννητο, τότε το κλάμα του μπορεί να οφείλεται σε άλλες πιθανές αιτίες:
- Μπορεί να είναι πολύ κουρασμένο ή να έχει δεχτεί πολλά ερεθίσματα
- Να θέλει συντροφιά ή αγκαλιά
- Να χτύπησε από μόνο του κατά λάθος
- Να βγάζει δόντια
- Να υποφέρει απ’ το άγχος του αποχωρισμού
- Να έχει αναπτύξει κάποια φοβία
Η αγκαλιά σας μπορεί να κάνει θαύματα σ’ ένα ανήσυχο μωρό, ειδικά αν το κλάμα του δεν οφείλεται σε κάποιο σωματικό αίτιο. Αν το κλάμα συνεχίζεται ή αν το μωρό σας εκτός από ανήσυχο δείχνει πως υποφέρει, είναι καλό να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας.
Αντιμετωπίζοντας το ασταμάτητο κλάμα
Παρότι μερικές φορές δεν θα μπορούσατε να το πιστέψετε (ειδικά αν το μωρό σας υποφέρει από σοβαρούς κολικούς), το κλάμα του δεν θα κρατήσει για πάντα! Αν αντιλαμβάνεστε πως δυσκολεύεστε να αντιμετωπίσετε τα ασταμάτητα κλάματα, προσπαθήστε να κάνετε ένα διάλειμμα. Ακόμη και λίγα λεπτά ησυχίας για να πιείτε ένα ρόφημα, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Αν νιώθετε πως η κατάσταση σας ξεπερνά, συζητήστε το με έναν ειδικό. Βρίσκονται στο πλευρό σας για να βοηθήσουν εσάς και το μωρό σας.
Βοηθήστε το μωρό σας να ανακουφιστεί από τα αέρια
Το μωρό μου έχει αέρια
Κάθε φορά που ταΐζετε το μωρό σας είναι απαραίτητο να το βάζετε να ρευτεί, καθώς συχνά ταμωρά καταπίνουν αέρα μαζί με το γάλα τους και δεν καταφέρνουν να ρευτούν όσο χρειάζεται για να τον αποβάλουν. Πολλές μητέρες ανησυχούν πως δεν μπορούν να βοηθήσουν το μωρό τους να ανακουφιστεί απ’ τα αέρια γι΄ αυτό και συγκεντρώσαμε μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν.
Τι προκαλεί αέρια στο μωρό;
Τα αέρια προκαλούνται απ’ την κατάποση αέρα κατά τη διάρκεια του γεύματος, απ’ το κλάμα ή ακόμη και από την αναπνοή του μωρού. Ο αέρας γεμίζει το στομάχι του μωρού, με αποτέλεσμα να του προκαλεί μια δυσάρεστη αίσθηση και να νιώθει κορεσμό προτού προλάβει να πιει αρκετή ποσότητα γάλακτος. Οι κολικοί του 1ου τριμήνου οφείλονται επίσης και σε φυσαλίδες αέρα στο λεπτό έντερο που παράγονται από την πέψη του γάλακτος.
Αέρια και τάισμα
Ορισμένα μωρά ολοκληρώνουν το γεύμα τους χωρίς διακοπή και σπάνια έχουν ανάγκη να ρευτούν, ενώ άλλα μπορεί να χρειάζεται να αποβάλλουν κατά τη διάρκεια του γεύματος τον αέρα που έχουν καταπιεί. Τα μωρά που θηλάζουν, συνήθως δεν έχουν πρόβλημα με τα αέρια καθώς τα γεύματά τους είναι μικρότερα και μπορούν να ελέγχουν ευκολότερα τη ροή του γάλακτος. Επιπλέον, το σώμα τους είναι συνήθως σε πιο όρθια θέση την ώρα του θηλασμού. Ωστόσο, ακόμη και τα μωρά που θηλάζουν μπορεί να έχουν αέρια καθώς δεν υπάρχουν στεγανά και κανόνες! Μπορεί να παρατηρήσετε πως το μωρό σας σταμάτησε να πίνει γάλα και κλαίει ή δείχνει σαν να έχει πόνους, ειδικά όταν προσπαθείτε να το βάλετε στο κρεβάτι μετά το γεύμα.
Πώς να βοηθήσω το μωρό μου να ρευτεί;
Αν το μωρό σας πίνει το γάλα του χωρίς πρόβλημα, μην προχωρήσετε σε κάποια ενέργεια. Μπορείτε να το βάλετε να ρευτεί στα φυσικά διαλείμματα ανάμεσα στο γεύμα, όπως όταν το βάζετε στον άλλο μαστό και στο τέλος του ταΐσματος. Κάθε μητέρα βρίσκει τη δική της μέθοδο που αποδεικνύεται πιο αποτελεσματική για το μωρό της, αλλά υπάρχουν κάποιες γενικές συμβουλές που μπορείτε αν θέλετε να υιοθετήσετε:
- Ακουμπήστε το μωρό στον ώμο σας, στηρίζοντας τον ποπό του με το χέρι της ίδιας πλευράς. Αυτή η όρθια, στητή στάση σώματος το βοηθάει να ρευτεί. Με το άλλο σας χέρι τρίβετε ή χτυπάτε ελαφρά την πλάτη του.
- Βάλετε το μωρό καθιστό στα πόδια σας, υποστηρίζοντάς το με το χέρι σας. Αφήστε το σωματάκι του να γείρει ελαφρώς μπροστά, ώστε η κοιλιά του να ακουμπά στο χέρι σας. Η στάση αυτή ασκεί ελαφρά πίεση στο στομάχι και βοηθάει να βγουν τα αέρια. Με το άλλο σας χέρι τρίβετε ή χτυπάτε ελαφρά την πλάτη του.
Στο τέλος κάθε γεύματος αγκαλιάστε σφιχτά το μωρό σας. Μπορεί να ανταποκριθεί με ένα νυσταγμένο ρέψιμο!
Πόσο να περιμένω να ρευτεί;
15 λεπτά είναι αρκετός χρόνος συνήθως για να ρευτεί το μωρό σας.
Επιμέλεια κειμένων
Παιδίατρος Παναγιώτης Κούτσος,
Διευθ. Παιδιατρικού Μαιευτηρίου ΡΕΑ