Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ουσιαστικά ξεκινάει από την 13η εβδομάδα και φτάνει έως την 24η και σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής για τη μητέρα και το έμβρυο.

Συμπτώματα δευτέρου τριμήνου κύησης

Καθώς αρχίζει το δεύτερο τρίμηνο θα διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματα της αδιαθεσίας, ναυτίας και κόπωσης αρχίζουν σιγά-σιγά να φεύγουν. Οι ορμόνες σταθεροποιούνται, τα μαλλιά το δέρμα λάμπουν και σταδιακά παίρνετε βάρος. Το δέρμα γίνεται πιο σκούρο, καθώς η άνοδος στα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, αυξάνουν την παραγωγή μελανίνης, γεγονός που αλλάζει μετά το τοκετό. Το μωρό σας μεγαλώνει και έτσι  μεγαλώνει και η μήτρα που ανεβαίνει προς τον αφαλό. Παράλληλα θα αισθάνεστε «τσιμπηματάκια» λόγω της πίεσης των μυών και των συνδέσμων. Τα συμπτώματα αυτά είναι φυσιολογικά και περνούν με ξεκούραση ή και με λήψη παρακεταμόλης (ρωτήστε σχετικά τον Γυναικολόγο/μαιευτήρια σας). Ακόμη, λόγω της αύξησης των ορμονών μπορεί να εμφανίσετε ρινορραγίες ή και τα ούλα σας να αιμορραγούν εύκολα.

Εβδομάδα 13-14η

Η έγκυος γυναίκα από την 13-14η εβδομάδα μπορεί να αρχίσει να κάνει γυμναστική, pilates και yoga τα οποία συμβάλλουν στη σωματική υγεία. Οι  φλέβες των ποδιών αρχίζουν να πρήζονται και να βαραίνουν. Σε κάποιες περιπτώσεις προκαλείται φλεβίτιδα, για την οποία συστήνεται η χρήση ειδικών καλτσών.

Για τις περισσότερες μέλλουσες μητέρες η ενασχόληση με κάποιου είδους δραστηριότητα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ευεργετική. Διαβάστε στο άρθρο που ακολουθεί Ποια άσκηση μπορώ να κάνω;

Τι να περιμένεις στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης σου;

Εβδομάδα 18-20η

Κατά την 18-20η εβδομάδα της κύησης θα αρχίσετε να αισθάνεστε τις κινήσεις του μωρού σας. Θα νιώθετε πιο έντονο πρήξιμο και οι μικροί πόνοι στην κοιλιά και στη μέση γίνονται πιο έντονοι, αλλά όχι ανησυχητικοί. Επίσης, το κάψιμο στο στομάχι είναι φυσιολογικό λόγω της πίεσης του μωρού σε αυτό. Να προτιμάτε ρούχα που δεν πιέζουν τη κοιλιά και την μέση. Η αναπνοή γίνεται πιο έντονη καθώς πιέζεται και το διάφραγμα.

Εβδομάδα 23-24η

Η μήτρα στις 23-24 εβδομάδες φτάνει τα 4-5 εκατοστά πάνω από τον αφαλό και οι πρώτες ραγάδες στη κοιλιά και στο στήθος κάνουν την εμφάνισή τους, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με ειδικές κρέμες. Ανώδυνες προπαρασκευαστικές συστολές (braxton hicks) ξεκινούν στο διάστημα των 22-24 εβδομάδων και είναι ορατές χωρίς να προκαλούν ανησυχία. Ακόμη, όσο προχωράει η εγκυμοσύνη ο βραδινός ύπνος γίνετε πιο δύσκολος. Το αριστερό πλάγιο είναι μια στάση ύπνου που βολεύει και το σώμα αλλά και την παροχή αίματος προς το μωρό. Χρησιμοποιείστε αρκετά μαξιλάρια μέχρι να βρείτε τη κατάλληλη στάση.

Διαβάστε ακόμα: Τι πρέπει να τρώτε όσο είστε έγκυος;

Σε όλο αυτό το διάστημα του δευτέρου τριμήνου θα πρέπει να ακολουθείτε μία ισορροπημένη δίαιτα και να παίρνετε συμπληρώματα πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο, φυλλικό οξύ, ιώδιο και ωμέγα 3. Οι τροφές, θα πρέπει να είναι καλά ψημένες και τα φρούτα και τα λαχανικά να πλένονται καλά. Επίσης κάθε μήνα θα πρέπει να γίνονται απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις που θα σας υποδείξει ο γυναικολόγο σας.

Τέλος στις 21-22 εβδομάδες γίνεται ο υπέρηχος Β επιπέδου, ένας σημαντικός υπέρηχος κατά τον οποίο αναγνωρίζεται πλήρως η ανατομία του εμβρύου και ανιχνεύονται τυχόν χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Σε περίπτωση που υπάρχει κάποια ένδειξη για ανωμαλία, τότε πρέπει να προβούμε σε αμνιοπαρακέντηση και ανάλυση του καρυοτύπου του μωρού σας για να έχετε μια πλήρη εικόνα της ανάπτυξης του μωρού.

Η εγκυμοσύνη είναι ένα ταξίδι εννέα μηνών μέσα στο οποίο αλλάζουν πολλά σε μια γυναίκα. Με την απαραίτητη προσοχή από την ίδια την γυναίκα και τη σωστή παρακολούθηση από τους ειδικούς, το ταξίδι αυτό θα έχει πάντα ένα αίσιο τέλος με τη γέννηση ενός γερού μωρού από μια γερή μητέρα!

Δημήτριος Πολύζος

Μαιευτήρας-Χειρουργός-Γυναικολόγος

backtotop
Nutricia