Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Με την εξέταση τροφοβλάστης οι ειδικοί ανιχνεύουν χρωμοσωμικές, συγγενείς, κληρονομικές ή μεταβολικές ανωμαλίες του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Είναι μία πολύ σημαντική εξέταση και παρότι ο γιατρός σας είναι ο πιο αρμόδιος για να λύσει όλες τις απορίες σας, μπορείτε εδώ να βρείτε έγκυρες απαντήσεις σε κάποιες από τις πιο συνηθισμένες απορίες των εγκύων για την εξέταση τροφοβλάστης.

Σε ποια φάση της εγκυμοσύνης πρέπει να γίνει η εξέταση τροφοβλάστης;

Γίνεται από την 11η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και μετά, συνήθως μεταξύ της 12ης και της 13ης εβδομάδας.

Είναι επώδυνη εξέταση;

Πρόκειται για μία παρεμβατική εξέταση, ωστόσο δεν θα πονέσετε καθόλου, ή ελάχιστα αφού θα προηγηθεί τοπική αναισθησία. Αυτό που ίσως νιώσετε πιο έντονο είναι μια αίσθηση πίεσης και τραβήγματος. Είναι σημαντικό στη διάρκεια της λήψης της τροφοβλάστης να είστε ήρεμη και να μην κινείστε. Ο γιατρός, με τη συνεχή παρακολούθηση υπερήχου, θα εισάγει μια λεπτή βελόνα μέσα από την κοιλιά στη μήτρα και θα πάρει ένα πολύ μικρό κομμάτι των εκφύσεων του πλακούντα, της τροφοβλάστης ή χοριακών λαχνών.

Είναι επικίνδυνη για την εγκυμοσύνη;

Ο κίνδυνος αποβολής από τη λήψη τροφοβλάστη κυμαίνεται από 0.5 % έως 1%, πολύ μικρό ποσοστό συγκριτικά με τα οφέλη της έγκαιρης ενημέρωσης του ζευγαριού για πιθανά σοβαρά προβλήματα του εμβρύου. Ο γιατρός θα σας ενημερώσει για τις προφυλάξεις που πρέπει να πάρετε μετά την εξέταση. Συνήθως αρκεί να μείνετε στο κρεβάτι για 1 με 2 ημέρες. Θα πρέπει επίσης να έχετε το νου σας για εμφάνιση δεκάτων ή πυρετού ή αίματος και να ενημερώσετε αμέσως τον γιατρό σας σε αυτή την περίπτωση.

Γιατί να κάνω εξέταση τροφοβλάστης και όχι αμνιοπαρακέντηση;

Σε σχέση με την αμνιοπαρακέντηση το πλεονέκτημα της λήψης τροφοβλάστη είναι πως γίνεται νωρίτερα, έτσι έχετε έγκαιρα τις απαντήσεις στις πιθανές αμφιβολίες για την υγεία του εμβρύου. Ένα μειονέκτημα αυτής της εξέτασης είναι πως έχει ελαφρώς μεγαλύτερο ποσοστό αποβολής (αυξημένο κατά 0,5% συγκριτικά με την αμνιοπαρακέντηση αν και σε πολύ ειδικά χέρια το ποσοστό αποβολής δεν διαφέρει), καθώς και ότι δεν είναι πάντα δυνατή η εκτέλεσή της λόγω ανατομικών συνθηκών (θέση μήτρας, θέση πλακούντα, σωματική διάπλαση της εγκύου, αποτυχία λήψης κατάλληλου υλικού). Τέλος, σε λίγες περιπτώσεις τα γενετικά αποτελέσματα δεν είναι σαφή και ενδέχεται να χρειαστεί να επιβεβαιωθούν με αμνιοπαρακέντηση αργότερα στην εγκυμοσύνη.

Πότε θα πάρετε τα αποτελέσματα

Σε περίπου μία με δύο ημέρες θα σας ανακοινωθεί το πρώτο αποτέλεσμα για τις χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Οι υπόλοιπες αναλύσεις διαρκούν δύο εβδομάδες οπότε θα πάρετε και τα τελικά αποτελέσματα.

Αγόρι ή κορίτσι;

Ανάμεσα στα στοιχεία που αποκαλύπτει η εξέταση τροφοβλάστης είναι και το φύλο του μωρού σας. Αν δεν θέλετε να σας αποκαλυφθεί ενημερώστε έγκαιρα τους γιατρούς!

Ιατρική Επιμέλεια: Dr Ιωάννης Καλογήρου μαιεύτηρας γυναικολόγος MD, DFFP, DRCOG
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της ΡΕΑ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής

backtotop
Nutricia