Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Είναι φυσιολογικό να έχετε απορίες για κάθε εξέταση που κάνετε αυτή την τόσο ιδιαίτερη περίοδο της ζωής σας και ειδικά όταν ξέρετε πως πρόκειται για μία πιο παρεμβατική εξέταση. Φυσικά ο γιατρός σας είναι εκείνος που θα σας λύσει όλες τις απορίες, αλλά μπορείτε να διαβάσετε στη συνέχεια τις απαντήσεις στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις των εγκύων σχετικά με την αμνιοπαρακέντηση.

Πότε γίνεται η αμνιοπαρακέντηση;

Η εξέταση αυτή γίνεται ιδανικά μεταξύ της 16ης και 19ης εβδομάδας της κύησης αλλά και αργότερα αν χρειαστεί, στο μαιευτήριο ή σε οργανωμένο γυναικολογικό ιατρείο με τη συνεργασία του γυναικολόγου και του γιατρού που θα κάνει έναν λεπτομερή υπέρηχο. Διαρκεί λίγα λεπτά και δεν θα χρειαστεί να παραμείνετε στο μαιευτήριο.

Πονάει η αμνιοπαρακέντηση;

Είναι φυσιολογικό να νιώθετε άγχος για τον πιθανό πόνο, αλλά στην πραγματικότητα η αίσθηση που θα σας προκαλέσει η διαδικασία της αμνιοπαρακέντησης είναι πιο κοντά στην πίεση και την ενόχληση παρά στον πόνο. Φυσικά, ο πόνος είναι υποκειμενικό συναίσθημα και κάθε γυναίκα είναι λιγότερο ή περισσότερο ευαίσθητη. Ωστόσο το γεγονός ότι γίνεται χωρίς αναισθησία, ούτε καν τοπική, θα πρέπει να σας καθησυχάσει!

Πώς γίνεται η αμνιοπαρακέντηση;

Πριν την εξέταση, θα σας γίνει ένας λεπτομερής υπέρηχος. Ο γιατρός θα απολυμάνει την κοιλιά σας με ειδικό υγρό και με την την καθοδήγηση του υπέρηχου, θα εισάγει στην κοιλιά μια μακριά και λεπτή βελόνα η οποία θα περάσει μέσα στη μήτρα σας. Ο γιατρός θα αφαιρέσει 18-25 ml (μόλις λίγες κουταλιές της σούπας) από το αμνιακό υγρό που περιβάλλει το έμβρυο μέσα τη μήτρα σας. Το υγρό αυτό περιέχει κάποια από τα κύτταρα του μωρού σας. Η εξέταση διαρκεί ελάχιστα λεπτά και θα μπορείτε να σηκωθείτε σχεδόν αμέσως. Είναι φυσιολογικό να νιώσετε μια ελαφριά ζαλάδα ή δυσφορία από την ένταση και το άγχος, οπότε μόλις νιώσετε εντελώς καλά θα επιστρέψετε στο σπίτι σας. Ο γιατρός θα σας συστήσει να μείνετε ένα με δύο 24ωρα στο κρεβάτι και να ξεκουραστείτε. Αρκετές γυναίκες αναφέρουν ήπιες κράμπες στην κοιλιά και δυσφορία στο σημείο της εισαγωγής της βελόνας. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά αλλά καλό είναι να ενημερώσετε το γυναικολόγο σας. Τηλεφωνήστε του αμέσως στη (σπάνια) περίπτωση που παρουσιάσετε αιμορραγία, απώλεια αμνιακού υγρού ή πυρετό.

Είναι επικίνδυνη για την εγκυμοσύνη;

Η αμνιοπαρακέντηση θεωρείται πολύ ασφαλής εξέταση. Παρόλα αυτά υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό πιθανότητας αποβολής (<0,5%) το οποίο όμως δε θα πρέπει να σας τρομάζει ούτε να σας εμποδίσει να προχωρήσετε στην εξέταση εφόσον σας την έχει συστήσει ο γιατρός σας.

Πότε θα πάρω τα αποτελέσματα;

Ένα μεγάλο μειονέκτημα της αμνιοπαρακέντησης είναι η παρατεταμένη αναμονή για τα αποτελέσματα, που συνήθως παίρνουν δύο εβδομάδες μέχρι να βγουν. Κατά τα άλλα όμως τα αποτελέσματα είναι απολύτως ακριβή. Αν τα αποτελέσματα του εργαστηρίου εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα, θα λάβετε συμβουλές από το γιατρό σας και από έναν ειδικό στη γενετική.

Μαθαίνοντας το φύλο του μωρού σας

Εκτός από την υγεία του εμβρύου σας, με την αμνιοπαρακέντηση θα μάθετε με βεβαιότητα το φύλο. Αν δεν θέλετε να το μάθετε θυμηθείτε να ζητήσετε να μην σας το αποκαλύψουν!

Ιατρική Επιμέλεια: Dr Ιωάννης Καλογήρου μαιεύτηρας γυναικολόγος MD, DFFP, DRCOG
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της ΡΕΑ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής

backtotop
Nutricia