Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Παρότι ο θηλασμός είναι το καλύτερο για το μωρό σας, προβλήματα όπως πληγωμένες θηλές, φραγμένοι πόροι, υπερφόρτωση κ.ά, μπορεί να αποτελέσουν μια μικρή πρόκληση. Το θετικό είναι πως με λίγη βοήθεια και εξάσκηση όλα αυτά μπορεί να ξεπεραστούν, γι’ αυτό ζητήστε τη συμβουλή της μαίας ή ενός σύμβουλου θηλασμού.

Πληγωμένες ή και ματωμένες θηλές

Οι πληγωμένες, σκασμένες και ματωμένες θηλές μαρτυρούν συνήθως ότι το μωρό σας δεν πιάνει σωστά το μαστό ή πως δεν παίρνει τη σωστή στάση. Επιπλέον, θα μπορούσαν να σημαίνουν πως χρησιμοποιείτε λάθος το θήλαστρο για την εξαγωγή του γάλακτος. Η μαία σας μπορεί να σας βοηθήσει δείχνοντάς σας τεχνικές θηλασμού.

Φραγμένοι πόροι

Υπάρχουν δύο ειδών φραγμένοι πόροι.

  • Μια μικρή λευκή κηλίδα στην άκρη της θηλής σας: μπορείτε να πλύνετε τα χέρια σας και να την καθαρίσετε όταν το δέρμα σας είναι ακόμη μαλακό μετά το θηλασμό.
  • Ένα επώδυνο γρομπαλάκι στο στήθος σας με ερεθισμό στο δέρμα γύρω του. Το φράξιμο αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ένα αρχικό σύμπτωμα μαστίτιδας.

Αν έχετε φλεγμονή στο στήθος σας είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας το συντομότερο δυνατό για να προλάβετε την εξέλιξή της σε μαστίτιδα.

Στο μεταξύ:

  • Ταΐζετε το μωρό σας όσο συχνά επιθυμεί, ελεύθερα και απεριόριστα χωρίς πρόγραμμα.
  • Βεβαιωθείτε πως το μωρό σας πιάνει σωστά το στήθος σας.
  • Αν ωστόσο αισθάνεστε βαρύ το στήθος μεταξύ των θηλασμών, το απαλό μασάζ στο στήθος και τα επιθέματα με ζεστά πανάκια θα βοηθήσουν.

Μύκητες

Οι μύκητες είναι μια λοίμωξη που παρουσιάζεται συχνά στα γεννητικά όργανα και το στόμα των μωρών και είναι πιθανό να εξαπλωθούν στο στήθος σας κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Αν το μωρό σας έχει μύκητες θα παρατηρήσετε λευκές κηλίδες στο στόμα του και στο στήθος σας. Οι κηλίδες μπορεί να είναι έχουν την τάση να ξεφλουδίζουν και να σας προκαλούν κνησμό ενώ μπορεί να νιώθετε ευαισθησία στο στήθος.

Αν πιστεύετε πως εσείς ή το μωρό σας έχετε μύκητες, απευθυνθείτε στον παιδίατρο που θα σας δώσει μια αντιμυκητιασική κρέμα για το στόμα του μωρού σας και για σας. Μπορείτε να συνεχίσετε το θηλασμό, ίσως όμως να νιώθετε πόνο!

Πρησμένο στήθος

Δύο με τρεις μέρες μετά τον τοκετό, το στήθος σας μπορεί να πρηστεί, να το νιώθετε ευαίσθητο, σαν να έχει μέσα γρομπαλάκια, και οι θηλές σας να γίνουν επίπεδες. Το πρήξιμο μπορεί να επεκταθεί στις μασχάλες σας. Όλα αυτά συμβαίνουν όταν «κατεβαίνει» το γάλα σας. Ίσως είναι επώδυνο, αλλά στην ουσία είναι μια ακίνδυνη κατάσταση και συνήθως υποχωρεί γρήγορα.

Για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα, θηλάστε, κάντε ένα χλιαρό ντους και κυκλικές μαλάξεις στους μαστούς.

Διαρροές απ’ το στήθος

Το γάλα μπορεί να τρέχει απ’ το μαστό σας όταν είναι πολύ γεμάτος ή όταν ενεργοποιείται το αντανακλαστικό απελευθέρωσης του γάλακτος. Συνήθως το γάλα βγαίνει απ’ το στήθος μόνο όταν θηλάζει το μωρό σας, μερικές φορές όμως και μόνο το άκουσμα του κλάματος ενός μωρού μπορεί να δώσει το έναυσμα στο στήθος σας να «απελευθερώσει» το γάλα του! Επιπλέον, έκκριση γάλακτος μπορεί να παρατηρηθεί και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

backtotop
Nutricia