Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Έχετε απαντήσει θετικά στις αποκαλυπτικές ενδείξεις ότι το μωρό σας είναι έτοιμο για στερεές τροφές; Ήρθε λοιπόν η ώρα να προσθέσετε δύο ακόμη αξεσουάρ στα πράγματα του μωρού σας: το κουταλάκια και τα μπολ! Ανακαλύψτε νόστιμες και υγιεινές συνταγές για τα πρώτα του γεύματα!

Στην επόμενη επίσκεψη στον παιδίατρό σας θα συζητήσετε για την εισαγωγή των στερεών τροφών στο διαιτολόγιο του μωρού σας. Μέχρι τότε όμως μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για το πρόγραμμα εισαγωγής στερεών τροφών:

5ος μήνας: Μπορείτε να ξεκινήσετε με την κρέμα βανίλια με ρυζάλευρο που είναι εύπεπτη και έχει απαλή γεύση και υφή. Αυξήστε καθημερινά την ποσότητα κρέμας και μειώστε την ποσότητα γάλακτος σε αυτά τα γεύματα.

6ος μήνας: Δώστε στο μωρό σας κρέμα φαρίν λακτέ και ένα φρούτο της εποχής. Θα ξεκινήσετε δίνοντας το για τρεις μέρες, λιωμένο καλά και αν χρειάζεται αραιωμένο με λίγο γάλα ή βρασμένο νερό. Η σταδιακή και προσεκτική εισαγωγή των διάφορων τροφών σας βοηθά στην περίπτωση που εμφανιστούν τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες και βοηθά το μωρό σας να εξοικειωθεί ευκολότερα με τις διαφορετικές γεύσεις. Αν το μωρό δεν παρουσιάσει κάποια τροφική αλλεργία στο πρώτο φρούτο που επιλέξατε να δώσετε τότε δοκιμάζετε ένα 2ο φρούτο για τρεις μέρες, αναμειγνύοντάς τα. Ιδανικές επιλογές είναι το ελαφρά βρασμένο και πολτοποιημένο αχλάδι και μήλο, η μπανάνα και ο χυμός πορτοκαλιού. Επίσης, το αβοκάντο είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά και περιέχει πολλές βιταμίνες ενώ η βελούδινη υφή του το κάνει ιδανικό για τα γεύματα του μωρού.
Προτιμήστε δύο φρούτα κάθε φορά για μερικές εβδομάδες, εναλλάσσοντάς τα μέσα στην εβδομάδα. Προτιμήστε φρούτα εποχής και κάθε φορά που εντάσσετε ένα καινούργιο φρούτο κρατήστε τον κανόνα των τριών ημερών. Εάν για παράδειγμα προσθέσετε σταφύλια στη φρουτόκρεμα για τρεις μέρες μην προσθέσετε και δεύτερο καινούργιο φρούτο.

7ος μήνας: Μετά τη φρουτόκρεμα, σειρά έχει η χορτόσουπα. Θα ακολουθήσετε κι εδώ την ίδια διαδικασία εισάγοντας ένα ένα λαχανικό κάθε φορά σε μία βάση που μπορεί να είναι η βραστή πατάτα. Τα πρώτα λαχανικά που δοκιμάζουν τα μωρά είναι η πατάτα, το καρότο, το κολοκύθι, βρασμένα και αλεσμένα με προσθήκη ελαιολάδου και χυμού λεμονιού. Αφού το μωρό πειραματιστεί γευστικά περίπου δύο εβδομάδες με τη χορτόσουπα και έχει φτάσει να τρώει πάνω από το μισό μπολ του, μπορείτε στην ίδια συνταγή να προσθέσετε διάφορα άλλα λαχανικά όπως τομάτα, φασολάκια, λάχανο, σπανάκι, πράσο, μπρόκολο, κουνουπίδι, γλυκοπατάτα και κρεμμύδι, κοτόπουλο ή άπαχο μοσχαρίσιο κρέας μαζί με λίγο καλά βρασμένο ρύζι. Υπολογίστε το κοτόπουλο και το κρέας στην ποσότητα των 20-30 γραμμαρίων για κάθε ένα από τα πρώτα αυτά γεύματα. Μπορείτε επίσης σε αυτή τη φάση, τις μέρες που δεν δίνετε κρέας, να αρχίσετε να εισάγετε μια μικρή ποσότητα οσπρίων μέσα στην χορτόσουπα π.χ. 1 κουταλιά της σούπας φακή ή φάβα που θεωρείται πιο ελαφριά. Εβδομαδιαίως, δώστε στο μωρό σας 2 φορές κοτόπουλο, 3 φορές μοσχάρι και 2 μέρες μόνο λαχανικά.

9ος μήνας: Από τον ένατο μήνα μπορεί η δίαιτα του μωρού σας να εμπλουτιστεί με ψάρι. Προτιμήστε τον μπακαλιάρο ή τη γλώσσα γιατί καθαρίζονται πολύ εύκολα και έχουν ελαφριά γεύση. Αυτό το μήνα θα εισάγετε και τα σιτηρά στη διατροφή του μωρού, οπότε μπορείτε να εμπλουτίσετε τις γεύσεις με κοφτά ζυμαρικά ή γλυκό τραχανά που είναι μια πολύ θρεπτική επιλογή.

10ς μήνας: Ανάμεσα στο 10ο και τον 12ο μήνα της ζωής του το μωρό σας θα δοκιμάσει το αβγό. Ξεκινήστε το σταδιακά, σφιχτό βραστό κρόκο πολτοποιημένο στο μεσημεριανό του. Το ίδιο κάνετε μετά και με το ασπράδι. Το μωρό σας μπορεί τώρα να αρχίσει, εναλλάξ με τη βρεφική κρέμα, να δοκιμάζει γιαούρτι, μπισκότα (ένα μαζί με το γιαούρτι), μικρά κομμάτια τυριού και ψωμιού ή παξιμαδιού που μπορείτε να του δίνετε να τα κρατάει στο χέρι του την ώρα που θα το ταΐζετε. Μέχρι το 12ο μήνα θα προστεθούν στη διατροφή του τα όσπρια και μετά τον πρώτο χρόνο το μέλι και οι ξηροί καρποί.

Οι πρώτες του κουταλιές στην πράξη

  • Κάνετε την πρώτη γνωριμία με το κουταλάκι σε ένα ενδιάμεσο γεύμα, όπως λίγο πριν το μεσημέρι. Σιγουρευτείτε ότι το μωρό σας πεινάει αρκετά αλλά όχι υπερβολικά γιατί τότε θα είναι πολύ ανυπόμονο για να έχει διάθεση για πειραματισμούς.
  • Κρατήστε το μωρό στην αγκαλιά σας για να του δώσετε τις πρώτες κουταλιές. Έτσι θα νιώθει ασφάλεια και θα είναι πιο πρόθυμο να δοκιμάσει.
  • Ξεκινήστε δίνοντας στο μωρό δύο με τρία κουταλάκια του γλυκού, δύο φορές τη μέρα, και συνεχίστε με το γάλα του. Αν το μωρό πεινάει πολύ και είναι ανήσυχο, θηλάστε το για μερικά λεπτά και επιχειρήστε να του δώσετε μετά τη στερεά τροφή.
  • Έχετε υπόψη σας πως ο τρόπος που έχει μάθει να κινεί το μωρό σας τη γλώσσα και τους σιαγόνες του για να πίνει γάλα δεν ταιριάζει με τον τρόπο που χρειάζεται να κινηθεί για να φάει με το κουτάλι. Γι’ αυτό οπλιστείτε με υπομονή και βάζετε πολύ μικρή ποσότητα στο κουταλάκι. Το πιθανότερο είναι πως τις πρώτες φορές το περισσότερο φαγάκι θα καταλήξει έξω από το στόμα του μικρού σας. Μη σας πτοήσει αυτό, ακόμη και αν καταφέρετε να φάει μια κουταλιά συνολικά, είναι μεγάλο βήμα!
  • Τα φρούτα και τα λαχανικά βάφουν τραγικά! Φορέστε στο μωρό σας μια μεγάλη πλαστική σαλιάρα, κατά προτίμηση με τσέπη στο κάτω μέρος για να συγκρατεί τις μπουκίτσες που πέφτουν ή ένα φορμάκι που δεν θα σας πειράζει να λεκιαστεί. Τουλάχιστον στις πρώτες προσπάθειες με το κουτάλι, πρέπει να δοθεί έμφαση στο να φάει το μωρό και όχι στο να παραμείνει καθαρό!

Για την ασφάλεια του μωρού σας

Όταν πολτοποιείτε τα φρούτα και τα λαχανικά του μωρού μην επαναπαύεστε στις ικανότητες του μίξερ σας! Πολλά φρούτα, όπως το μήλο, δεν λιώνουν τελείως και μπορεί μέσα στο μείγμα της φρουτόκρεμας να υπάρχουν μεγάλα κομμάτια. Για να είστε σίγουρες, πλύνετε τα χέρια σας και ελέγξτε με τα δάχτυλά σας το πολτοποιημένο μείγμα. Μια άλλη λύση είναι να βράζετε ελαφρά τα μήλα και τα άλλα σκληρά φρούτα πριν τα πολτοποιήσετε.

Ένα ιδανικό ημερήσιο πρόγραμμα

Αφού το μωρό έχει αρχίσει να τρώει περίπου όλη τη μερίδα του, μπορείτε πια να περιορίσετε τα γεύματα με γάλα σε δύο την ημέρα, πρωί και βράδυ. Αν όμως βλέπετε το μωρό σας να πεινάει μέσα σε 1 – 1 ½ ώρα μετά το γεύμα, μπορείτε να του δώσετε συμπληρωματικά γάλα.

Ιατρική επιμέλεια: Παιδίατρος Πανιάρα Χριστίνα

backtotop
Nutricia