Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Όταν το μωρό σας κλείσει τον πρώτο χρόνο της ζωής του θ’ αρχίσει να προσπαθεί να επιβάλλει τη γνώμη του. Ένα μέρος της διαδικασίας αυτής είναι οι αυξημένες ιδιοτροπίες του σχετικά με το φαγητό. Γι’ αυτό μην ανησυχείτε αν το νήπιό σας είναι ιδιότροπο καθώς πρόκειται για μια απόλυτα φυσιολογική φάση. Με λίγη υπομονή και μαθαίνοντας ορισμένες τεχνικές μπορείτε να ενθαρρύνετε το νήπιό σας να μάθει να απολαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία τροφών.

Ιδιότροπα νήπια

Ακριβώς τη στιγμή που βρήκατε επιτέλους ένα φαγητό που προτιμά το νήπιό σας, αρχίζει να το απορρίπτει. Τυπική συμπεριφορά για ένα νήπιο, αλλά το γεύμα μπορεί να μετατραπεί σε πραγματική δοκιμασία αν το παιδί σας είναι εκλεκτικό στο φαγητό του. Περίπου τα μισά νήπια έχουν ιδιοτροπίες σχετικά με το φαγητό, που σημαίνει πως έχετε μία στις δύο πιθανότητες να είναι το νήπιό σας ιδιότροπο με το φαγητό του. Να θυμάστε λοιπόν πως αυτό είναι φυσιολογικό και σίγουρα δεν είστε μόνη.

Κάποιες ιδέες για να ενθαρρύνετε τα παιδιά με ιδιοτροπία στο φαγητό

  • Αρχικά, οργανώστε τα γεύματα του νηπίου σας κοντά στην ώρα που βλέπετε πως πεινάει. Θ’ αρχίσει έτσι να διαφαίνεται ένας φυσικός ρυθμός στον οποίο θα μπορέσετε στη συνέχεια να προσαρμόσετε το πρόγραμμά σας.
  • Αφήνετε το παιδί σας να τρώει με το δικό του ρυθμό και μην προσπαθείτε να το πείσετε, ούτε να επιμείνετε να αδειάσει το πιάτο του. Προσπαθώντας να κάνετε ένα νήπιο να τρώει πιο γρήγορα το πιέζετε, γεγονός που μπορεί να μειώσει την όρεξή του και να εκδηλωθεί ως ιδιοτροπία.
  • Αν το νήπιό σας έχει απορρίψει ένα φαγητό μια φορά, μην το βάζετε κάτω. Μπορείτε να δοκιμάσετε να του το δώσετε ξανά μετά από μερικές μέρες. Μερικές καινούργιες τροφές μπορεί να χρειαστούν μέχρι και δεκαπέντε προσπάθειες ώσπου να γίνουν αποδεκτές.
  • Βεβαιωθείτε πως το περιβάλλον όπου τρώτε είναι ήρεμο και το νήπιό σας επικεντρώνεται στο φαγητό του, γι’ αυτό λοιπόν απομακρύνετε το από την τηλεόραση!
  • Προσφέρετε μικρές μερίδες στην αρχή και συμπληρώνετε με περισσότερο φαγητό μόνο αν εξακολουθεί να πεινάει.
  • Η απέχθεια στα λαχανικά είναι απ’ τις πιο συνηθισμένες ιδιοτροπίες των νηπίων, υπεύθυνη για το άγχος των γονέων. Ένα γρήγορο αντιστάθμισμα είναι να βεβαιωθείτε πως περιλαμβάνετε πολλά διαφορετικά φρούτα στη διατροφή του.
  • Το να τρώει το νήπιο μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση, εάν ο φυσικός ρυθμός που πεινάει το νήπιό σας συμπίπτει με τις ώρες των οικογενειακών γευμάτων. Παρότι κάθε νήπιο είναι διαφορετικό, ορισμένα μικρά παιδιά αντιγράφουν τη συμπεριφορά των άλλων, έτσι αν εσείς απολαμβάνετε ένα υγιεινό γεύμα, το νήπιό σας μπορεί να σας αντιγράψει και να μάθει απ’ τις συνήθειες.
  • Επαινείτε το νήπιό σας όταν τελειώνει το γεύμα του ή όταν τρώει ένα υγιεινό σνακ. Είναι επίσης καλή ιδέα να μιλάτε για τα φαγητά που σας αρέσουν εσάς, όπως «αυτό το σπανάκι είναι νόστιμο», για να δίνετε έμφαση στις τροφές που θα θέλατε να δοκιμάσει.

Το πιο σημαντικό είναι να προσπαθήσετε να είστε υπομονετική! Μπορεί να φαίνεται πως οι προτιμήσεις του νηπίου σας αλλάζουν απ’ τη μια στιγμή στην άλλη, είναι όμως σημαντικό να επιμείνετε για να εξασφαλίσετε πως ακολουθεί μια υγιεινή, ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή.

backtotop
Nutricia