Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Μήπως αρχίσατε να πιστεύετε πως το «όχι» έχει γίνει η αγαπημένη λέξη του νηπίου σας; Αν συμβαίνει αυτό, μην ανησυχείτε. Η φάση του «όχι» αποτελεί μέρος της διαδικασίας της ανάπτυξης του λόγου. Το πόσο θα διαρκέσει διαφέρει από νήπιο σε νήπιο. Ευτυχώς όμως, υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό.
Ας δούμε λοιπόν μερικές ιδέες και προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να ενθαρρύνετε το νήπιό σας να είναι πιο θετικό!

Κατανοώντας γιατί το νήπιο λέει όχι

Ένας από τους λόγους που στο νήπιό σας αρέσει η λέξη «όχι» είναι απλά επειδή του είναι εύκολο να την πει. Πιθανότατα έχει επίσης μάθει πως λέγοντας «όχι» κερδίζει κάποια αντίδραση από εσάς. Είναι απλά ένας τρόπος για να σας δείξει πως είναι ξεχωριστό πρόσωπο και να εξασκήσει τη νεοαποκτηθείσα ανεξαρτησία του. Έτσι, κατά έναν παράξενο τρόπο, είναι καλό σημάδι!

Τα νήπια μαθαίνουν αντιγράφοντας τις πράξεις των άλλων. Αν λοιπόν αντιληφθείτε πως λέτε κι εσείς συχνά «όχι», είναι πιθανό να σας έχει αντιγράψει. Μήπως θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να το λέτε με κάποιον διαφορετικό τρόπο; Αντί για «Όχι! Μην αγγίζεις το καλοριφέρ», δοκιμάστε να πείτε, «Καίει; Είναι εντάξει τα δάχτυλά σου;» Και αντί για «Όχι φωνές την ώρα που ξαπλώνουμε», δοκιμάστε να πείτε απαλά «Σσσς, την ώρα του ύπνου κάνουμε ησυχία, το θυμάσαι;»

Αν αρχίσετε να σκέφτεστε τις σωστές ερωτήσεις θα είναι πιο πιθανό να πάρετε για απάντηση ένα «ναι» αντί για ένα «όχι». Επιπλέον, επαινείτε το νήπιό σας κάθε φορά που ακολουθεί αυτό που του λέτε, για να του δείξετε πως το «όχι» δεν του δίνει αυτό που θέλει.

Κάποια «ναι» και «όχι» που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε στο ελάχιστο τις αρνήσεις του μικρού σας:

  • Λέτε όσο το δυνατό λιγότερες φορές «όχι» ώστε το νήπιό σας να μην σας αντιγράφει.
  • Αν πρέπει να του πείτε να κάνει κάτι, πείτε το θετικά.
  • Μην το αφήνετε να καταλάβει πως το «όχι» σας προκαλεί εκνευρισμό.
  • Αν πρέπει να αρνηθείτε κάτι που σας ζητά, χρησιμοποιήστε φράσεις όπως «τέλεια ιδέα, θα το παίξουμε αργότερα» αντί για «όχι, έχω πολλές δουλειές αυτή τη στιγμή».
  • Κάνετε ερωτήσεις. «Πόσο γρήγορα μπορείς να ντυθείς;» αντί για «θα μπορούσες να φορέσεις τα ρούχα σου σε παρακαλώ;» και «θα ήθελες να φορέσεις την κόκκινη ή τη μπλε φόρμα σου» αντί για «σε παρακαλώ, βάλε τη φόρμα σου».
  • Επαινείτε κάθε φορά την καλή συμπεριφορά.
  • Αν πιστεύετε πως είναι έτοιμο να πει «όχι», δοκιμάστε να αλλάξετε αντικείμενο. «Για να δούμε τι θα φάμε για μεσημεριανό» ή «πού κρύφτηκε το αρκουδάκι;»
  • Αν σας πει «όχι» απαντάτε με ένα «εντάξει, τότε» και καθυστερήστε τις αντιδράσεις λέγοντας «μπορούμε να το κάνουμε σε λίγο, αλλά πρώτα…»
  • Παραμείνετε θετική. Να θυμάστε πως σύντομα θα ξεπεράσει τη φάση του «όχι».
backtotop
Nutricia