Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Το μπάνιο του μωρού σας μπορεί να είναι απόλαυση! Περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί του και είναι μια ιδιαίτερη στιγμή που μπορείτε να μοιραστείτε με το σύντροφό σας. Είναι φυσιολογικό οι μητέρες να αγχώνονται για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να πλένουν το μωρό τους χωρίς να κινδυνεύει να χτυπήσει. Στη συνέχεια έχουμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στα πρώτα του μπάνια!

Το πρώτο του μπάνιο

Ακόμη κι αν στο μαιευτήριο σας είχαν δείξει πώς να κάνετε μπάνιο το μωρό σας, ενδέχεται, όταν είστε στο σπίτι και πρέπει να το κάνετε μόνη σας, να νιώθετε τα χέρια σας να τρέμουν!

Πολλές μητέρες το βρίσκουν ευκολότερο να πλένουν το μωρό τους με το σφουγγάρι στην αλλαξιέρα την πρώτη εβδομάδα, ώσπου να νιώσουν πως μπορούν να το χειρίζονται με μεγαλύτερη άνεση. Σε αυτή την περίπτωση, το μόνο που θα χρειαστεί είναι να πλύνετε το μωρό σας με ένα χλιαρό, υγρό πανάκι ή σφουγγάρι. Φροντίστε ωστόσο το δωμάτιο να είναι ζεστό και να έχετε μια ζεστή πετσέτα κάτω απ’ το σώμα του για να το στεγνώσετε.

Τι θα χρειαστώ για να κάνω μπάνιο το μωρό μου;

Το πλύσιμο του μωρού είναι ευκολότερο αν είστε καλά προετοιμασμένη. Έτσι, προτού ξεκινήσετε, συγκεντρώστε όσα θα χρειαστείτε:

 • Ένα πλαστικό μπανάκι για μωρά. Είναι πολύ μικρότερο σε μέγεθος από ένα κανονικό μπάνιο, έτσι ώστε το πλύσιμο του μωρού σας να γίνεται με  μεγαλύτερη ασφάλεια. Το άλλο πλεονέκτημα είναι πως μπορείτε να το μεταφέρετε σ’ ένα άλλο δωμάτιο που θα έχει την ιδανική θερμοκρασία για το μωρό σας. Τοποθετήστε το στο ύψος που σας εξυπηρετεί ώστε να μην χρειάζεται να σκύβετε πολύ. Μια καλή επιλογή είναι επάνω σε ένα τραπέζι.
 • Μια-δυο ζεστές πετσέτες.
 • Φυσικό βαμβάκι.
 • Σφουγγαράκι για μωρά ή φανελένιο πετσετάκι.
 • Για τα νεογέννητα αρκεί το σκέτο νερό καθώς ορισμένα βρεφικά προϊόντα περιέχουν άρωμα και χημικά που ενδέχεται να προκαλέσουν δερματικούς ερεθισμούς. Αν χρησιμοποιήσετε κάποιου είδους αφρόλουτρο, αναζητήστε ένα ήπιο, με ουδέτερο pH και βάλτε μικρή ποσότητα.
 • Μια καθαρή πάνα.
 • Κρέμα για τον ποπό.
 • Καθαρά ρούχα ή μπουρνούζι.

Πλένοντας το μωρό σας. Ένα βήμα τη φορά

 • Ένα βασικό σας μέλημα όταν κάνετε μπάνιο το μωρό σας είναι να το διατηρείτε ζεστό ώστε να μην πέσει πολύ η θερμοκρασία του σώματός του. Προτού ξεκινήσετε βεβαιωθείτε πως το δωμάτιο του μπάνιου και το νερό είναι ζεστά.
 • Γεμίζετε το μπάνιο με το νερό πριν βάλετε μέσα το μωρό. Φροντίστε να ανακατέψετε το νερό καλά ώστε να μην υπάρχουν σημεία που να καίνε. Μη βάλετε πολύ νερό, δεν χρειάζεται να είναι βαθύ. Πριν βάλετε μέσα το μωρό είναι σημαντικό να δοκιμάσετε τη θερμοκρασία βυθίζοντας τον αγκώνα σας. Θα πρέπει να νιώθετε το νερό ζεστό, όχι χλιαρό, αλλά ούτε και καυτό.
 • Γδύνετε το μωρό και το αφήνετε με την πάνα του. Καθαρίζετε με λίγο υγρό βαμβάκι, καθαρό κάθε φορά, τα μάτια, τα αφτιά, το πρόσωπο, τις πτυχώσεις του λαιμού.
 • Αν θέλετε να πλύνετε το κεφαλάκι του μωρού σας είναι ευκολότερο να ξεκινήσετε απ’ αυτό, προτού βάλετε το μωρό σας μέσα στο μπάνιο. Τυλίξτε το μωρό με μια πετσέτα μαζεύοντας τα χέρια και τα πόδια του ώστε να νιώθει ασφάλεια και με τον πήχη σας υποστηρίξτε το κεφάλι και τους ώμους του. Μπορείτε επίσης να περάσετε το σώμα του κάτω απ’ το χέρι σας. Κρατάτε το μωρό σας με κάποια κλίση πάνω απ’ το μπάνιο ώστε να μην μπει νερό στα μάτια του και με το άλλο σας χέρι ρίχνετε λίγο νερό στα μαλλιά του. Στη συνέχεια στεγνώνετε με μια πετσέτα το κεφαλάκι του. Το λούσιμο με σαμπουάν είναι απαραίτητο μόνο μια δυο φορές την εβδομάδα. Τις υπόλοιπες φορές αρκεί το νερό.
 • Όταν είστε έτοιμη να συνεχίσετε με το πλύσιμο, ξετυλίγετε την πετσέτα και βγάζετε την πάνα του μωρού σας. Μιλήστε του καθησυχαστικά για να μην φοβηθεί ενώ το κατεβάζετε μαλακά προς το νερό, κρατώντας καλά με το χέρι σας το κεφάλι και τους ώμους του. Με το άλλο σας χέρι μπορείτε να ρίξετε απαλά νερό στο υπόλοιπο σώμα του.
 • Μετά από μερικά λεπτά βγάζετε το μωρό σας απ’ το νερό, φροντίζοντας να το κρατάτε σφιχτά καθώς το δέρμα του μπορεί να γλιστράει αρκετά. Το τυλίγετε ξανά στην πετσέτα και το ακουμπάτε επάνω σε μια δεύτερη ζεστή πετσέτα ή την αλλαξιέρα του. Το στεγνώνετε ταμποναριστά, δείχνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις πτυχώσεις του δέρματος στο λαιμό, τα χέρια και τα πόδια. Βάζετε προστατευτική κρέμα στον ποπό του, του φοράτε μια καθαρή πάνα και το ντύνετε ξανά. Τώρα, το μωρό σας μπορεί να απολαύσει καθαρό και χαλαρωμένο την αγκαλιά σας.
backtotop
Nutricia