Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Περιμένατε εννέα μήνες για να συναντήσετε το όμορφο μωρό σας και τώρα επιτέλους γεννήσατε. Συγχαρητήρια! Φυσικά όμως, τίποτε δεν τελειώνει εδώ αφού τώρα έχετε να αγαπάτε και να φροντίζετε το δικό σας μωρό. Παρακάτω αναφερόμαστε σε πολλές απ’ τις απορίες που μπορεί να έχετε ως νέα μητέρα, απ’ το τάισμα και το μπάνιο μέχρι το άλλαγμα της πάνας και τη φροντίδα του μωρού σας.

Καθιερώνοντας ένα καθημερινό πρόγραμμα

Μερικές μητέρες αγχώνονται σχετικά με τα βασικά της φροντίδας του μωρού τους, ειδικά αν είναι το πρώτο τους παιδί! Ακολουθώντας σταθερά το φυσικό πρόγραμμα του μωρού νιώθετε κι οι δύο καλύτερα, γνωρίζοντας κάθε φορά τι ακολουθεί. Όταν βρείτε το δικό σας ιδιαίτερο τρόπο για να χειρίζεστε την καθημερινότητα, τόσο εσείς όσο και το μωρό σας, θα νιώθετε πιο άνετα.

Η φροντίδα του μωρού σας

Φύγατε λοιπόν απ’ το μαιευτήριο μαζί με το νεογέννητο μωρό σας και πιθανότατα έχετε κατακλυστεί από άγχος και ενθουσιασμό. Τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό θα αρχίσετε να εξοικειώνεστε με τις ανάγκες του μωρού σας, θα μαθαίνετε πώς να είστε μητέρα και πιθανότατα θα καλωσορίζετε ένα σωρό ενθουσιώδεις επισκέπτες! Παρότι είναι σημαντικό να καθιερώσετε ένα πρόγραμμα, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε στην αρχή είναι να αφήσετε το μωρό να σας καθοδηγήσει και να αντεπεξέλθετε όσο καλύτερα μπορείτε στην καινούργια κατάσταση. Όταν περάσουν οι πρώτες δυο τρεις εβδομάδες, μπορείτε στη συνέχεια ν’ αρχίσετε να φτιάχνετε το πρόγραμμά σας.

Ακολουθώντας το πρόγραμμα του νεογέννητου

Τα νεογέννητα ακολουθούν το δικό τους πρόγραμμα, κοιμούνται και τρώνε όποτε το χρειάζεται ο οργανισμός τους, έτσι μπορεί να είναι δύσκολο να καθιερώσετε ένα πρόγραμμα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να διαχωρίσει το μωρό σας την ημέρα από τη νύχτα, προσαρμόζοντας τον τρόπο που το ταΐζετε και αλληλεπιδράτε μαζί του ανάλογα με την ώρα της ημέρας.

Μην ανησυχείτε υπερβολικά για το πώς θα θέσετε ένα αυστηρό πρόγραμμα. Παρόλα αυτά η καθημερινή ρουτίνα είναι καλή επιλογή καθώς σας βοηθά να προσφέρετε στο μωρό σας σταθερότητα και σας επιτρέπει να σχεδιάζετε καλύτερα την ημέρα σας, αλλά και να αναπαύεστε εσείς. Εμπιστευθείτε το ένστικτό σας, παρατηρήστε το νεογέννητό σας και σταδιακά θα αντιλαμβάνεστε τις ανάγκες του, για φαγητό, για ύπνο ή απλά για μια αγκαλιά!

Εντοπίστε τον καθημερινό ρυθμό του μωρού σας

Στην αρχή μπορεί να σας φαίνεται πως το νεογέννητό σας αλλάζει κάθε μέρα τις συνήθειές του, γρήγορα όμως θα παρατηρήσετε πως οι αλλαγές θα είναι λιγότερες από εβδομάδα σε εβδομάδα και μετά κάθε δύο εβδομάδες. Κάθε μωρό έχει το δικό του ρυθμό και είναι σημαντικό να παρατηρείτε πώς σχετίζονται οι συνήθειές του μεταξύ τους.

Αν σας φαίνεται πως κάτι δεν πάει καλά, αυτό συνήθως συμβαίνει επειδή έχει διαταραχθεί με κάποιον τρόπο ο φυσικός ρυθμός του μωρού σας. Δείτε ξανά σφαιρικά τα πράγματα και σιγουρευτείτε πως το μωρό σας τρώει καλά, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Συνήθως, μόλις ταχτοποιείτε το ρυθμό των γευμάτων του, όλα τα υπόλοιπα ακολουθούν. Το μωρό σας θα είναι ικανοποιημένο γιατί θα έχει γεμάτο το στομαχάκι του και θα κοιμηθεί καλά, αντί να λαγοκοιμάται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Και όταν θα ξυπνήσει, θα είναι ξεκούραστο και έτοιμο για όλα!

Καθιερώστε το δικό σας πρόγραμμα

Δημιουργήσετε με το δικό σας τρόπο το δικό σας ξεχωριστό πρόγραμμα για τη φροντίδα του μωρού σας. Για παράδειγμα, όταν αλλάζετε την πάνα στο σπίτι, θα μπορούσατε να έχετε έναν ιδιαίτερο χώρο με όλα όσα θα χρειαστείτε πρόχειρα και ίσως ένα κρεμαστό παιχνιδάκι πάνω απ’ το κεφάλι του μωρού σας, ώστε κάτι να του τραβά τη προσοχή όσο θα το αλλάζετε. Όταν κάνετε μπάνιο το μωρό σας θα μπορούσατε να επαναλαμβάνετε με μια σειρά τη διαδικασία και να δημιουργήσετε ιδιαίτερες συνθήκες «ώρας μπάνιου» που θα κάνουν τα πράγματα πιο εύκολα για εσάς και πιο ασφαλή για το μωρό σας. Αν τα έχετε όλα έτοιμα με μια συγκεκριμένη σειρά την ώρα που ετοιμάζεστε να πλύνετε το μωρό σας, δεν θα σας κρυώσει και θα σας είναι πιο εύκολο να θυμάστε ποιο μέρος του έχετε πλύνει και ποιο όχι.

Μπορείτε να δημιουργήσετε ακόμη και το δικό σας ξεχωριστό πρόγραμμα για τα γεύματά του. Επιλέξτε μια άνετη καρέκλα, έχετε δίπλα σας ένα ποτήρι με νερό και ένα βαμβακερό πανάκι για τη στιγμή που θα βάλετε το μωρό σας να ρευτεί μετά τογάλα του.

Όλα αυτά τα μικροπράγματα θα σας βοηθήσουν να διαμορφώσετε το δικό σας φυσικό ρυθμό ως μητέρα, κάνοντας πιο εύκολη τη φροντίδα του μωρού σας και επιτρέποντάς σας να νιώθετε πιο ήρεμη και πως έχετε τον έλεγχο της κατάστασης. Μπορεί στην αρχή να σημαίνει πως θα πρέπει να κάνετε κάποια προετοιμασία, σύντομα όμως θα συνηθίσετε να μαζεύετε κοντά σας όλα όσα χρειάζεστε.

Ζητήστε βοήθεια

Τέλος, έχετε στο νου σας πως κανείς δεν σας κρίνει ούτε περιμένει από εσάς να είστε τέλεια. Όλες οι μητέρες χρειάζονται βοήθεια, μερικές περισσότερο από άλλες, έτσι, αν υπάρχει κάτι που θέλετε να μάθετε, απλά ζητήστε μια συμβουλή. Μη διστάσετε να κουβεντιάσετε ή να ζητήσετε βοήθεια για εσάς και το μωρό σας από τον παιδίατρό σας.

backtotop
Nutricia