Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Ακριβώς όπως οι ενήλικες, έτσι και τα μωρά έχουν διαφορετική αντοχή στον πόνο. Όταν, λοιπόν, ξεκινά η οδοντοφυΐα, ορισμένα μωρά υποφέρουν περισσότερο από άλλα. Παρακάτω θα βρείτε συμβουλές για να ανακουφίσετε την ενόχληση του μωρού σας.

Τι είναι η οδοντοφυΐα;

Ονομάζουμε έτσι την εμφάνιση των δοντιών μέσα από τα ούλα. Ορισμένοι ονομάζουν τη διαδικασία και «ανατολή» των δοντιών.

Πότε θ’ αρχίσει η οδοντοφυΐα του μωρού μου;

Συνήθως τα μωρά αρχίζουν να βγάζουν δόντια γύρω στους έξι μήνες και συνεχίζουν μέχρι περίπου τα τρία τους χρόνια. Ωστόσο, ορισμένα μωρά μπορεί να βγάλουν δόντια νωρίτερα, στους τρεις μήνες για παράδειγμα, ενώ άλλα να αρχίσουν αργότερα, παραδείγματος χάρη, στο χρόνο.
Η σωματική και διανοητική ανάπτυξη ενός μωρού δεν έχει καμία σχέση με το ξεκίνημα της οδοντοφυΐας. Για κάποιο λόγο όμως, συνήθως τα κορίτσια βγάζουν δόντια νωρίτερα απ’ τα αγόρια. Αν το μωρό σας είναι ενός έτους και δεν έχει αρχίσει ακόμη να βγάζει δόντια, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, γιατί μπορεί να είναι κληρονομικότητα καθυστερημένης οδοντοφυΐας. Εφόσον το επιθυμείτε βέβαια, συζητήστε το και με τον παιδίατρό σας.

Πόνοι απ’ την οδοντοφυΐα

Συχνά η οδοντοφυΐα προκαλεί δυσφορία στα μωρά και τα κάνει ανήσυχα και ευέξαπτα. Καθώς μεγαλώνουν οι ρίζες των δοντιών σπρώχνουν τις άκρες των δοντιών μέσα απ’ τα ούλα. Συνήθως τα μωρά υποφέρουν περισσότερο με τα πρώτα τους δόντια επειδή είναι καινούργια η αίσθηση, αλλά και με τους γομφίους λόγω του μεγέθους τους.

Ενδείξεις ότι το μωρό σας βγάζει δόντια

  • Έχει γίνει πιο ιδιότροπο και είναι πιο προσκολλημένο επάνω σας. Επίσης κλαίει περισσότερο τη νύχτα.
  • Βγάζει πολλά σάλια.
  • Έχει την τάση να δαγκώνει διάφορα πράγματα για να ανακουφίσει τον πόνο, έτσι μασά τα δάχτυλά του και οτιδήποτε άλλο πέφτει στα χέρια του!
  • Τα ούλα του είναι κόκκινα και πρησμένα.
  • Αναζητά περισσότερο το στήθος ή το μπιμπερό ή απορρίπτει το στήθος ή το μπιμπερό επειδή πονάνε τα ούλα του.
  • Έχει μειωθεί η όρεξή του.
  • Δεν κοιμάται καλά.

Δεν πρέπει να αποδίδουμε τον πυρετό στην οδοντοφυΐα. Έτσι θα αποφευχθεί η όποια λάθος διάγνωση, όπου ο πυρετός υποδηλώνει κάποια λοίμωξη ενώ οι γονείς τον ερμηνεύουν ως αιτία οδοντοφυΐας.

Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας που βγάζει δόντια

  • Τρίβετε απαλά τα ούλα του με ένα ειδικό ζελέ οδοντοφυΐας ή κάποιο ανάλογο ανακουφιστικό που θα σας συστήσει ο παιδίατρος.
  • Δώστε του να μασουλήσει έναν κρίκο οδοντοφυΐας (αυτόν που μπορείτε να παγώσετε στο ψυγείο).
  • Ο παιδίατρος μπορεί να σας συστήσει βρεφικά παυσίπονα.
  • Εφαρμόστε μια ενυδατική  προστατευτική κρέμα στο πηγούνι, το λαιμό και το στήθος του για να μην ερεθιστεί το δέρμα απ’ τη σιελόρροια.
  • Αποσπάστε του την προσοχή με πολλές αγκαλιές ή κάποιο παιχνίδι.

Γενικά η οδοντοφυΐα αποτελεί ένα φυσιολογικό γεγονός και δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση. Ίσως χρειαστεί να δώσετε στο μωρό λίγο παυσίπονο, μετά και την επικοινωνία σας με τον παιδίατρο.

Επιμέλεια κειμένων
Παιδίατρος Παναγιώτης Κούτσος,
Διευθ. Παιδιατρικού Μαιευτηρίου ΡΕΑ

Social Sharing 

backtotop
Nutricia