Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Ο διαβήτης της κύησης είναι μια επιπλοκή που εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη και σχετίζεται με την αυξημένη τιμή σακχάρου στο αίμα. Τα καλά νέα είναι πως με την τακτική παρακολούθηση από το γυναικολόγο σας και μια προσεκτική διατροφή σύμφωνα με τις οδηγίες του, η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά και για τη μητέρα και για το μωράκι.

Τι είναι ο διαβήτης της κύησης;

Ο διαβήτης της κύησης είναι μια προσωρινή διαταραχή κατά την οποία ο οργανισμός δεν παράγει αρκετή, ή και καθόλου μερικές φορές, ποσότητα από την ορμόνη ινσουλίνη. Προσδιορίζεται ως διαβήτης της κύησης γιατί εμφανίζεται στη γυναίκα για πρώτη φορά σε αυτή την περίοδο της ζωής της. Αφορά περίπου το 2-10% των εγκύων και συνήθως η διάγνωση γίνεται προς το τέλος του δεύτερου τριμήνου της εγκυμοσύνης.

Επικινδυνότητα διαβήτη κύησης

Ο διαβήτης, είτε της κύησης είτε ο “απλός”, διαφέρει σε σοβαρότητα και πιθανή επικινδυνότητα. Αν ο διαβήτης έχει ανιχνευτεί πριν την εγκυμοσύνη τότε η γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος και η εγκυμοσύνη της να προχωρήσει φυσιολογικά ακολουθώντας τις οδηγίες και τις συμβουλές του γιατρού που θα την παρακολουθεί. Εάν, από την άλλη πλευρά, ο διαβήτης εμφανιστεί στην πορεία της εγκυμοσύνης μπορεί αυτό που θα βάλει τον γιατρό σε υποψία να είναι κάποια τυπικά συμπτώματα του μη ρυθμισμένου διαβήτη όπως δίψα, πολυουρία και κούραση. Επίσης, κάποιες αυξημένες τιμές σακχάρου είναι πιθανό να εμφανιστούν στις απλές αιματολογικές και ουρολογικές εξετάσεις αν και σήμερα πολλοί γιατροί ζητούν να γίνει στο δεύτερο τρίμηνο καμπύλη σακχάρου, η οποία δίνει πολύ πιο ασφαλές αποτέλεσμα. Η απάντηση στο ερώτημα αν ο διαβήτης της κύησης είναι επικίνδυνος είναι αρνητική. Η μόνη προϋπόθεση για αυτό είναι να είστε τακτική στις επισκέψεις σας στο γιατρό σας και συνεπής με τις εξετάσεις που θα σας συστήσει και τις οδηγίες που θα σας δώσει.

Είναι ο διαβήτης της κύησης επικίνδυνος για το μωρό μου;

Η αυξημένη ποσότητα σακχάρου στο αίμα της μητέρας περνά μέσω του πλακούντα στο έμβρυο με συνέπεια ο οργανισμός του να απελευθερώνει περισσότερη ινσουλίνη προκειμένου να το ελέγχει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, εφόσον δεν ρυθμιστεί ο διαβήτης στη μητέρα, να πάρει το έμβρυο περισσότερο βάρος από το φυσιολογικό και να είναι αυξημένος ο κίνδυνος τοκετού με καισαρική. Μετά τη γέννηση, το μωρό διατρέχει τον κίνδυνο να αναπτύξει υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα), ενώ μερικά νεογέννητα εμφανίζουν ίκτερο, ο οποίος ελέγχεται και αντιμετωπίζεται εύκολα.

Αυξημένες πιθανότητες για διαβήτη;

Ο γυναικολόγος σας θα σας πάρει στην αρχή της εγκυμοσύνης ένα ιστορικό με βάση το οποίο μπορεί να κρίνει εάν είναι αυξημένες οι πιθανότητες να παρουσιάσετε διαβήτη της κύησης. Ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες;

  • η ύπαρξη διαβητικών συγγενών στην οικογένεια της μητέρας
  • η γέννηση προηγούμενου παιδιού με βάρος άνω των 4 κιλών
  • δύο προηγούμενες εγκυμοσύνες με υπερβολική αύξηση βάρους, υπέρταση ή υπερβολική παρουσία πρωτεϊνών στα ούρα (πρωτεϊνουρία).

Ο γιατρός είπε ότι παρουσιάστηκε διαβήτης της κύησης. Τι γίνεται τώρα;

Όταν οι εξετάσεις επιβεβαιώσουν ότι έχει αναπτυχθεί διαβήτης της κύησης, το βασικό μέλημα του γιατρού σας θα είναι να ρυθμιστούν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας ώστε να προληφθεί η εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου και να προστατευθεί το μωρό. Αυτό θα συμβεί εφόσον τηρείτε με ακρίβεια τις οδηγίες που θα σας δώσει και είστε συνεπής στις εξετάσεις και τις επισκέψεις σας για έλεγχο. Πιθανό να χρειαστεί να επισκέπτεστε και έναν ενδοκρινολόγο. Η θεραπεία που θα σας συστήνει ο γιατρός σχετίζεται με τις τιμές του σακχάρου σας. Αν είναι χαμηλές συνήθως μπορούν να ρυθμιστούν μέσω της διατροφής. Αν είναι πιο αυξημένες μπορεί να χρειαστεί να κάνετε θεραπεία με ενέσεις ινσουλίνης. Και στις δύο περιπτώσεις, από τη στιγμή που παρουσιάστηκε διαβήτης της κύησης, ο γυναικολόγος θα σας κάνει κάθε μήνα υπερηχογράφημα για να ελέγχει την ανάπτυξη του εμβρύου.

Ο διαβήτης της κύησης θα επιμείνει και μετά τον τοκετό;

Ο διαβήτης της κύησης συνήθως υποχωρεί μετά τον τοκετό αλλά θα έχετε κατά 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε αργότερα στη ζωή σας διαβήτη τύπου 2 ή κοινό διαβήτη.

Ιατρική Επιμέλεια: Dr Ιωάννης Καλογήρου μαιεύτηρας γυναικολόγος MD, DFFP, DRCOG
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της ΡΕΑ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής

backtotop
Nutricia