Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Αν το μωρό σας παρουσιάσει ίκτερο είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε, αν και συνήθως η κατάσταση δείχνει χειρότερη απ’ ότι πραγματικά είναι. Ο ίκτερος είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και συνήθως εμφανίζεται τις πρώτες δύο ή τρεις ημέρες μετά τη γέννηση του μωρού. Είναι σημαντικό να θυμάστε πως δεν προκαλεί κάποια ενόχληση στο μωρό σας και πως πιθανότατα θα υποχωρήσει από μόνος του μέσα σε λίγες ημέρες.

Τι είναι ο ίκτερος;

Όταν γεννιούνται τα μωρά υπάρχει σε υψηλό επίπεδο στο αίμα τους η αιμοσφαιρίνη. Με τη διάσπασή της αυξάνεται η χολερυθρίνη τη δεύτερη με τρίτη ημέρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις το συκώτι τους χρειάζεται μερικές μέρες για να την αποβάλλει, με αποτέλεσμα τον ίκτερο.

Ο ίκτερος παρουσιάζεται στα 6 στα 10 νεογέννητα τις πρώτες ημέρες της ζωής τους, άρα στην πραγματικότητα είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Αν το μωρό σας έχει ίκτερο, το δέρμα του θα έχει ένα κιτρινοπράσινο χρώμα ή το λευκό των ματιών του θα είναι κιτρινωπό.

Πόσο διαρκεί ο ίκτερος;

Το δέρμα του μωρού σας θα πάρει ξανά μια πιο υγιή απόχρωση μέσα σε επτά με δέκα ημέρες. Η καλή ενυδάτωση είναι υποβοηθητική γι’ αυτό ταΐζετε το μωρό σας συχνά.

Ο ίκτερος βλάπτει εάν η τιμή της χολερυθρίνης ξεπεράσει τα 25mg. Τιμή ασφαλείας για την έξοδο από το μαιευτήριο είναι η τιμή <13mg (συμβατικά). Η παράταση του ίκτερου για μεγάλο χρονικό διάστημα, κυρίως οφείλεται στο μητρικό γάλα (αθώα κατάσταση) και που ίσως χρειαστεί η προσωρινή διακοπή του μητρικού θηλασμού για 1-2 24ώρα. Υπάρχουν βέβαια και παθολογικοί ίκτεροι, περιπτώσεις που θα πρέπει να μιλήσετε με τον παιδίατρο σας.

Σε έναν μικρό αριθμό περιπτώσεων, ο ίκτερος μπορεί να υποδεικνύει κάποιο πρόβλημα με το συκώτι.

Τι μπορείτε να κάνετε για να θεραπευτεί ο ίκτερος;

Μια ελαφριά περίπτωση ίκτερου θα ιαθεί από μόνη της χωρίς κάποια θεραπεία. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις το μωρό σας θα χρειαστεί φωτοθεραπεία.

Επιμέλεια κειμένων
Παιδίατρος Παναγιώτης Κούτσος,
Διευθ. Παιδιατρικού Μαιευτηρίου ΡΕΑ

backtotop
Nutricia