Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Τα κόπρανα των μωρών και οι διαφορές τους

Κάτι με το οποίο θα εξοικειωθείτε πολύ καλά τους ερχόμενους μήνες είναι τα κακά του μωρού σας! Θα παρατηρήσετε πως τα κόπρανα του μωρού σας αλλάζουν με τον καιρό, γι’ αυτό εδώ θα βρείτε μερικές συμβουλές για το τι να περιμένετε και ποιες ενδείξεις είναι ανησυχητικές.

Οι αλλαγές στα κόπρανα του μωρού σας

Η μορφή των κενώσεων του μωρού σας θα αλλάξει αρκετές φορές μέσα στους πρώτους μήνες της ζωής του, ειδικά όταν εισάγετε τις στερεές τροφές στη διατροφή του! Ωστόσο οι πιο εμφανείς αλλαγές θα συμβούν τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννησή του.

Οι πρώτες ημέρες

Τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννησή του το μωρό σας θα αποβάλει το μηκώνιο, μια κολλώδη, μαυροπράσινη ουσία, που δεν καθαρίζεται εύκολα. Η αποβολή του μηκωνίου δείχνει πως το έντερο του μωρού σας λειτουργεί φυσιολογικά. Μόλις αποβληθεί όλο το μηκώνιο απ’ το σύστημα του μωρού σας, τα κόπρανά του θα αλλάξουν.

Μωρά που θηλάζουν

Αν θηλάζετε, θα παρατηρήσετε πως τα κακά του μωρού σας έχουν μια χαρακτηριστική γλυκερή μυρωδιά. Το χρώμα τους μπορεί να είναι μουσταρδί ή ανοιχτό κίτρινο και θα έχουν μαλακή υφή. Μερικές φορές μάλιστα μπορεί να μοιάζουν σαν να περιέχουν σπόρους μουστάρδας. Το μωρό σας μπορεί να κάνει τέτοιου είδους κόπρανα δύο με τρεις φορές την ημέρα. Όταν παγιωθεί ο θηλασμός, ενδέχεται να έχει μία κένωση κάθε δύο με τρεις ημέρες.

Μια αλλαγή στα κακά του μωρού σας

Η διάρροια, η δυσκοιλιότητα ή οι αιματηρές ραβδώσεις στα κακά του μωρού δεν είναι φυσιολογικό να εμφανίζονται συνεχόμενα, αν όμως τα δείτε μία φορά, πιθανότατα θα αποτελούν συμπτώματα κάποιας αρκετά απλής κατάστασης. Αν ανησυχείτε, είναι πάντα καλή ιδέα να ρωτήσετε τον παιδίατρό σας.

  • Οποιαδήποτε ελαφριά ίωση του γαστρεντερικού, η χορήγηση φαρμάκων ή κάποια ευαισθησία σε τροφές μπορεί να προκαλέσει διάρροια, η οποία όμως θα σταματήσει χωρίς θεραπεία μέσα σε 24 ώρες. Αν όχι, συζητήστε το με τον παιδίατρο.
  • Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκληθεί από πολλές αιτίες όπως η αλλαγή στη διατροφή, η αφυδάτωση ή κάποια μικροαδιαθεσία, όπως ένα κρυολόγημα. Ακολουθήστε τις συμβουλές για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας του μωρού σας που θα βρείτε στην ενότητα “Συχνά προβλήματα”.
  • Αιμάτινες ραβδώσεις μπορεί να εμφανιστούν μερικές φορές στα κακά του μωρού σας αν έχει ή είχε δυσκοιλιότητα και έχει ζοριστεί πολύ. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι καλύτερο να ενημερώσετε τον παιδίατρο.

Πότε είναι παθολογικές οι κενώσεις;

Δεν παίζει ρόλο η σύσταση (υδαρείς ή σφιχτές) ή το χρώμα. Δεν θα πρέπει να έχουν αίμα (ραγάδες ή αλλεργία) και να μην είναι ιδιαίτερα δύσοσμες.

Επιμέλεια κειμένων
Παιδίατρος Παναγιώτης Κούτσος,
Διευθ. Παιδιατρικού Μαιευτηρίου ΡΕΑ

backtotop
Nutricia