Είναι συναρπαστικό το γάλα, που μια νέα μαμά παράγει τόσο εύκολα, είναι ένα σύνθετο και μαγικό ζωντανό υγρό. Όχι μόνο αποτελεί ένα πλήρες «γεύμα» για τα νεογέννητα, αλλά αλλάζει με την πάροδο του χρόνου ανάλογα με τις ανάγκες του μωρού σας.
Μελέτες δείχνουν ότι η σύνθεση του μητρικού γάλακτος ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό στα διαφορετικά στάδια του θηλασμού, από το πρώτο γάλα που παράγεται, το πρωτόγαλα, έως και τα μεταγενέστερα στάδια. Διαφέρει κατά τη διάρκεια κάθε ταΐσματος, ακολουθεί τη διατροφή και τον τρόπο ζωής της μητέρας και προσαρμόζεται στις ανάγκες υγείας και ανάπτυξης του μωρού σας.
Το μητρικό γάλα περιέχει εκατομμύρια διαφορετικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών τύπων υδατανθράκων, λιπιδίων, πρωτεϊνών, ανόργανων ουσιών, βιταμινών και πολλών άλλων συστατικών, τα οποία είναι μοναδικά και προσαρμοσμένα στις ανάγκες του μωρού σας. Μπορείτε να συγκρίνετε το μητρικό γάλα με μια αρμονική ορχήστρα: όλα τα συστατικά συνεργάζονται στενά για να δημιουργήσουν την τέλεια συμφωνία.
Εκτός από το νερό (88%), αυτές είναι οι βασικές ενώσεις του μητρικού γάλακτος:
1. Υδατάνθρακες
Ο κύριος υδατάνθρακας στο μητρικό γάλα είναι η λακτόζη, η οποία αποτελεί πηγή ενέργειας για το μωρό σας.
Ακόμη, η λακτόζη βοηθά το μωρό σας να απορροφά καλύτερα ανόργανα άλατα, όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Την ίδια στιγμή φροντίζει τα «καλά βακτήρια» στο έντερο του μωρού σας, τα οποία βάζουν τις βάσεις για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Στην πραγματικότητα, το ποσοστό της λακτόζης που δεν έχει αφομοιωθεί υφίσταται ζύμωση από τα «καλά» βακτήρια στο έντερο του μωρού σας.
Συνεπώς, η λακτόζη είναι καλή τόσο για το μωρό σας όσο και για τους μικροοργανισμούς στο έντερο!
2. Λιπαρά
Το μητρικό γάλα περιέχει διαφορετικούς τύπους λιπαρών, όπως κορεσμένα, μονοακόρεστα και μακράς αλύσου πολυακόρεστα λιπαρά, όπως τα ωμέγα 3 και 6. Τα λιπαρά παρέχουν ενέργεια στο μωρό σας και είναι σημαντικά για την ανάπτυξή του, συμπεριλαμβανομένης της αύξηση του βάρους και της εξέλιξης του εγκεφάλου.
Η ποσότητα λιπαρών στο μητρικό γάλα διαφοροποιείται καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, ακόμη και κατά τη στιγμή του ταΐσματος. Στην αρχή του ταΐσματος , το γάλα είναι πιο υδαρές, και γίνεται πιο παχύ και κρεμώδες καθώς η περιεκτικότητα σε λιπαρά αυξάνεται προς το τέλος του ταΐσματος.
3. Ολιγοσακχαρίτες
Οι Ολιγοσακχαρίτες Μητρικού Γάλακτος (HMOS) είναι μία ξεχωριστή κατηγορία υδατανθράκων που εμφανίζονται φυσικά στο μητρικό γάλα. Κατά μέσο όρο, είναι το τρίτο μεγαλύτερο στερεό συστατικό στο γάλα της μητέρας, μετά τη λακτόζη και τα λιπίδια. Οι Ολιγοσακχαρίτες Μητρικού Γάλακτος δρουν ως πρεβιοτικά που διεγείρουν τα καλά βακτήρια στο έντερο του μωρού σας, γεγονός που συμβάλει σε ένα υγιές εντέρο και ανοσοποιητικό σύστημα. Όπως και με όλους τους παράγοντες στο μητρικό γάλα, τα επίπεδα διαφέρουν σε κάθε μητέρα λόγω της μοναδικής φύσης αυτού. Το μητρικό γάλα έχει περίπου 200 γνωστές δομές Ολιγοσακχαριτών Μητρικού Γάλακτος.
4. Πρωτεΐνη
Η καζεΐνη και ο ορός γάλακτος αποτελούν τα πρωτεϊνούχα συστατικά στο μητρικό γάλα. Θα έλεγε κανείς πως είναι τα βασικά δομικά στοιχεία (αμινοξέα) για την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση όλων των κυττάρων στον οργανισμό του μωρού σας. Επίσης, συμμετέχουν στην παραγωγή αντισωμάτων, ενζύμων και ορμονών.
5. Βιταμίνες και μέταλλα
Το μητρικό γάλα περιέχει σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνες A, B6, C, D, ψευδάργυρο και ιώδιο. Τα θρεπτικά αυτά συστατικά, έχουν ξεχωριστούς ρόλους, όπως η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η δημιουργία υγιών δοντιών και οστών.
6. Ορμόνες
Οι ορμόνες είναι «χημικοί αγγελιοφόροι», που στέλνουν μηνύματα στον οργανισμό, ελέγχουν και συντονίζουν τις δραστηριότητες.
Οι ορμόνες που βρίσκονται στο μητρικό γάλα αλλάζουν συνεχώς μέσα στην ημέρα, γεγονός που βοηθά στη ρύθμιση των λειτουργιών του οργανισμού του μωρού, όπως η ενέργεια και ο ύπνος.
7. Αντισώματα
Τα αντισώματα, γνωστά και ως ανοσοσφαιρίνες, είναι ειδικές πρωτεΐνες, που προστατεύουν το μωρό σας από ασθένειες και λοιμώξεις. Ο οργανισμός παράγει αντισώματα για την αντιμετώπιση των μικροβίων και των λοιπών επιβλαβών ουσιών. Και αυτή η διαδικασία είναι μέρος της ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού.