Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Τα βρέφη γεννιούνται με ανοσοποιητικό σύστημα. Αλλά όπως κάθε άλλη πτυχή του σώματός τους, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Εν τω μεταξύ, έως ότου ωριμάσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα, τα βρέφη τείνουν να είναι ευαίσθητα σε βακτήρια και ιούς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να παρέχετε στο μωρό σας μία σωστή διατροφή για να υποστηρίξει αυτήν τη μοναδική περίοδο ανάπτυξης του ανοσοποιητικού του συστήματος, προκειμένου να το βοηθήσει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Γνωρίζατε ότι

Tα μικροσκοπικά βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο του μωρού σας μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε κρυολογήματα και ιούς;

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη καθώς:

– Το 70-80% των ανοσοκυττάρων του μωρού σας βρίσκονται στο έντερο του, μαζί με 100 τρισεκατομμύρια εντερικά βακτήρια. Γνωστός ως «μικρoβίωμα», αυτός ο πληθυσμός μικροσκοπικών βακτηρίων παίζει ρόλο στον τρόπο αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού σας, όταν αυτό εκτίθεται σε κρυολογήματα ή ιούς.

– Στη βρεφική ηλικία, ο θηλασμός διεγείρει την παραγωγή των θετικών βακτηρίων του εντέρου που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η επίδραση των πρεβιοτικών στο ανοσοποιητικό σύστημα

Το μητρικό γάλα είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος, επειδή περιέχει καλά βακτήρια, γνωστά ως «προβιοτικά», και θρεπτικά συστατικά που τροφοδοτούν αυτά τα βακτήρια, γνωστά ως «πρεβιοτικά». Από τεχνικής απόψεως τα πρεβιοτικά είναι μη αφομοιώσιμοι διατροφικοί υδατάνθρακες που μπορούν να συμβάλλουν στην παραγωγή ευεργετικών βακτηρίων. Έχουμε διενεργήσει πολλές μελέτες σε βρέφη προκειμένου να επιβεβαιώσουμε τη θετική επίδραση των πρεβιοτικών στο αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα διατροφικά πρεβιοτικά βοηθούν επίσης στην αύξηση της απορρόφησης των μετάλλων, όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο, συμβάλλοντας στην υγιή ανάπτυξη των οστών [1] – [2]. Επιπλέον, τα πρεβιοτικά τροφοδοτούν βακτήρια στο έντερο που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή βασικών βιταμινών, π.χ. της βιταμίνης Β που απαιτείται για το μεταβολισμό και της βιταμίνης Κ που προάγει την υγιή πήξη του αίματος [3].

Πώς να συμπεριλάβετε τα πρεβιοτικά στο διαιτολόγιο του μωρού σας

Η πιο σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού σας είναι το μητρικό γάλα. Εκτός από τα αντισώματα και τα άλλα σημαντικά συστατικά, τα πρεβιοτικά που βρίσκονται στο μητρικό γάλα είναι πολύ σημαντικά για το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σας.

Γι ‘αυτό συνιστάται ο αποκλειστικός θηλασμός μέχρι την ηλικία των 6 μηνών. Εάν επιλέξετε να μην θηλάσετε, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Ρωτήστε το γιατρό σας για πληροφορίες σχετικά με τα βρεφικά γάλατα που περιέχουν θρεπτικά συστατικά και πρεβιοτικά. Τα γάλατα βρεφικής ηλικίας, που είναι εμπλουτισμένα με πρεβιοτικά, μπορούν να βοηθήσουν τα μη θηλάζοντα βρέφη να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Ενώ μπορείτε να συνεχίσετε να θηλάζετε έως και τα δύο χρόνια, όταν το μωρό σας φτάσει στην ηλικία των 6 μηνών, μπορείτε να ξεκινήσετε την εισαγωγή στερεών τροφών που συνιστούν μια ισορροπημένη διατροφή, αφού συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας. Τα πρεβιοτικά μπορούν επίσης να βρεθούν σε τροφές όπως οι μπανάνες, τα ραδίκια, τα κρεμμύδια, οι τομάτες και όλως παραδόξως και στο σκόρδο.

Βιβλιογραφία

1. Lidestri et al. Oligosaccharides might stimulate calcium absorption in formula-fed preterm infants. Acta Paediatr Suppl. 2003 Sep;91(441):91 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14599050

2. Brownawell et al. Prebiotics and the Health Benefits of Fiber: Current Regulatory Status, Future Research, and Goals. J Nutr. 2012 May;142(5):962-74 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22457389

3. McKeen et al. Infant Complementary Feeding of Prebiotics for the Microbiome and Immunity. Nutrients 2019, 11, 364.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6412789/

backtotop
Nutricia