Καμία τροφή από μόνη της δεν μπορεί να προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη το μωρό σας, έτσι είναι ζωτικής σημασίας να μάθει να τρέφεται με μια μεγάλη ποικιλία τροφών. Η ποικιλία τροφών θα του προσφέρει ισορροπημένη ποσότητα από πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται το μωρό σας για να αναπτυχθεί. Εξίσου σημαντικό είναι να τρέφεται το μωρό σας με κατάλληλες τροφές στα κατάλληλα στάδια, για να είναι υγιές τώρα και να αναπτύξει σωστές συνήθειες για το μέλλον.
Τα μωρά χρειάζονται ένα διαφορετικό τρόπο διατροφής
Οι διατροφικές ανάγκες του μωρού σας αλλάζουν καθώς μεγαλώνει και η διατροφή του πρέπει να συμβαδίζει με αυτές τις ανάγκες ώστε να υποστηρίξει την υγιή του ανάπτυξη. Κι επειδή το στομάχι του μωρού σας είναι τόσο μικρό, κάθε κουταλιά φαγητού που τρώει πρέπει να είναι γεμάτη με ενέργεια και ωφέλιμα συστατικά.
Ωστόσο, μια ισορροπημένη διατροφή για ένα μωρό είναι πολύ διαφορετική απ’ αυτή που προτείνεται για τους ενήλικες. Σε αντίθεση με τη δική μας διατροφή που ιδανικά θα πρέπει να είναι χαμηλή σε λιπαρά και να περιλαμβάνει πολλές φυτικές ίνες, το μωρό σας χρειάζεται μια διατροφή με σχετικά υψηλή ποσότητα «καλών», ακόρεστων λιπαρών και χαμηλή σε φυτικές ίνες. Γιατί, ενώ οι φυτικές ίνες είναι κάτι καλό, είναι πολύ χορταστικές και η μεγάλη ποσότητα απ’ αυτές μπορεί να δημιουργήσει αίσθηση κορεσμού στο μωρό σας και να μην μπορεί να φάει άλλες τροφές που περιέχουν την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται σε αυτό το στάδιο.
Η ποικιλία είναι το παν
Για τα μωρά, όπως και για τους ενήλικες, η ποικιλία διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο, επομένως θα πρέπει να εντάσσουμε μια μεγάλη ποικιλία από διαφορετικές τροφές στη διατροφή του (κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρι, διάφορα φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά και πατάτες). Κάθε τροφή, ακόμη κι αν ανήκει στην ίδια διατροφική ομάδα, περιέχει διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι το μωρό σας τρώει μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό τον πρώτο χρόνο της ζωής του κατά τον οποίο διαμορφώνονται οι γευστικές του προτιμήσεις, αφού απ’ την ηλικία των δύο ετών οι προτιμήσεις αυτές διατηρούνται σχετικά σταθερές, μέχρι περίπου τα οχτώ χρόνια του παιδιού.
Επιμέλεια κειμένων
Παιδίατρος Παναγιώτης Κούτσος,
Διευθ. Παιδιατρικού Μαιευτηρίου ΡΕΑ