Μετά τα πρώτα γενέθλια και μέχρι τα τρία χρόνια, το μωρό σας εξακολουθεί να αναπτύσσεται και να διανύει μια περίοδο ραγδαίας σωματικής και διανοητικής ανάπτυξης.
Ανοσοποιητικό σύστημα
Τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής πραγματοποιούνται αλλαγές στα φυσικά μέτρα του παιδιού και αναπτύσσονται τα όργανα και οι ιστοί του σώματός του. Ένα από αυτά είναι το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε αντίθεση με αυτό που νομίζουν οι περισσότεροι, το ανοσοποιητικό συνεχίζει να αναπτύσσεται έως και το τρίτο έτος ζωής του μωρού. Και επειδή η φύση φρόντισε πρώτη γι’ αυτό, το μητρικό γάλα, το οποίο αποτελεί την πιο ωφέλιμη τροφή για το βρέφος, χάρη στα πρεβιοτικά που περιέχει, ενισχύει το ανοσοποιητικού του μωρού.
Ύψος/Βάρος
Το ύψος του μωρού σας θα αυξηθεί σε αυτό το διάστημα κατά 30% και το βάρος κατά 40% σε σχέση με αυτό που είχε αποκτηθεί τον πρώτο χρόνο ζωής του.
Στην ηλικία των δύο ετών, ένα υγιές νήπιο έχει ανακτήσει περίπου το μισό ύψος από αυτό που θα έχει ως ενήλικας.
Εγκέφαλος
Επίσης κατά την περίοδο αυτή αναπτύσσεται σημαντικά και ο εγκέφαλός του. Στην ηλικία των τριών χρόνων, ο εγκέφαλος του νηπίου έχει φτάσει το 80% του μεγέθους ενός ενήλικα!
Σωστές διατροφικές επιλογές = καλή υγεία για το μέλλον
Είναι ζωτικής σημασίας, λοιπόν, να διασφαλίσετε οτι το παιδί σας λαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξει τη σωστή ανάπτυξη & τη μελλοντική του υγεία. Συστατικά, όπως οι βιταμίνες Α , C και D και οι πρεβιοτικές ίνες αποτελούν «κλειδί» για την ανάπτυξη & το ανοσοποιητικό του.
Το νήπιό σας χρειάζεται διπλάσιες ποσότητες σε σχέση με αυτές ενός ενήλικα σε συστατικά όπως το σίδηρο, το ασβέστιο και τις βιταμίνες ενώ αντίθετα χρειάζεται τη μισή ποσότητα πρωτεΐνης.
Οι ημερήσιες διατροφικές ανάγκες του νηπίου σας συγκριτικά με αυτές ενός ενήλικα*:
2 φορές περισσότερο σίδηρο
Ο σίδηρος είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά σε αυτή την ηλικία καθώς παίζει ζωτικής σημασίας ρόλο στις αιμοποιητικές λειτουργίες του οργανισμού, συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη νευρολογική ανάπτυξη του νηπίου. Η έλλειψή του μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες και μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Στην ηλικία 1 – 3 ετών το νήπιο συνιστάται να προσλαμβάνει 7 mg σιδήρου την ημέρα.
Πηγές πρόσληψης: Προσφέρετε στο νήπιό σας τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως το σπανάκι, το κόκκινο κρέας, τα αποξηραμένα φρούτα και το νηπιακό γάλα. Ενισχύστε την απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό του νηπίου σας συνοδεύοντάς το με πρόσληψη βιταμίνης C (εσπεριδοειδή, φράουλες, ακτινίδιο, πιπεριές). Για την πρόσληψη αυτής της ποσότητας το παιδί σας θα πρέπει να φάει π.χ. 10 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως ή 7 αυγά ή να πιει περίπου 2 ποτήρια γάλα Almiron 3.
2 φορές περισσότερο ασβέστιο
Το ασβέστιο είναι πολύτιμο για την υγεία των οστών και των δοντιών και είναι απαραίτητο στη διατροφή του αναπτυσσόμενου νηπίου.
Πηγές πρόσληψης: Το γάλα, τα παράγωγά του και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Το γάλα ωστόσο υπερέχει! Γι’ αυτό άλλωστε και το αποκαλούμε “λευκό χρυσό”, αφού είναι μια απόλυτα ισορροπημένη τροφή, πλούσια σε όλα τα συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγιή σωματική και διανοητική ανάπτυξη του παιδιού. Εξασφαλίστε ότι το παιδί σας παίρνει τα συστατικά που χρειάζεται και στις σωστές ποσότητες με ένα εμπλουτισμένο νηπιακό γάλα, όπως το Almiron 3.
Σχεδόν τη μισή ποσότητα πρωτεΐνης
Η πρωτεΐνη, φυτική και ζωική, είναι ένα απαραίτητο συστατικό για την υγιή ανάπτυξη του οργανισμού του νηπίου και την καλή λειτουργία των κυττάρων αλλά πρέπει να προσλαμβάνεται με μέτρο. Η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης οδηγεί σε αυξημένο ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος) σε μεγαλύτερη ηλικία, σύμφωνα με μελέτες που έγιναν στη Γερμανία και τη Σουηδία.
Στη χώρα μας, όπως και στην πλειοψηφία των δυτικών χωρών, τα νήπια δεν πάσχουν από έλλειψη πρωτεΐνης αλλά μάλλον από υπερκατανάλωσή της. Για παράδειγμα, πολλά γάλατα και αναφέρουμε κυρίως το γάλα αφού σε αυτή την ηλικία αποτελεί σημαντικό τμήμα της διατροφής του νηπίου, όπως το εβαπορέ ή το κοινό αγελαδινό γάλα, περιέχουν έως και 3 φορές περισσότερη πρωτεΐνη από τη συνιστώμενη, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας κατά την παιδική ηλικία αλλά και αργότερα.
Πηγές πρόσληψης: Βασικές πηγές πρωτεΐνης είναι το κόκκινο κρέας, το τυρί, το γιαούρτι και τα γαλακτοκομικά, τα αβγά, τα πουλερικά και τα όσπρια. Η συνιστώμενη ποσότητα πρωτεΐνης για τα νήπια είναι 13 γρ. την ημέρα ή λιγότερο από 2γρ. ανά 100ml γάλακτος.
Πρεβιοτικά
Το μητρικό γάλα περιέχει πρεβιοτικούς ολιγοσακχαρίτες και έτσι συμβάλλει στην ενδυνάμωση τoυ ανοσοποιητικού συστήματος του βρέφους. Μελέτες αποδεικνύουν ότι και μετά τον 1ο χρόνο η διατροφή του μωρού πρέπει να είναι εμπλουτισμένη με συγκεκριμένο πρεβιοτικό μίγμα (GOS/FOS σε αναλογία 9:1) που συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού του νηπίου.
Πηγή πρόσληψης: Ηλίανθος, ραδίκια, σπαράγγια, κρεμμύδια και νηπιακό γάλα Almiron 3.
2,5 φορές περισσότερη βιταμίνη D
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών του παιδιού. Πιο πρόσφατες μελέτες έχουν δώσει νέα διάσταση στην αξία της βιταμίνης D συνδέοντάς την με τη ρύθμιση της κυτταρικής ανάπτυξης, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και του νευρομυικού συστήματος και τη μείωση των φλεγμονών στον οργανισμό. Επιπλέον, η έλλειψή της προκαλεί στον οργανισμό συμπτώματα κόπωσης και κυκλοθυμίας (αυτό στα νηπιάκια μεταφράζεται ως… γκρίνια!) ενώ το παιδί μπορεί να παραπονιέται για πόνους σε διάφορα σημεία του σώματός του, κυρίως στις αρθρώσεις.
Πηγές πρόσληψης: Σε μια ηλιόλουστη χώρα σαν τη δική μας η μεγαλύτερη ποσότητα της βιταμίνης D παράγεται με την έκθεση στον ήλιο. Αρκούν δέκα λεπτά στον ήλιο δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα. Άλλες πηγές της είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα ή το σκουμπρί και ο κρόκος του αβγού. Επιπλέον, η σωστή επιλογή γάλακτος εξασφαλίζει στο νήπιό σας την απαραίτητη για την ηλικία του βιταμίνη D και όλα τα συστατικά που ευνοούν την σωστή του ανάπτυξη.
*ποσότητα ανά 100 θερμίδες