Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Αν στην αρχή της εγκυμοσύνης ο γιατρός σας σάς μιλήσει για την εξέταση τροφοβλάστης, το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι πως πρόκειται για μία πολύ ασφαλή διαγνωστική εξέταση που θα σας δώσει πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία του εμβρύου που κυοφορείτε.

Τι είναι η εξέταση τροφοβλάστης;

Η εξέταση της τροφοβλάστης είναι μία διαγνωστική εξέταση με στόχο να ανιχνευθούν κάποιες πιθανές ανωμαλίες του εμβρύου όπως είναι οι χρωμοσωμικές, οι συγγενείς, οι κληρονομικές και οι μεταβολικές ανωμαλίες.

Σε τι διαφέρει η εξέταση τροφοβλάστης από τη λήψη χοριακών λαχνών;

Δεν διαφέρουν σε κάτι! Πρόκειται για την ίδια εξέταση που μπορεί να την ακούσετε και με την ονομασία χοριοκέντηση. Οι χοριακές λάχνες είναι προεκβολές του πλακούντα που έχουν το ίδιο γενετικό υλικό με το έμβρυο. Έτσι, εξετάζοντας αυτές, είναι σαν να εξετάζουμε το έμβρυο.

Πότε συστήνεται η εξέταση τροφοβλάστης;

Η εξέταση αυτή μπορεί να συστηθεί στις μέλλουσες μητέρες που είναι μεγαλύτερες από 34 ετών. Μπορεί επίσης να σας την προτείνει ο γιατρός σας αν υπάρχει προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό γέννησης μωρού με σύνδρομο Down ή με άλλη χρωμοσωμική ανωμαλία, αν υπάρχει ιστορικό γενετικών ασθενειών, αν βρέθηκε μη φυσιολογικό αποτέλεσμα αυχενικής διαφάνειας ή τα αποτελέσματα των αιματολογικών σας εξετάσεων σας κατατάσσουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου.

Σε τι διαφέρει από την αμνιοπαρακέντηση;

Η ουσιαστική τους διαφορά είναι η χρονική στιγμή που γίνεται η κάθε εξέταση, με την εξέταση τροφοβλάστης να πραγματοποιείται πριν τελειώσει το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Έτσι, οι μέλλοντες γονείς έχουν από νωρίς απάντηση στις πιθανές αμφιβολίες τους σχετικά με την υγεία του εμβρύου.

Πότε γίνεται η εξέταση τροφοβλάστης;

Γίνεται από την 11η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και μετά, συνήθως μεταξύ 12ης και 13ης εβδομάδας. Η εξέταση γίνεται κάτω από συνεχή υπερηχογραφικό έλεγχο και με τη χρήση πολύ λεπτών βελόνων. Αφού ολοκληρωθεί η αναισθησία στην περιοχή της κοιλιάς με υποδόρια έγχυση αναισθητικού, μια λεπτή βελόνα περνά το τοίχωμα της μήτρας και αναρροφά ένα μικρό κομμάτι του πλακούντα (τροφοβλάστη) του εμβρύου, το οποίο στέλνεται στο εργαστήριο για να γίνει η διάγνωση.

Ιατρική Επιμέλεια: Dr Ιωάννης Καλογήρου μαιεύτηρας γυναικολόγος MD, DFFP, DRCOG
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της ΡΕΑ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής

backtotop
Nutricia