Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

H σημασία του ύπνου για το παιδί σας

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ύπνος είναι απαραίτητος. Δίνει στο σώμα μας την ευκαιρία να χαλαρώσει και μας βοηθά να ετοιμαστούμε για την καινούρια μέρα. Για το παιδί σας ο ύπνος είναι ακόμη πιο σημαντικός. Το μικρό σας ανακαλύπτει νέους ήχους και κινήσεις κάθε μέρα όταν είναι ξύπνιο. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό το παιδί σας να ξεκουράζεται αρκετά για να μπορεί να τα επεξεργαστεί όλα αυτά. Γνωρίζατε επίσης ότι η ξεκούραση είναι επίσης πολύ σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας;

Ύπνος και ανοσοποιητικό σύστημα

Ο καλός και επαρκής ύπνος, είναι κρίσιμος παράγοντας για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος ενός παιδιού. Με άλλα λόγια, η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική λειτουργία της άμυνας του αναπτυσσόμενου οργανισμού του. Όταν δεν κοιμάται αρκετά είναι πιο πιθανό το παιδί σας να αρρωστήσει όταν εκτεθεί σε κάποιο ιό, όπως το κοινό κρυολόγημα. Επίσης κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει το πόσο γρήγορα το παιδί σας θα αναρρώσει όταν είναι άρρωστο. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το ανοσοποιητικό σύστημα απελευθερώνει πρωτεΐνες, που ονομάζονται κυτοκίνες. Όταν το παιδί σας έχει κάποια λοίμωξη, η παραγωγή κυτοκινών αυξάνεται για την καταπολέμηση αυτής. Ωστόσο, όταν το παιδί σας δεν κοιμάται αρκετά, η παραγωγή των προστατευτικών κυτοκινών ενδέχεται να μειωθεί. Επιπλέον, τα αντισώματα και τα κύτταρα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις, μπορεί να βρεθούν σε χαμηλά επίπεδα λόγω έλλειψης ύπνου.

Έτσι, όταν το παιδί σας δεν κοιμάται αρκετά, δεν μπορεί να καταπολεμήσει τη λοίμωξη τόσο αποτελεσματικά, σε σύγκριση με το εάν κάλυπτε τις ανάγκες του σε ύπνο. Επομένως, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε μία καλή ρουτίνα για το παιδί σας. Και ας είμαστε ειλικρινείς, τη στιγμή που το παιδί θα παίρνει ένα μικρό υπνάκο, που ενισχύει το ανοσοποιητικό του, εσείς μπορείτε να γεμίσετε τις μπαταρίες σας. Συνεπώς, όλοι βγαίνουν κερδισμένοι!

Συμβουλές για να κοιμάστε το παιδί σας πιο εύκολα

Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που μπορούν να αντέξουν με λιγότερες ώρες ύπνου απ’ ότι άλλοι, ωστόσο σχεδόν όλοι χρειάζονται αρκετή ξεκούραση τη νύχτα. Όταν το μωρό σας είναι νεογέννητο, ο ύπνος καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Όμως, καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, κοιμάται περισσότερες ώρες συνεχόμενες και αναπτύσσει ρυθμό ύπνου από την ημέρα στη νύχτα. Ωστόσο, οι περισσότεροι γονείς αναγνωρίζουν ότι το να κάνεις το παιδί σου να κοιμηθεί δεν είναι πάντα τόσο εύκολο όσο για τους ενήλικες. Ακολουθείστε τις παρακάτω 7 συμβουλές για να κοιμίσετε πιο εύκολα το παιδί σας!

1. Μην αμελείτε να είστε στην ώρα σας

Η τυπικότητα στην ώρα του ύπνου είναι σημαντική. Γι αυτό προσπαθήστε να είστε όσο περισσότερο τυπικοί γίνεται. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα εφικτό. Φροντίστε όμως, σε τέτοιες εξαιρετικές περιπτώσεις, η ώρα που θα βάλετε το μικρό σας για ύπνο, να μην απέχει περισσότερο από 1,5 ώρες, από τη συνηθισμένη.

2. Δημιουργείστε μία ρουτίνα ύπνου

Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μία ρουτίνα ύπνου. Για παράδειγμα παίξτε ένα μικρό παιχνίδι μετά το βραδινό, βάλτε τις πιτζάμες, πλύντε τα δόντια και διαβάστε στο παιδί σας ένα παραμύθι. Πολλές φορές, ο θηλασμός ή το τάισμα με το μπιμπερό, μπορεί να προηγηθεί του βουρτσίσματος των δοντιών. Φροντίστε το υπνοδωμάτιο να είναι σκοτεινό, και να έχει μία χαλαρωτική ατμόσφαιρα για το μωρό σας. Τραγουδήστε του ένα τραγούδι ή αφήστε ένα νανούρισμα να ακούγεται στο βάθος.

3. Αποφύγετε την επαφή με τα μάτια

Γνωρίζατε πως το βλέμμα σας διεγείρει το μωρό σας, βοηθώντας το να μένε ξύπνιο; Για το λόγο αυτό αποφύγετε την επαφή με τα μάτια, όταν βάλετε το παιδί σας για ύπνο. Το μικρό σας λατρεύει να έχει την προσοχή σας, και έτσι υπάρχει η πιθανότητα να παραμείνει ξύπνιο για περισσότερο.

4. Διασφαλίστε ένα ασφαλές περιβάλλον

Πολλά παιδιά φοβούνται να μείνουν μόνα τους το βράδυ. Γι’ αυτό αφήστε μία χαραμάδα της πόρτας ανοιχτή, και κάντε λίγο θόρυβο κοντά στο δωμάτιο. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε να διπλώσετε τα πλυμένα ρούχα ή να συμμαζέψετε το μπάνιο. Έτσι, το μωρό σας αισθάνεται την ασφάλεια πως είστε ακόμη κοντά και μπορεί να κοιμηθεί ήσυχο.

5. Φροντίστε για τις κατάλληλες συνθήκες ύπνου

Ένα σκοτεινό δωμάτιο είναι το ιδανικό για τον ύπνο. Έτσι το μικρό σας δεν θα ξυπνήσει νωρίς το πρωί. Φυσικά, ενδέχεται να χρησιμοποιείτε ένα φωτάκι ύπνου. Εξασφαλίστε πως δεν έχει πολλή ζέστη (16-18 βαθμούς Κελσίου) και πως το δωμάτιο αερίζεται καλά.

6. Μείνετε δραστήριοι τις ώρες πριν

Το παιχνίδι, όπως και οι δραστηριότητες στη φύση, μπορούν να συμβάλλουν στον καλό ύπνο του παιδιού σας. Για το λόγο αυτό, βγείτε κάθε μέρα για μια μικρή βόλτα, ακόμη και εάν το παιδί σας είναι πολύ μικρό. Επισκεφθείτε την παιδική χαρά, αφήστε το μωρό σας να μπουσουλίσει ή να παίξει.

7. Κρατήστε ένα ημερολόγιο

Κρατώντας ένα ημερολόγιο ύπνου του μωρού σας, θα κατανοήσετε καλύτερα ποια ρουτίνα του ταιριάζει καλύτερα, φροντίζοντας να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές.

backtotop
Nutricia