Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Η εισαγωγή στερεών τροφών στο πρόγραμμα διατροφής του μωρού σας μετά τον έκτο μήνα της ζωής του είναι μια συναρπαστική περίοδος για εσάς και για το ίδιο. Υπάρχουν τόσες πολλές νέες γεύσεις και υφές να εξερευνήσει και να αγαπήσει! Ως ειδικοί στη διατροφή του μωρού βοηθάμε συχνά τις μαμάδες στους προβληματισμούς τους για το ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει η εισαγωγή στις στερεές τροφές, πώς θα καταλάβουν ότι το μωρό τους είναι έτοιμο και τι σημαίνει ισορροπημένη διατροφή για ένα μωρό. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες σχετικές πληροφορίες σε αυτή την ενότητα, αν όμως εξακολουθείτε να έχετε απορίες ή αν θέλετε να συζητήσετε γενικά για τις στερεές τροφές, απλά επικοινωνήστε μαζί μας.

Τι είναι οι στερεές τροφές;

Κάποια στιγμή το γάλα δεν επαρκεί πια για να καλύψει τις αυξανόμενες διατροφικές ανάγκες του μωρού σας. Αυτή είναι η κατάλληλη φάση για να εντάξετε τις στερεές τροφές στο διαιτολόγιο του μωρού σας. Εισάγοντας μια ποικιλία από γεύσεις και υφές, μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό να αναπτύξει τους μύες της μάσησης.

Η εισαγωγή στερεών τροφών είναι σημαντική για την ανάπτυξη

Η εισαγωγή στερεών τροφών είναι απλά η διαδικασία της μετάβασης του μωρού σας από μια διατροφή που στηρίζεται πλήρως στο γάλα, σε ένα πρόγραμμα διατροφής που περιλαμβάνει και στερεές τροφές. Αποτελεί ένα συναρπαστικό, αλλά και βασικό στάδιο της ανάπτυξης του μωρού σας. Το γάλα θα εξακολουθήσει να του παρέχει πολλά απ’ τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, καθώς όμως θα γίνεται πιο δραστήριο, οι στερεές τροφές θα αποτελέσουν ένα σημαντικό μέρος της διατροφής του.

Η προσθήκη στερεών τροφών στο πρόγραμμα διατροφής του μωρού σας είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει βιαστικά. Είναι μια σταδιακή διαδικασία όπου το μωρό θα περάσει απ’ τις υγρές στις πολτοποιημένες τροφές, στη συνέχεια σε πιο «χοντροκομμένες» υφές και τελικά στα κομματάκια.

Ανάπτυξη και μάθηση

Η προσθήκη στερεών τροφών δεν σχετίζεται μόνο με την πρόσληψη επιπλέον θρεπτικών συστατικών ή την αίσθηση κορεσμού του μωρού. Αυτή την περίοδο το μωρό σας είναι εξαιρετικά προσαρμοστικό και μαθαίνει γρήγορα. Προσφέροντάς του νέες γεύσεις, υφές και την εμπειρία του να τρώει με το κουτάλι, το τάισμα αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να υποστηριχθεί η ανάπτυξή του. Μέρος της διαδικασίας της εισαγωγής στερεών τροφών είναι επίσης να συνηθίσει το μωρό τη νέα και πολύ παράξενη αίσθηση της τροφής μέσα στο στόμα του! Μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς θα εισάγετε νέες τροφές και υφές, το μωρό σας θα αναπτύξει τις ικανότητες κατάποσης και μάσησης. Αυτό βοηθά να αναπτυχθούν οι μύες που αργότερα θα χρησιμοποιήσει για την ομιλία.

Οπλιστείτε με υπομονή

Έχετε υπόψη σας πως η προσθήκη στερεών τροφών είναι σε έναν βαθμό μια διαδικασία δοκιμών και λαθών. Δεν είναι καθόλου εύκολο για το μωρό σας να μάθει να τρώει ενώ μέχρι τώρα ήξερε μόνο να ρουφάει γάλα απ’ το στήθος σας ή το μπιμπερό του. Οι δυσκολίες ίσως προκαλέσουν απογοήτευση, όχι μόνο στο μωρό σας, αλλά και σε σας! Να είστε προετοιμασμένη και να δείξετε πολύ υπομονή όσο το μωρό σας συνηθίζει την αίσθηση να στριφογυρίζει την τροφή μέσα στο στόμα του και μαθαίνει να μασά. Το σημαντικό είναι να μην ανησυχείτε καθώς μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 15 προσπάθειες μέχρι να αποδεχτεί το μωρό σας ορισμένες καινούργιες τροφές.

Επιμέλεια κειμένων
Παιδίατρος Παναγιώτης Κούτσος,
Διευθ. Παιδιατρικού Μαιευτηρίου ΡΕΑ

backtotop
Nutricia