Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Παρότι η προεκλαμψία μπορεί να είναι σοβαρή, οι περισσότερες ήπιες μορφές της μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις προγραμματισμένες ιατρικές σας εξετάσεις. Αν διαγνωστεί προεκλαμψία, ο γυναικολόγος σας θα βρίσκεται στο πλευρό σας για να φροντίσει με τον καλύτερο τρόπο εσάς και το μωρό σας.

Τι είναι η προεκλαμψία;

Η προεκλαμψία εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή αμέσως μετά τον τοκετό. Ευτυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ελαφριά, επηρεάζει μία στις τέσσερις γυναίκες και μερικές φορές μπορεί να γίνει πιο σοβαρή.
Η κατάσταση, που είναι αρκετά περίπλοκη και ακόμη δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητή από τους γιατρούς, μπορεί να προκληθεί από κάποια ατέλεια στον πλακούντα, που μειώνει τη ροή του αίματος και των θρεπτικών συστατικών προς το μωρό σας, επηρεάζοντας την ανάπτυξή του.

Τα συμπτώματα της προεκλαμψίας

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν έκδηλα συμπτώματα της προεκλαμψίας στα πρώτα στάδια της κατάστασης, οι τακτικές προγεννητικές εξετάσεις, όμως, μπορούν να την εντοπίσουν προτού εξελιχθεί σε πιο σοβαρή.
Ο γυναικολόγος θα σας εξετάζει για παράγοντες όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, λεύκωμα στα ούρα και κυκλοφορικά προβλήματα, όπως κατακράτηση υγρών, τα οποία σχετίζονται με την προεκλαμψία.
Ένα απ’ αυτά τα συμπτώματα από μόνο του μπορεί να μη συνδέεται με την προεκλαμψία. Η υψηλή αρτηριακή πίεση και το πρήξιμο ως ένα βαθμό, εμφανίζονται συχνά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν υποδεικνύουν απαραίτητητα σοβαρό πρόβλημα. Η πρωτεΐνη στα ούρα σας μπορεί επίσης να σημαίνει κάποια μόλυνση. Έτσι, ίσως είναι δύσκολο να εντοπιστεί η προεκλαμψία.

Ωστόσο, τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν στα προχωρημένα στάδια της κατάστασης. Aν παρουσιάζετε κάποιο από τα παρακάτω ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια:

  • Έντονοι πονοκέφαλοι που συνοδεύονται από θολή όραση, «μυγάκια» ή αστραπές.
  • Πόνος στο επάνω μέρος της κοιλιάς σας.
  • Ναυτία και εμετός, παρότι αυτά θα μπορούσαν να οφείλονται στην πρωινή αδιαθεσία.
  • Ξαφνικό πρήξιμο στο πρόσωπο, τα χέρια, τους αστραγάλους ή τα πέλματα.
  • Ξαφνική, απότομη αύξηση του βάρους σας.

Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο;

Παρότι οι αιτίες της προεκλαμψίας δεν είναι απολύτως κατανοητές, υπάρχουν ορισμένοι γνωστοί παράγοντες που μπορούν να θέσουν μερικές γυναίκες σε μεγαλύτερο κίνδυνο απ’ τις υπόλοιπες:

  • Η ηλικία, αν είστε κάτω των 20 ή άνω των 35 ετών.
  • Το βάρος, αν είστε παχύσαρκη, με δείκτη μάζας σώματος 35+.
  • Ένα προϋπάρχον πρόβλημα υγείας όπως διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση, λύκος, νεφροπάθεια και ημικρανίες.
  • Αν είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη ή η πρώτη εγκυμοσύνη με καινούργιο σύντροφο.
  • Αν περιμένετε πολύδυμο τοκετό (δίδυμα).
  • Αν υπάρχει μεγάλο χρονικό διάστημα ανάμεσα στις εγκυμοσύνες, συνήθως αν έχουν περάσει 10 και περισσότερα χρόνια απ’ τον τελευταίο τοκετό.
  • Ιστορικό προεκλαμψίας, αν έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν σε εσάς, τη μητέρα ή την αδερφή σας.

Πρόληψη

Καθώς η παχυσαρκία είναι ένας απ’ τους παράγοντες κινδύνου, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν πως μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή μπορεί να συμβάλει στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης της προεκλαμψίας.
Ιδανικά, θα έχετε μπει σ’ ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής πριν την εγκυμοσύνη, όμως ποτέ δεν είναι αργά για ν’ αρχίσετε να τρώτε υγιεινά. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει να ξεκινήσετε δίαιτα. Είμαστε αρνητικοί στις δίαιτες πριν την εγκυμοσύνη. Συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας για τις διατροφικές σας επιλογές.

Είναι σημαντικό να είστε συνεπείς στα προγεννητικά ραντεβού με τον γιατρό σας. Ανάμεσα στις εξετάσεις που καλείστε να κάνετε είναι η μέτρηση της πίεσής σας και ο έλεγχος των ούρων σας για τυχόν ενδείξεις προεκλαμψίας.

Ήπια προεκλαμψία

Η ήπια προεκλαμψία δεν απαιτεί πάντα θεραπεία και ίσως το μόνο που θα χρειαστεί είναι να κάνετε τις κατάλληλες εξετάσεις για να παρακολουθείτε τακτικά τη δική σας υγεία και του μωρού σας. Ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν με φάρμακα (αν έχετε χαμηλή αρτηριακή πίεση) ή με συμπληρώματα διατροφής, τα οποία ναι μεν δεν θα προλάβουν την προεκλαμψία, αλλά αποτελούν έναν τρόπο ελέγχου της κατάστασης.

Προεκλαμψία υψηλότερου κινδύνου ή σύνδρομο Hellp

Αν διαγνωστεί πιο σοβαρή προεκλαμψία, πιθανότατα ο γυναικολόγος σας θα σας συμβουλεύσει να περνάτε αρκετές ώρες στο κρεβάτι και ίσως χρειαστεί να νοσηλευτείτε για κάποιο διάστημα. Πιθανότατα θα μετριέται καθημερινά η αρτηριακή σας πίεση και θα γίνονται τακτικά υπερηχογραφήματα για να παρακολουθείται η ανάπτυξη του μωρού σας και ίσως χρειαστεί να ακολουθήσετε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Αν η κατάστασή σας ή του μωρού σας είναι σοβαρή, τότε ίσως χρειαστεί να γίνει πρόκληση τοκετού, ή να γεννήσετε το μωρό σας με καισαρική.
Για περισσότερες πληροφορίες συζητήστε το με τον γυναικολόγο σας.

backtotop
Nutricia