Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Είναι πολύ δύσκολο να εγκαταλείπει κανείς μια αγαπημένη συνήθεια. Για την περίπτωση του καπνίσματος όμως, αξίζει οπωσδήποτε να το αποφύγετε όσο είστε έγκυος. Γνωρίζουμε φυσικά πως δεν είναι τόσο εύκολο. Ίσως λοιπόν ισχυροποιηθεί η αποφασιστικότητά σας αν γνωρίζετε γιατί είναι τόσο σημαντικό να μην καπνίζετε αυτή την περίοδο.

Είστε έγκυος ή προσπαθείτε να συλλάβετε; Αυτά είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζει μια μέλλουσα μητέρα για το τσιγάρο.

Η στάση απέναντι στο κάπνισμα έχει αλλάξει στην πορεία των ετών, καθώς μαθαίνουμε όλο και περισσότερα για τις βλαβερές του επιδράσεις. Θεωρούσαμε για παράδειγμα, πως μόνο το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να βλάψει το παιδί σας, όμως το παθητικό κάπνισμα μπορεί να είναι εξίσου βλαβερό, όπως και το κάπνισμα πριν από τη σύλληψη. Οι καπνίστριες μπορεί να προσπαθούν μεγαλύτερο διάστημα για να συλλάβουν, αυτό όμως δεν σημαίνει πως το κάπνισμα είναι η μοναδική αιτία. Και οι άντρες καπνιστές θα πρέπει να το κόψουν, καθώς το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα και την κινητικότητα του σπέρματός τους.

Τι συμβαίνει αν καπνίζετε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Όταν καπνίζετε εισπνέετε πολλά επικίνδυνα χημικά. Αυτό επηρεάζει την κυκλοφορία σας και το οξυγόνο στο αίμα σας αντικαθίσταται από το βλαβερό μονοξείδιο του άνθρακα. Αυτό σημαίνει πως, αν καπνίζετε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το μωρό σας μέσα στη μήτρα θα παίρνει λιγότερο οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες και περισσότερα χημικά, με αποτέλεσμα η καρδιά του να δουλεύει εντατικότερα για να πάρει περισσότερο οξυγόνο.

Πώς σας επηρεάζει το κάπνισμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν αυξημένες πιθανότητες συγκριτικά με τις μη καπνίστριες να:

  • Υποφέρουν από πιο έντονες πρωινές ναυτίες
  • Έχουν εξωμήτριο (οι καπνίστριες έχουν 4 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες)
  • Έχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής
  • Γεννήσουν πρόωρα

Πώς επηρεάζει το μωρό σας το κάπνισμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τα μωρά εγκύων γυναικών που εξακολουθούν να καπνίζουν κατά την κύηση, είναι πιο πιθανό να:

  • Παρουσιάσουν προβλήματα ανάπτυξης
  • Έχουν πολύ χαμηλότερο βάρος γέννησης
  • Δυσκολεύονται να διατηρήσουν σταθερή τη θερμοκρασία τους ως νεογέννητα
  • Έχουν υψηλότερο κίνδυνο για το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου
  • Έχουν υψηλότερους κινδύνους χρόνιων ασθενειών όπως το άσθμα

Προσπαθήστε να κόψετε το τσιγάρο πριν μείνετε έγκυος

Αν το κόψετε πριν μείνετε έγκυος, όχι μόνο θα προσφέρετε στο μωρό σας ένα καλύτερο ξεκίνημα για τη ζωή του, αλλά θα είστε και για μεγαλύτερο διάστημα μη καπνίστρια, καθιστώντας ακόμα ευκολότερο το να αντισταθείτε στο κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό.

Βοηθώντας τις μέλλουσες μητέρες να κόψουν το κάπνισμα

Επειδή οι κίνδυνοι του καπνίσματος στην εγκυμοσύνη είναι γνωστοί, σας συνιστούμε να βοηθηθείτε προκειμένου να διακόψετε αυτή την τόσο βλαβερή συνήθεια. Ο γυναικολόγος σας θα μπορεί να σας δώσει πολλές συμβουλές, να σας ενθαρρύνει, καθώς και να σας φέρει σε επαφή με ομάδες υποστήριξης διακοπής του καπνίσματος. Πολλοί άνθρωποι το βρίσκουν πιο εύκολο να κόψουν το τσιγάρο αν έχουν κάποιον να τους βοηθήσει προς αυτόν το σκοπό.

backtotop
Nutricia