Το πρώτο ραντεβού με το γιατρό σας είναι ένα πραγματικό ορόσημο. Εξάλλου, θα συναντάτε αυτό τον άνθρωπο που θα φροντίζει εσάς και το μωρό σας για τους επόμενους 7 – 8 μήνες. Αυτός θα απαντάει τις ερωτήσεις σας και θα σας καθησυχάζει όποτε χρειαστεί. Για να μπορέσει όμως να σας βοηθήσει πραγματικά, θα πρέπει να σας κάνει ορισμένες ερωτήσεις. Ο γυναικολόγος σας έχει βοηθήσει αμέτρητες μέλλουσες μητέρες στο παρελθόν, έτσι καμιά απ’ τις ερωτήσεις σας δεν πρόκειται να τον εκπλήξει ή να τον σοκάρει!
Προγραμματίζοντας το πρώτο ραντεβού με το γιατρό σας
- Αν έχετε κάνει τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι και έχετε επιβεβαιώσει τις υποψίες σας για εγκυμοσύνη, το επόμενο βήμα είναι να τηλεφωνήσετε στο γυναικολόγο σας.
- Ο γιατρός θα ζητήσει να σας δει. Ο πρώτος υπέρηχος γίνεται 1-2 εβδομάδες μετά, για να αποκλειστεί κατ’ αρχάς η εξωμήτριος κύηση.
Τι θα σας ρωτήσει ο γιατρός;
Ο γυναικολόγος θα είναι ο σύμμαχός σας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να έχει μια καλή εικόνα της υγείας σας και των προσδοκιών σας για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Γι’ αυτό το λόγο ο γιατρός σας θα θελήσει να σας ρωτήσει για:
- Το ιατρικό σας ιστορικό και τον τρόπο ζωής σας: ακόμη κι αν σας γνωρίζει χρόνια, ενδέχεται να σας θέσει κάποιες ερωτήσεις για την υγεία σας και θα ζητήσει το ιατρικό ιστορικό του συντρόφου σας. Θα ρωτήσει λεπτομέρειες για προηγούμενες εγκυμοσύνες και το οικογενειακό σας ιστορικό για ασθένειες ή γενετικές ανωμαλίες. Θα σας ρωτήσει επίσης για τη διατροφή σας, αν καπνίζετε, πόσο αλκοόλ καταναλώνετε και αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή.
- Ημερομηνίες: ο γιατρός θα θέλει επίσης να μάθει την ημερομηνία της τελευταίας σας περιόδου ώστε να υπολογίσει την πιθανή ημερομηνία τοκετού και μπορεί να σας κάνει υπερηχογράφημα για να προσδιορίσει την ηλικία της κύησης.
Η ευκαιρία σας να κάνετε ερωτήσεις, σημαντικές ή όχι!
Το πιθανότερο είναι πως ένα σωρό ερωτήσεις θα τριβελίζουν το μυαλό σας. Η πρώτη συνάντηση με το γιατρό σας είναι η ιδανική ευκαιρία για να λάβετε όλες τις απαντήσεις. Όσο ανόητη κι αν πιστεύετε πως είναι η απορία σας, αξίζει να την κάνετε. Προτού πάτε στο ραντεβού, καλό θα ήταν να καταγράψετε μερικές απ’ τις ερωτήσεις σε θέματα που σας απασχολούν, όπως:
- Τυχόν ανησυχίες που έχετε ή συμπτώματα που σας προκαλούν ενοχλήσεις.
- Τι είδους εξετάσεις και υπερηχογραφήματα θα χρειαστεί να κάνετε.
- Ποιες είναι οι επιλογές σας για τον τοκετό.
- Πότε πρέπει να προγραμματίσετε τα προγεννητικά μαθήματα.
- Τι διατροφή θα πρέπει να κάνετε: ποιες τροφές θα πρέπει να τρώτε και ποιες να αποφεύγετε.
- Τι είδους γυμναστική μπορείτε να κάνετε.
- Ποιες είναι οι παροχές και οι οικονομικές απαιτήσεις στο μαιευτήριο που συνεργάζεται ο γιατρός σας.
Πόσο συχνά θα βλέπω το γιατρό μου;
Κατά την πρώτη σας εγκυμοσύνη το σύνηθες είναι να κάνετε περίπου δέκα επισκέψεις στο γυναικολόγο σας, οι οποίες θα πυκνώσουν προς το τέλος της κύησης. Ο ακριβής προγραμματισμός τους έγκειται στο γιατρό σας και θα εξαρτηθεί απ’ το αν η εγκυμοσύνη σας είναι υψηλού κινδύνου. Θυμηθείτε ότι αν σας ανησυχεί κάτι, δεν υπάρχει λόγος να περιμένετε μέχρι το επόμενο ραντεβού. Ο γυναικολόγος σας θα σας έχει δώσει ένα τηλέφωνο επικοινωνίας (συνήθως το κινητό του και το τηλέφωνο του μαιευτηρίου) το οποίο θα μπορείτε να καλείτε σε περίπτωση ανάγκης.