Γνωρίζατε ότι η διατροφή σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας μπορεί να επηρεάσει την ανοσία του μωρού σας και το αν θα αναπτύξει αλλεργίες αργότερα στη ζωή του;
Γιατί είναι σημαντική η ενίσχυση ενός αναπτυσσόμενου ανοσοποιητικού συστήματος
Το ανοσοποιητικό σύστημα αμύνεται απέναντι στις λοιμώξεις και προστατεύει τα κύτταρα ολόκληρου του σώματος. Το ανοσοποιητικό αποτελεί ένα δίκτυο, που βρίσκεται όλο το σώμα, με το μεγαλύτερο μέρος του να εντοπίζεται στο έντερο. Σε περιπτώσεις αλλεργίας, η άμυνα του οργανισμού δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε ένα αλλεργιογόνο (όπως φαγητό, φάρμακο ή τσίμπημα εντόμου) και αυτό προκαλεί αλλεργική αντίδραση όπως κοκκινίλες , έκζεμα, άσθμα ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, αναφυλαξία.
Σήμερα, οι ειδικοί γνωρίζουν περισσότερα για το πώς η διατροφή κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει το αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν αποφάσεις σχετικά με τη διατροφή που μπορείτε να λάβετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να ενισχύσετε την αμυντική λειτουργία του παιδιού σας και να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών μετέπειτα στη ζωή του.
Τι να καταναλώνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο αλλεργιών;
Οι ειδικοί προτείνουν ότι το να ακολουθείτε μια ποικίλη διατροφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D καθώς επίσης και τροφές που βοηθούν στην ανάπτυξη μιας πλούσιας εντερικής χλωρίδας, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών στο παιδί.
Μια διατροφή με ποικιλία
Είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε ξηρούς καρπούς, ψάρια και αυγά στη διατροφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, εκτός εάν είστε αλλεργικοί. Μία μη περιοριστική διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντική προκειμένου να διασφαλιστεί ότι εσείς και το μωρό σας λαμβάνετε αρκετή ενέργεια, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Ωμέγα-3
Βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας κατά την εγκυμοσύνη περιλαμβάνει πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, γνωστά και ως ωμέγα-3 (εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), που θα βρείτε σε λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί και ο σολομός, οι σαρδέλες και ο γαύρος. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε 2-3 μερίδες την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του εκζέματος στα πρώτα χρόνια ζωής του μικρού σας. Άλλες πηγές ωμέγα-3 είναι οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, όπως ο λιναρόσπορος.
Βιταμίνη D
Η έλλειψη βιταμίνης D κατά την εγκυμοσύνη προτείνεται πως σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών στα παιδιά. Η λήψη επαρκούς ποσότητας βιταμίνης D από φυσικές πηγές μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς υπάρχει μόνο σε λίγες τροφές, ενώ παράγεται ως επί το πλείστων κατά την έκθεση στο ηλιακό φως. Εάν η έκθεση σας στο ηλιακό φως είναι περιορισμένη, φοράτε ρούχα, που καλύπτουν το σώμα σας, ή έχετε σκούρο δέρμα, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας προκειμένου να εξετάσετε τα επίπεδα της βιταμίνης D. Εκείνος θα σας συμβουλεύσει για τη λήψη συμπληρωμάτων εφόσον αυτό είναι απαραίτητο.
Και μία ακόμη συμβουλή για τα πρώτα χρόνια ζωής του μωρού σας:
‘Επενδύστε’ σε ένα υγιές έντερο
Η καλλιέργεια υγειών μικροοργανισμών του εντέρου, που συχνά ονομάζεται εντερική χλωρίδα ή προβιοτικά, θα βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Για να δημιουργήσετε μία υγιή εντερική χλωρίδα συμπεριλάβετε στη διατροφή του παιδιού σας τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, όπως το γιαούρτι.
Τα πρεβιοτικά είναι επίσης σημαντικά καθώς λειτουργούν ως τροφή για τα προβιοτικά κα βοηθούν τα καλά βακτήρια να αναπτυχθούν προστατεύοντας παράλληλα από τα επιβλαβή βακτήρια. Τα πρεβιοτικά περιέχονται σε τροφές όπως οι μπανάνες, τα ραδίκια, τα κρεμμύδια, οι ντομάτες και όλως παραδόξως στο σκόρδο. Συγκεκριμένα γάλατα δεύτερης βρεφικής ηλικίας και γάλατα για νήπια εμπλουτίζονται με πρεβιοτικά. Αυτά μπορούν να συμπληρώσουν μια ισορροπημένη διατροφή.