Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Η αποβολή είναι μια δυσάρεστη εμπειρία και δυστυχώς συμβαίνει αρκετά συχνά. Είναι μία δύσκολη κατάσταση, ψυχολογικά και οργανικά, για όποια γυναίκα την περνάει. Ευτυχώς όμως, οι περισσότερες συλλαμβάνουν ξανά και προχωρούν με χαρά, απολαμβάνοντας μια φυσιολογική και υγιή εγκυμοσύνη. Έτσι, αν τυχόν σας συμβεί, κρατήστε αυτή την εμπειρία στο πίσω μέρος του μυαλού σας και διατηρήστε την αισιοδοξία σας.

Η θλιβερή όψη της εγκυμοσύνης

Η απώλεια του μωρού μέσα στις πρώτες εικοσιτέσσερις εβδομάδες της εγκυμοσύνης αποκαλείται αποβολή. Είναι οπωσδήποτε μια τραυματική εμπειρία και με περίπου μία στις επτά εγκυμοσύνες να καταλήγουν σε αποβολή, δυστυχώς συμβαίνει πολύ συχνά. Παρότι ορισμένες γυναίκες αποβάλουν σε πιο προχωρημένο στάδιο της εγκυμοσύνης τους, η πλειοψηφία των αποβολών συμβαίνει μέσα στις πρώτες 13 εβδομάδες της κύησης.

Τελικά τι μπορεί να προκαλέσει μια αποβολή;

Μία αποβολή που συμβαίνει στο αρχικό στάδιο της εγκυμοσύνης, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, κατά κύριο λόγο συνδέεται με μια ανωμαλία στο σχηματισμό του ίδιου του εμβρύου. Οι αποβολές σε μεταγενέστερο στάδιο, όμως, μπορεί να προκληθούν από διάφορες καταστάσεις: μια μόλυνση, ανωμαλίες του πλακούντα ή της μήτρας, ένας αδύναμος τράχηλος. Ωστόσο, πολλές φορές, δεν μπορούν να εντοπιστούν τα αιτία της αποβολής.

Επίσης, δύο απ’ τις εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση ανωμαλιών στα έμβρυα, η αμνιοπαρακέντηση και η λήψη δείγματος χοριακών λαχνών {CVS}, μπορούν εξίσου να θέσουν σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη. Αν ο γυναικολόγος σας σάς συμβουλεύσει να κάνετε αυτές τις εξετάσεις, θα πρέπει να σας ενημερώσει και για τους κινδύνους που συνεπάγεται, τόσο η απόφασή σας να τις κάνετε, όσο και η απόφαση να μην τις κάνετε.

Συμπτώματα αποβολής

Οι γυναίκες που αποβάλουν πολύ νωρίς μπορεί να είναι αρκετά «τυχερές» ώστε να περάσουν την αποβολή χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει καν πως ήταν έγκυες. Η πρόωρη αποβολή μπορεί να μοιάζει με μια έντονη περίοδο, με πόνο στην κοιλιά και πολλή αιμορραγία που μερικές φορές περιλαμβάνει πηχτούς θρόμβους αίματος. Δυστυχώς, στην περίπτωση αποβολής σε πιο προχωρημένη εβδομάδα, κάποιες γυναίκες μαθαίνουν πως έχουν χάσει το μωρό τους στη διάρκεια ενός από τα προγραμματισμένα υπερηχογραφήματα, όταν δεν μπορεί να ανιχνευτεί ο χτύπος της καρδιάς του.

Πώς να μειώσετε τους κινδύνους αποβολής

Η αλήθεια είναι πως δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά πράγματα για να μειώσετε τις πιθανότητες μιας αποβολής. Η διακοπή του καπνίσματος είναι οπωσδήποτε μια απ’ τις σημαντικότερες προφυλάξεις. Ιδανικά, θα πρέπει να κόψετε το τσιγάρο όταν αποφασίσετε να ξεκινήσετε τις προσπάθειες για σύλληψη. Φυσικά, εξίσου σημαντικό είναι να υιοθετήσετε μία υγιεινή διατροφή.

Η αποχή απ’ την καφεΐνη και το αλκοόλ είναι επίσης κάτι που θα πρέπει να υιοθετήσετε από νωρίς. Συζητήστε με τον γυναικολόγο σας τις τελευταίες οδηγίες απ’ την ιατρική κοινότητα, ή διαβάστε τις πληροφορίες μας σχετικά με το αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Υπάρχει επίσης αυξημένος κίνδυνος αποβολής αν έχετε:

  • Διαβήτη
  • Νεφροπάθεια
  • Παθήσεις του θυρεοειδή
  • Λύκο
  • Ινομυώματα (ή άλλες παθήσεις της μήτρας)
  • Ιστορικό αποβολών

Σε περίπτωση που έχετε κάποιον από τους παραπάνω παράγοντες, θα πρέπει να το συζητήσετε με τον γιατρό σας, γιατί ίσως να χρειάζεστε ειδική φροντίδα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης σας. Μπορεί να πρέπει να κάνετε κάποιες εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις για να διασφαλιστεί η υγεία, τόσο η δική σας, όσο και του μωρού σας, κατά τη διάρκεια της κύησης.
Αν έχετε αποβάλει στο παρελθόν, ο γυναικολόγος σας θα μπορεί να σας συμβουλεύσει για το αν χρειάζεται να πάρετε κάποιες επιπλέον προφυλάξεις στο πρώτο τρίμηνο, όπως για παράδειγμα να ξεκουράζεστε περισσότερο και να αποφεύγετε τις ερωτικές επαφές.

Ψυχολογική υποστήριξη μετά από μια αποβολή

Επειδή ουσιαστικά ο δεσμός της γυναίκας με το μωρό ξεκινάει απ’ τη στιγμή που μαθαίνει πως είναι έγκυος, η ξαφνική απώλεια του εμβρύου μπορεί να είναι συναισθηματικά εξοντωτική. Είναι σημαντικό να δεχτείτε τη σωστή ψυχολογική υποστήριξη και να δώσετε στον εαυτό σας τον χρόνο να συνειδητοποιήσει το γεγονός και να θρηνήσει. Η συναισθηματική υποστήριξη απ’ τον σύντροφο και την οικογένειά σας είναι μεγάλης σημασίας για να συνέλθετε ψυχολογικά και να γίνεται ξανά θετική και αισιόδοξη απέναντι στη ζωή. Μπορείτε να συζητήσετε, επίσης και με τον γυναικολόγο σας, ώστε να σας καθησυχάσει και να σας δώσει κατευθύνσεις για το πότε είναι ασφαλές να ξεκινήσετε ξανά τις προσπάθειές σας να μείνετε έγκυος.

backtotop
Nutricia