Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Όταν μετά το γεύμα βγάζει «γουλιές»

Αν δείτε το μωρό σας να βγάζει λίγο απ’ το γάλα του μετά το γεύμα μπορεί να τρομάξετε, είναι όμως αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο. Σας συμβουλεύουμε λοιπόν να έχετε πρόχειρη τη σαλιάρα του.

Τι είναι η παλινδρόμηση;

Η λέξη παλινδρόμηση ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση χρησιμοποιείται για να περιγράψει αυτό που συμβαίνει όταν το περιεχόμενο του στομάχου του μωρού σας επιστρέφει στον οισοφάγο ή στο στόμα του.

Πώς θα ξέρω αν το μωρό μου έχει παλινδρόμηση και τι μπορώ να κάνω;

Αν το μωρό σας έχει παλινδρόμηση, μπορεί να παρατηρήσετε πως βγάζει λίγο γάλα μετά το γεύμα ή όταν έχει λόξυγκα. Αν καταπιεί με λάθος τρόπο τη γουλίτσα του γάλακτος που είχε βγει, τότε μπορεί να βήξει.
Εφόσον το μωρό σας είναι κατά τ’ άλλα ζωηρό και υγιές δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Απλά έχετε εύκαιρο ένα πανάκι ή μια μικρή πετσέτα για να μη λερώνεστε απ’ τις αναγωγές.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, ίσως είναι καλό να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας:

  • Αν οι αναγωγές συμβαίνουν πάνω από πέντε φορές τη μέρα σε τακτική βάση και είναι μεγάλης ποσότητας
  • Αν το μωρό σας κλαίει έντονα μετά τα γεύματα
  • Αν κάνει συχνά εμετό
  • Αν ο βήχας γίνεται μόνιμο σύμπτωμα

Δοκιμάστε να ταΐζετε το μωρό σας σε όρθια θέση ή να το κρατάτε στην αγκαλιά σας για περίπου είκοσι λεπτά μετά το τάισμα και προτιμήστε να του δίνετε πιο μικρά και πιο τακτικά γεύματα.

Το μωρό μου συνεχίζει τις αναγωγές

Πολλά μωρά κάνουν αναγωγές ή βγάζουν μερικές γουλιές απ’ το γάλα τους. Αρκετά συχνά αυτό συμβαίνει μαζί με αέρια, στη διάρκεια ή αμέσως μετά το γεύμα. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό, με κάποια να βγάζουν περισσότερο γάλα από άλλα. Είναι αρκετά συνηθισμένο και συνήθως η ποσότητα δεν είναι τέτοια που να επηρεάσει την πρόσληψη της τροφής τους. Αν οι αναγωγές είναι μεγαλύτερες σε ποσότητα, ίσως χρειάζονται μικρότερης ποσότητας και συχνότερα γεύματα. Να θυμάστε πως μια μικρή ποσότητα γάλακτος δείχνει περισσότερη όταν χύνεται (ρίξτε 2 – 3 κουταλιές του γλυκού γάλα στο τραπέζι της κουζίνας για να δείτε πώς φαίνεται). Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εφόσον το μωρό σας μεγαλώνει και αναπτύσσεται.

Τι προκαλεί την παλινδρόμηση;

Παρότι η παλινδρόμηση μπορεί να είναι κάπως ανησυχητική τις πρώτες φορές που θα την αντιμετωπίσετε, στην πραγματικότητα είναι αρκετά συνηθισμένη στα μωρά. Για να καταλάβουμε τι την προκαλεί, είναι σημαντικό να έχουμε μια εικόνα για τη λειτουργία του οργανισμού. Το διάφραγμά μας είναι ο μυς που λειτουργεί ως βαλβίδα που σταματά την επιστροφή της τροφής από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Ο οισοφάγος είναι ο σωλήνας που συνδέει το στόμα με το στομάχι. Σε πολλά μωρά κατά τους πρώτους μήνες ζωής η δράση της βαλβίδας αυτής δεν είναι τόσο ισχυρή. Καθώς περνάει ο καιρός, όμως, και συνήθως μετά τους 6 μήνες ζωής του μωρού, ο μηχανισμός αυτής της βαλβίδας σταδιακά δυναμώνει κι έτσι μειώνεται η συχνότητα των αναγωγών. Περίπου τα μισά μωρά εμφανίζουν αναγωγές, μετά όμως τους 10 μήνες ο αριθμός αυτός μειώνεται περίπου στο ένα στα είκοσι μωρά.

Για πόσο καιρό θα συμβαίνει αυτό στο μωρό μου;

Τα μωρά που βγάζουν γουλίτσες απ’ το γάλα τους, συνήθως το συνεχίζουν μέχρι την ηλικία των 6 μηνών. Σε αυτή την ηλικία πιθανότατα θ’ αρχίσουν να το ξεπερνούν και θα ξεκινήσει ο απογαλακτισμός οπότε και θα καταναλώνουν περισσότερες στερεές τροφές. Για τους πρώτους έξι μήνες, όμως, έχετε κοντά σας σαλιάρες και πανάκια για να προστατευθείτε και εσείς και το μωρό σας!

Πώς μπορώ να βοηθήσω το μωρό μου να βγάζει λιγότερο γάλα μετά το γεύμα;

Είναι δυνατό να μειώσετε την ποσότητα του γάλακτος που παλινδρομεί:

  • Διατηρείτε τη σωστή θέση σώματος του μωρού κατά τη διάρκεια του γεύματος.
  • Η σωστή θέση του μωρού είναι να είναι όσο πιο καθιστό γίνεται, δηλαδή το πάνω μέρος του σώματός του να είναι σχεδόν όρθιο.
  • Και κατά τον ύπνο, θα πρέπει το μωρό να κοιμάται σε ανάρροπη θέση (ανασηκωμένο το μπροστινό μέρος του σώματος).
  • Να διακόπτετε το γεύμα, έτσι ώστε το μωρό να ρευτεί.
  • Κάνετε πολύ απαλούς χειρισμούς και βοηθήστε με ήπιους τρόπους το μωρό να ρευτεί (μπορεί να σας βοηθήσει ένας κλασικός ή ξαπλωτός μάρσιπος)
  • Προσπαθήστε να αποφύγετε την αλλαγή πάνας αμέσως μετά το γεύμα
  • Δίνετε μικρότερα και συχνότερα γεύματα
  • Ορισμένα βρεφικά γάλατα έχουν ειδική σύνθεση (πιο παχύρευστα) που συμβάλλει στη μείωση των παλινδρομήσεων
  • Αν το μωρό σας αποβάλλει τακτικά μεγάλη ποσότητα γάλακτος, υστερεί στην πρόσληψη βάρους ή δυσφορεί την ώρα του γεύματος (κλαίει και σας φαίνεται ότι πονάει όταν καταπίνει το γάλα του ή διώχνει το μπιμπερό) μη διστάσετε να το συζητήσετε με τον παιδίατρό σας. Μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθούν αντιαναγωγικά φάρμακα.

Επιμέλεια κειμένων
Παιδίατρος Παναγιώτης Κούτσος,
Διευθ. Παιδιατρικού Μαιευτηρίου ΡΕΑ

backtotop
Nutricia