Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Πώς να εντοπίσετε μια τροφική αλλεργία ή δυσανεξία

Έχοντας ένα παιδί με τροφική αλλεργία είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε, όσο όμως πιο ήρεμοι είστε εσείς καθώς θα εξοικειώνεστε με μια καινούργια υποαλλεργική διατροφή για το μωρό σας, τόσο πιο ήρεμο θα νιώθει και το ίδιο το μωρό.

Αλλεργία ή δυσανεξία;

Υπάρχουν δύο είδη αντίδρασης που μπορεί να εμφανίσει το μωρό σας σχετικά με το γάλα ή σπανιότερα με κάποια άλλη τροφή. Μια αλλεργία ή μία δυσανεξία.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην αλλεργία και τη δυσανεξία;

Αν υποψιάζεστε πως το γάλα ή κάποια συγκεριμένη τροφή προκαλεί στο μωρό σας αδιαθεσία ή αντιδράσεις όπως εξανθήματα, εμετούς, διάρροιες, πόνο ή διάταση κοιλιάς, κενώσεις με βλέννες και αίμα, βήχα, βραχνάδα της φωνής, δύσπνοια, πρέπει να το αναφέρετε αμέσως στον παιδίατρό σας. Ο γιατρός μπορεί να διακρίνει αν πρόκειται για αλλεργία ή δυσανεξία.

Αλλεργία

Στην αλλεργία τα συμπτώματα που περιγράφονται παραπάνω εμφανίζονται συνήθως μέσα σε μερικά λεπτά ή δευτερόλεπτα. Μερικές φορές όμως μπορεί να έχουμε καθυστερημένες αντιδράσεις, αρκετές ώρες μετά τη λήψη της υπεύθυνης τροφής. Οι καθυστερημένες αντιδράσεις τροφικής αλλεργίας συνήθως αφορούν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα. Αυτό που προκαλεί την αλλεργία είναι μία διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο οργανισμός αντιδρά σε κάποια πρωτεΐνη, αλλεργιογόνο της τροφής και δημιουργεί αντισώματα εναντίον της. Η αντίδραση αλλεργιογόνου-αντισώματος προκαλεί την απελευθέρωση συγκεκριμένων ουσιών στον οργανισμό, που ευθύνονται για τα συμπτώματα.

Δυσανεξία

Τα συμπτώματα της δυσανεξίας συνήθως αργούν να εμφανιστούν και δεν εμπλέκεται το ανοσοποιητικό σύστημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η κύρια ενόχληση είναι οι γαστρεντερικές διαταραχές.

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω;

Οι αλλεργίες σε διάφορες τροφές μεταξύ των οποίων και το γάλα, παρουσιάζονται όλο και συχνότερα, γι’ αυτό μη νιώθετε μόνοι. Η διατήρηση ενός ημερολογίου όπου θα καταγράφετε όλες τις τροφές που δίνετε στο μωρό σας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε το πρόβλημα. Επίσης, όταν ξεκινήσετε την εισαγωγή στερεών τροφών, εισάγετε μόνο μία νέα τροφή κάθε τέσσερις ημέρες, ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε τυχόν καινούργια αντίδραση του μωρού σας. Η διάγνωση της δυσανεξίας μπορεί να είναι δυσκολότερη. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε σε κάθε περίπτωση είναι να κλείσετε ραντεβού με τον παιδίατρό σας, ο οποίος θα βοηθήσει στη διάγνωση του προβλήματος και θα σας συμβουλεύσει για το χειρισμό του.

Τι να κάνω αν υποψιάζομαι πως το μωρό μου έχει αλλεργία ή δυσανεξία σε κάποια τροφή;

Αν υποψιάζεστε πως το μωρό σας παρουσιάζει αλλεργία ή δυσανεξία σε μια συγκεκριμένη τροφή, τότε είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε τον παιδίατρό σας με τον οποίο θα μπορέσετε να συζητήσετε λεπτομερώς το θέμα.

backtotop
Nutricia