Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Συνδέεται με καλύτερη ανοσία και υγεία του μωρού, ενώ εξελίσσεται ανάλογα με το τι χρειάζεται το μωρό σας τη δεδομένη στιγμή. Συνεπώς, δεν είναι περίεργο, που το μητρικό γάλα θεωρείται τόσο «μαγικό». Οι επαγγελματίες υγείας και οι οργανισμοί παγκοσμίως προτείνουν το θηλασμό για να βοηθήσει στην ενίσχυση της υγείας του μωρού από τις πρώτες κιόλας ημέρες.

Ας δούμε γιατί το μητρικό γάλα θεωρείται το η ιδανική λύση για τη διατροφή του βρέφους.

Βοηθά στην προστασία των μωρών αμέσως μετά τη γέννηση

Το πρώτο γάλα που παράγετε για το μωρό σας ονομάζεται πρωτόγαλα. Ονομάζεται συχνά «υγρός χρυσός» καθώς είναι γεμάτο από αντισώματα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού, με στόχο την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Το πρωτόγαλα είναι πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά όπως σίδηρος, ψευδάργυρος και χαλκός, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του μωρού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η UNICEF, συνιστούν το τάισμα του μωρού με πρωτόγαλα εντός 30 λεπτών από τη γέννηση!

Το πρωτόγαλα έχει περισσότερη πρωτεΐνη και λιγότερα λιπαρά από το «ώριμο» μητρικό γάλα, ενώ θεωρείται περισσότερο εύπεπτο. Έχει υπακτική δράση που βοηθά τα μωρά να αποβάλλουν όλο το μηκώνιο τους (τα πρώτα κολλώδη κόπρανα). Επιπλέον, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και D, που και εκείνες συμβάλλουν σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού

Το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα, που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού και το προστατεύουν από μολύνσεις και ασθένειες. Έχει αποδειχθεί ότι τα θηλάζοντα μωρά παρουσιάζουν λιγότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού, του μέσου ωτός και του στομάχου, σε σύγκριση με τα μη θηλάζοντα βρέφη. Την ίδια στιγμή, φαίνεται να έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών.

Αποτελεί μια πλήρη διατροφή

Το μητρικό γάλα είναι το τέλειο γεύμα για μωρά, διότι διαθέτει το κατάλληλο μείγμα θρεπτικών συστατικών, στις σωστές ποσότητες. Στην πραγματικότητα, έχει όλα όσα χρειάζεται ένα μωρό κατά του  πρώτους έξι μήνες της ζωής του, και είναι εύπεπτο. Επίσης, η σύνθεσή του προσαρμόζεται καθώς το μωρό μεγαλώνει, ώστε να καλύπτει καλύτερα τις διατροφικές του ανάγκες.

Είναι καλό για το έντερο

Το μητρικό γάλα περιέχει Ολιγοσακχαρίτες Μητρικού Γάλακτος (HMOS), συστατικά με πρεβιοτική δράση, για την καλή υγεία των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο του μωρού, και την ταυτόχρονη μείωση στην ανάπτυξη δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων. Οι Ολιγοσακχαρίτες Μητρικού Γάλακτος (τροφή για βακτήρια) μαζί με τα προβιοτικά (βακτήρια) και τους μεταβολίτες τους (μεταβιοτικά), φαίνεται πως έχουν συνολικά θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σας.

Προσαρμόζεται όταν το μωρό σας είναι άρρωστο

Όταν το μωρό σας είναι άρρωστο, το μητρικό γάλα παράγει περισσότερα αντισώματα για να το βοηθήσει να καταπολεμήσει την ασθένεια. Ο οργανισμός σας το πράττει αυτό, ανιχνεύοντας τη λοίμωξη όταν το σάλιο του μικρού σας μεταδίδεται μέσω της θηλής σας, στο δικό σας οργανισμό.

Αλλάζει κατά τη διάρκεια των ταϊσμάτων, αλλά  και από την μία μέρα στην άλλη.

Τα λιπαρά στο γάλα αλλάζουν κατά τη διάρκεια του ταΐσματος . Στην αρχή, είναι πιο υδαρές, και μετατρέπεται σταδιακά σε πιο παχύ. Η αλλαγή οφείλεται στους μηχανισμούς του γάλακτος μεταφοράς του γάλακτος μέσα από το μαστό της μητέρας.

Το μητρικό γάλα, που παράγεται τη νύχτα περιέχει περισσότερη τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ το οποίο βελτιώνει τον ύπνο. Περιέχει επίσης λεπτίνη, η οποία καταστέλλει την όρεξη, υποδεικνύοντας ότι το μωρό σας θα μπορούσε να κοιμηθεί περισσότερο όταν θηλάζετε τη νύχτα.

Θα μπορούσε να αποτρέψει την εμφάνιση παχυσαρκίας σε μεγαλύτερη ηλικία

Ο θηλασμός έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη. Για παράδειγμα, έχει υποστηριχθεί η άποψη πως θα μπορούσε να αποτρέψει την ανάπτυξη υπερβολικού βάρους/παχυσαρκίας, όχι μόνο στην παιδική ηλικία, αλλά και στη μετέπειτα ζωή.

Εάν ο θηλασμός δεν είναι εφικτή επιλογή για εσάς, μην ανησυχείτε. Συζητήστε με τον γιατρό σας άλλους τρόπους, με τους οποίους μπορείτε να ενισχύσετε τη διατροφή και την υγεία του μωρού σας.

Βιβλιογραφία
https://www.todaysparent.com/baby/breastfeeding/magical-ways-breastmilk-changes-to-meet-your-babys-needs/
Mennella JA. Textbook on human lactation. Amarillo, TX: Hartmann PE, Hale T, editors, Hale Publishing, 2007:403–14.

backtotop
Nutricia