Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Το 7 – 9 μηνών μωρό σου

Γύρω στους 7 με 9 μήνες της ζωής του, το μωρό σας θα αρχίσει να ενδιαφέρεται για τα πάντα, ειδικά για όσα δεν θα έπρεπε. Η προσπάθεια να το κρατάτε μακριά από τυχόν επικίνδυνα πράγματα θα γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς σας. Τώρα γίνεται πιο δυναμικό κι αρχίζει να αναπτύσσει διάφορες προτιμήσεις σε παιχνίδια ή φαγητά.

Ώρα να κάνετε το σπίτι σας ασφαλές για μωρά!

Όταν το μωρό σας γίνει επτά μηνών θα βρει ένα σωρό καινούργια πράγματα για να πιάσει και να πετάξει. Θα γίνει πολύ πιο δραστήριο και χρειάζεται πολύ χώρο για να κάνει τις ανακαλύψεις του και να κινείται τριγύρω. Αυτό σημαίνει περισσότερη δουλειά και για σας, καθώς η ασφάλεια του σπιτιού θα γίνει μια νέα, επείγουσα ανάγκη.

Η διατροφή του μωρού σας

Ξεκινήσατε τον απογαλακτισμό με ήπιες γεύσεις και τώρα πιθανότατα θα είναι έτοιμο να δοκιμάσει κάποιες καινούριες πιο δυνατές γεύσεις που θα το κάνουν να ενδιαφερθεί πραγματικά για το φαγητό αντί απλά να το βοηθούν να μάθει να τρώει. Το μωρό σας είναι επίσης έτοιμο για διαφορετικές υφές που θα το βοηθήσουν να εξελίξει τις ικανότητες μάσησης. Επίσης ήρθε η στιγμή να αντικαταστήσετε το γάλα του με ένα γάλα δεύτερης βρεφικής ηλικίας ως συμπλήρωμα στον απογαλακτισμό.

Μια λύση για να ενθαρρύνετε τις καλές διατροφικές συνήθειες του μωρού σας είναι να βάλετε ένα πρόγραμμα στο φαγητό και ίσως να μάθετε το μωρό σας να κάθεται στη δική του ψηλή καρέκλα φαγητού.

Δώστε επίσης προσοχή στα μη λεκτικά σημάδια επικοινωνίας του μωρού σας – όπως όταν σας λέει πως θέλει να φάει μόνο του πιάνοντας το φαγητό με το χέρι του. Τώρα είναι η ιδανική στιγμή για να του προσφέρετε μαλακά κομματάκια τροφών που θα μπορεί να φάει με το χέρι και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των μυών που σχετίζονται με την ομιλία. Παρόλο που το μωρό σας θα λερώνεται περισσότερο, είναι πολύ πιθανό με αυτό τον τρόπο να τρώει περισσότερο!

Ετοιμαστείτε για παιχνίδι!

Μέχρι τώρα το μωρό σας πιθανότατα θα συμμετέχει στα πάντα, μην ανησυχείτε όμως αν δεν ενδιαφέρεται να μπουσουλήσει. Ίσως απλά να προτιμά να σέρνεται τριγύρω με τον ποπό του ή ακόμη και να πηγαίνει προς τα πίσω. Μετατρέψτε το σπίτι σας σ’ έναν συναρπαστικό παιδότοπο δημιουργώντας εμπόδια με μαξιλάρια και υφασμάτινα ριχτάρια για να μπουσουλήσει ή να συρθεί τριγύρω τους. Αυτό θα ενισχύσει την εξερευνητική του φύση, δυναμώνοντας ταυτόχρονα του μύες του.

Τώρα που τα πόδια του μωρού σας μπορούν να σηκώσουν αρκετό βάρος, κάθε φορά που θα το έχετε στα γόνατά σας θ’ αρχίζει να πηδά πάνω κάτω. Αυτό οφείλεται στο τμήμα του εγκεφάλου του μωρού σας που ελέγχει την κίνηση ή αλλιώς τις «κινητικές δεξιότητες». Έχει ήδη αποκτήσει έλεγχο στον αυχένα, τους ώμους, το στέρνο και τη μέση του, στο κάτω μέρους του σώματος, των χεριών και των ποδιών του.

Το επάνω μέρος του σώματός του είναι τώρα αρκετά δυνατό οπότε θα μπορεί να κάθεται χωρίς υποστήριξη. Έτσι είναι η καταλληλότερη στιγμή για να μεταφέρετε το μωρό σας στη δική του ψηλή καρέκλα φαγητού, ώστε να συμμετέχει στα οικογενειακά γεύματα.

Συντονισμός και επίγνωση

Μην ανησυχήσετε αν το μωρό σας αρχίσει ξαφνικά να αφήνει να πέφτουν αντικείμενα ή τα πετάει συνεχώς μέσα στο δωμάτιο. Έμαθε επιτέλους να απελευθερώνει εσκεμμένα κάτι απ’ τα χέρια του και απολαμβάνει την εξάσκηση της νεοαποκτηθείσας ικανότητας.

Σε αυτή την ηλικία, το μωρό σας μπορεί ν’ αρχίσει να δείχνει σημάδια του «άγχους του αποχωρισμού», να τρομάζει και να προσκολλάται επάνω σας όταν προσπαθείτε να φύγετε, έστω κι αν απλά βγαίνετε για μια στιγμή απ’ το δωμάτιο. Η υιοθέτηση ενός συγκεκριμένου καθημερινού προγράμματος θα συμβάλει στο να υποχωρήσουν οι φόβοι του μωρού σας. Είτε αυτό σημαίνει ότι θα του δίνετε το γάλα του μόλις ξυπνά, είτε πως θα τρώει το κολατσιό του λίγο πριν ή μετά τον ύπνο, οι προβλέψιμες καταστάσεις θα του προσφέρουν μια αίσθηση ασφάλειας.

Το κρυφτό είναι ένα παιχνίδι που μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας να ελέγξει το άγχος του αποχωρισμού. Τα μωρά δεν κουράζονται ποτέ με το κρυφτό “κούκου-τσα”, ακόμη και αν εσείς έχετε βαρεθεί! Δοκιμάστε να κρύψετε ένα απ’ τα αγαπημένα του παιχνίδια και ζητήστε του να το βρει.

Μπαμπαλίσματα και λέξεις

Το μωρό σας αρχίζει να μεταμορφώνεται σ’ ένα αληθινό ανθρωπάκι! Θα αρχίσει να αναγνωρίζει το όνομά του και θα γυρίζει όταν το καλείτε μ’ αυτό και παρότι δεν μιλάει ακόμη, τα τυχαία μπαμπαλίσματά του θ’ αρχίσουν να ακούγονται περισσότερο σαν κανονικές λέξεις καθώς θα επαναλαμβάνει τους ήχους που έχει τελειοποιήσει.

Τώρα, όταν το μωρό σας λέει «μαμά» ή «μπαμπά» αναφέρεται στους δύο ξεχωριστούς ανθρώπους της ζωής του, παρότι μπορεί να μην είστε σίγουρη ακόμη αν το εννοεί. Θα σας λέει τη γνώμη του, μπαμπαλίζοντας, γελώντας, ξεφωνίζοντας ή τσιρίζοντας. Και θ’ αρχίσει να καταλαβαίνει την έννοια της λέξης «όχι», παρότι δεν θα σας ακούει πάντα.

Μαθαίνοντας

Τώρα το μωρό σας αντιδρά πολύ πιο ενεργητικά όταν του διαβάζετε μια ιστορία. Προσπαθεί να γυρίσει τις σελίδες, ακούει προσεκτικά τη φωνή σας και παρακολουθεί τις πολύχρωμες εικόνες. Θα χρειαστεί όμως ακόμη λίγος καιρός για να αρχίσει να συνδέει τις εικόνες με τις λέξεις που διαβάζετε. Τα βιβλία με τα ζωάκια είναι θαυμάσια επιλογή για αυτό το στάδιο, καθώς αποτελούν αφορμή να μάθει το μωρό σας πολλούς ενδιαφέροντες νέους ήχους.

Το απλό καθημερινό περιβάλλον, μέσα κι έξω απ’ το σπίτι, γίνεται συναρπαστικό για το μωρό σας σε αυτή τη φάση. Μπουσουλώντας κάτω απ’ το τραπέζι, ανοιγοκλείνοντας πόρτες και κοιτάζοντας έξω απ’ το παράθυρο ονοματίζοντας τα πράγματα που βλέπετε, όλα μπορούν να συμβάλουν στην ενθάρρυνση της εξερευνητικής του φύσης.

Ξέρατε ότι…

Το μωρό σας μπορεί στην αρχή να αρνείται τις τροφές που περιέχουν σβόλους;

backtotop
Nutricia