Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Είσαι στην 32η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Τώρα το μωρό σας έχει μήκος 42 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 1,7 κιλά. Όλα του τα όργανα και τα συστήματα είναι πολύ καλά αναπτυγμένα με εξαίρεση τους πνεύμονες και τον πεπτικό σωλήνα, τα οποία χρειάζονται μερικές εβδομάδες ακόμη. Όταν το μωρό σας είναι ξύπνιο, τα μάτια του είναι ανοιχτά και κάνει πολλές απ’ τις κινήσεις που θα έκανε ένα νεογέννητο, όπως να πιάνει τα πόδια του και να πιπιλά τον αντίχειρά του. Το μωρό σας έχει βλεφαρίδες, φρύδια και μαλλιά στο κεφάλι του, ενώ κάθε μέρα μοιάζει και συμπεριφέρεται περισσότερο σαν νεογέννητο μωρό.

Εσείς και το σώμα σας

Μπορεί στη διάρκεια της εγκυμοσύνης να νιώθετε ενοχλήσεις λόγω της χαλαρωτικής επίδρασης των ορμονών στα μυικά και τα σκελετικά σας συστήματα. Κάποιες φορές μια ενόχληση μπορεί να οφείλεται σε ένα παγιδευμένο νεύρο και να την αισθάνεστε χαμηλά στη μέση, τους γλουτούς και τα πόδια ή μπορεί να συμβεί εξαιτίας της θέσης που έχει πάρει το μωρό σας. Αν σας συμβαίνει αυτό, αποφεύγετε να σηκώνετε ο,τιδήποτε βαρύ και όταν κάθεστε, δοκιμάστε τη θέση οκλαδόν στο πάτωμα. Χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι πίσω απ’ τη μέση σας για υποστήριξη. Όταν κοιμάστε, προσπαθήστε να γυρίζετε στο αριστερό σας πλευρό, στάση που ευνοεί περισσότερο την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα σας. Ένα μαξιλάρι σε σχήμα σφήνας κάτω από την κοιλιά, κατά μήκος της μέσης και ανάμεσα στα πόδια μπορεί επίσης να βοηθήσει. Οι ζεστές θερμοφόρες ή τα παγωμένα επιθέματα μπορούν επίσης να σας προσφέρουν κάποια ανακούφιση. Πιθανότατα θεωρείται αυτονόητο, αποφεύγετε όμως εντελώς τα ψηλοτάκουνα παπούτσια. Αν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία ή αν οι προσπάθειές σας να ανακουφίσετε τον πόνο στην πλάτη δεν φέρνουν αποτέλεσμα, μιλήστε με το γυναικολόγο ή τη μαία σας οι οποίοι θα μπορούν να σας συστήσουν έναν φυσιοθεραπευτή.

Το ξέρατε αυτό;

Οι συσπάσεις Braxton – Hicks είναι γενικά μια ανώδυνη «εξάσκηση» ή «σφίξιμο» που κάνει η μήτρα σας (η οποία είναι ένας μυς) και συμβαίνουν τακτικά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Μπορεί, ωστόσο, να τις παρατηρείτε μια στο τόσο. Μπορεί να αντιλαμβάνεστε την κοιλιά σας να σκληραίνει και μετά να χαλαρώνει ξανά. Αυτό είναι πιθανό να συμβεί κάθε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας. Οι συσπάσεις Braxton – Hicks είναι φυσιολογικές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν όμως αμφιβάλετε και ανησυχείτε μήπως είναι πραγματικές συσπάσεις, ο γυναικολόγος και η μαία σας θα μπορούν να σας βοηθήσουν.

backtotop
Nutricia