Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Είσαι στην 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Τώρα το ύψος του μωρού σας υπολογίζεται απ’ το κεφάλι μέχρι τα πόδια. Μέχρι τώρα το μωρό σας ήταν κουλουριασμένο στη μήτρα και έτσι ήταν πολύ δύσκολο να μετρηθεί. Το βάρος και το μήκος των μωρών διαφέρουν σε κάθε εγκυμοσύνη, γι’ αυτό ακολουθείτε τις οδηγίες του γυναικολόγου σας. Σε γενικές γραμμές όμως, το μωρό σας θα πρέπει να έχει ύψος 22 εκατοστά, απ’ το κεφάλι ως τις πατούσες. Το τμήμα του εγκεφάλου του μωρού σας που ελέγχει τις αισθήσεις του αναπτύσσεται γρήγορα. Αυτή τη στιγμή, το δέρμα του μωρού σας εκκρίνει μια παχιά κηρώδη ουσία που αποκαλείται σμήγμα, η οποία δρα σαν ένα αδιάβροχο φράγμα που προστατεύει το δέρμα του μωρού σας στη μήτρα. Το σμήγμα προστατεύει το μωρό σας ώστε να μην αφυδατωθεί και δεν αφήνει το δέρμα του να μουλιάσει αυτούς τους εννιά μήνες που ζει μέσα σε υγρό!

Εσείς και το σώμα σας

Ήρθε η ώρα να κάνετε το λεπτομερές υπερηχογράφημα των 20 εβδομάδων. Μπορεί να αποτελεί μια συναρπαστική, συγκινητική εμπειρία έτσι ίσως θελήσετε να πάρετε μαζί σας τον σύντροφό σας! Η εξέταση αυτή ονομάζεται υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου και ο κύριος σκοπός της είναι να ελέγξει τη σωματική ανάπτυξη του μωρού σας. Το μωρό εξετάζεται απ’ την κορυφή ως τα νύχια ώστε ο γιατρός να βεβαιωθεί πως όλα του τα όργανα αναπτύσσονται φυσιολογικά. Ελέγχεται επίσης η θέση του πλακούντα. Αν επιθυμείτε μπορείτε να μάθετε και το φύλο του μωρού σας, εφόσον το μωρό έχει πάρει καλή θέση για να φανούν τα απόκρυφά του! Στα περισσότερα κέντρα θα σας δώσουν φωτογραφίες κι ένα DVD του υπέρηχου του μωρού σας για να το πάρετε στο σπίτι ως αναμνηστικό και να το δείξετε στους φίλους και τους συγγενείς! Η εξέταση διαρκεί γύρω στα 15-20 λεπτά και ο γιατρός που θα την κάνει θα σας δείξει στην οθόνη λεπτομέρειες του μωρού σας, όπως τον χτύπο της καρδιάς και τα άκρα του. Μερικές φορές χρειάζεται να επαναληφθεί ο υπέρηχος καθώς ο γιατρός δεν μπορεί να διακρίνει ορισμένα όργανα ή άκρα λόγω της θέσης του μωρού σας στη μήτρα.

Το ξέρατε αυτό;

Οι κράμπες στα πόδια είναι συνηθισμένες κατά τη διάρκεια του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Αυτές μπορεί να οφείλονται στο επιπλέον βάρος που κουβαλάτε με την όλο και μεγαλύτερη κοιλιά σας να ασκεί επιπλέον πίεση στα νεύρα των ποδιών. Άλλοι παράγοντες, όπως τα αυξημένα υγρά, η αφυδάτωση ή η απραξία για μεγάλες περιόδους μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε κράμπες των ποδιών, ειδικά τη νύχτα. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει ανεπάρκεια σε θρεπτικά συστατικά όπως για παράδειγμα το μαγνήσιο. Αν ανησυχείτε για οποιονδήποτε απ’ τους προηγούμενους παράγοντες, ο γυναικολόγος σας θα είναι σε θέση να σας βοηθήσει. Θυμηθείτε πως δεν πρέπει να πάρετε κανένα συμπλήρωμα διατροφής χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του.

backtotop
Nutricia