Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Είσαι στην 17η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Τώρα το μωρό σας έχει μήκος περίπου 13 εκατοστά και ζυγίζει 140 γραμμάρια. Τα νεφρά του λειτουργούν καλά, έτσι, όπως κι εσείς, ουρεί αρκετές φορές την ημέρα. Ωστόσο, τα εμβρυικά ούρα φιλτράρονται ξανά στο σύστημά σας μέσω του πλακούντα και τα διαχειρίζεται το σώμα σας, οπότε δεν επηρεάζουν το μωρό σας. Η ακοή του μωρού σας βελτιώνεται πολύ περισσότερο, έτσι μπορεί να παρατηρήσετε πως ανταποκρίνεται σε ξαφνικούς δυνατούς θορύβους απ’ τον εξωτερικό κόσμο.

Εσείς και το σώμα σας

Η δυσκοιλιότητα είναι συνηθισμένο πρόβλημα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και προκαλείται απ’ την αύξηση της ορμόνης προγεστερόνης στο σώμα σας. Η ορμόνη αυτή μειώνει τις κινήσεις των εντέρων χαλαρώνοντας τους λείους μύες απ’ τους οποίους αποτελούνται, με αποτέλεσμα να πέφτει ο ρυθμός με τον οποίο κινούνται οι τροφές στο πεπτικό σας σύστημα. Αυτό μπορεί να σας προκαλέσει περισσότερες ενοχλήσεις στα επόμενα στάδια της εγκυμοσύνης, ειδικά καθώς το μωρό σας μεγαλώνει. Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, που θα συμπεριλαμβάνει τροφές όπως ακτινίδια και δαμάσκηνα, μπορεί να βοηθήσει. Βεβαιωθείτε πως προσλαμβάνετε φυτικές ίνες σε κάθε σας γεύμα και προσπαθείτε να τρώτε φρούτα και λαχανικά ως σνακ ανάμεσα στα γεύματα. Η προσθήκη φρούτων στα δημητριακά του πρωινού σας σάς εξασφαλίζει ένα πολύ καλό ξεκίνημα της ημέρας σε επίπεδο φυτικών ινών. Στο υπόλοιπο της ημέρας, μπορείτε να συμπληρώσετε την πρόσληψη φυτικών ινών με ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης, όσπρια ή ίσως μια ψητή πατάτα με τη φλούδα της για το γεύμα. Θυμηθείτε πως τα άφθονα υγρά παίζουν σημαντικό ρόλο στο να έχετε τακτικές εντερικές κινήσεις, γι’ αυτό πίνετε τουλάχιστον 6 με 8 ποτήρια υγρών (ιδανικά νερό) κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το ξέρατε αυτό;

Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης δεν επηρεάζουν μόνο τη διάθεσή σας, αλλά μαλακώνουν ακόμη περισσότερο όλους τους ιστούς του σώματός σας, ειδικά τα ούλα σας τα οποία μπορεί να ματώνουν πιο εύκολα όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας. Προσπαθήστε να κάνετε λίγο πιο απαλές κινήσεις από ότι συνήθως, επιλέξτε μια πιο μαλακή οδοντόβουρτσα, και μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα. Αν έχετε επίμονες ενοχλήσεις ή ματώνουν πολύ τα ούλα σας, απευθυνθείτε στον οδοντογιατρό σας.

backtotop
Nutricia