Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Είσαι στην 16η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Το μωρό σας έχει τώρα γύρω στα 12 εκατοστά μήκος, ζυγίζει 110 γραμμάρια και έχει μικροσκοπικά νύχια στις άκρες των δακτύλων των αναπτυσσόμενων χεριών και ποδιών του. Παρότι μπορεί να είναι πολύ νωρίς ακόμη για ν’ αρχίσετε να νιώθετε το μωρό μέσα σας, έχει τώρα την ικανότητα να στρίβει το κεφάλι του και να εξασκεί και τις 40 μυικές του ομάδες. Ίσως μπορείτε να δείτε τις εκφράσεις του προσώπου του αν κάνετε υπερηχογράφημα, ειδικά το συνοφρύωμα και το μισοκλείσιμο των ματιών του. Παρότι τα βλέφαρά του είναι ακόμη κλειστά, μπορεί να αισθανθεί το φως που βρίσκεται έξω από τον ζεστό μικρό του κόσμο.

Εσείς και το σώμα σας

Πολλές γυναίκες αναφέρουν πως στη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν διάφορες λιγούρες, που μπορεί να είναι μια έντονη επιθυμία για καυτερά, καρυκευμένα φαγητά μέχρι λαχτάρα για ξινά φρούτα ή αλμυρά σνακ. Αν οι λιγούρες δεν είναι ιδιαίτερα εξεζητημένες και τα συγκεκριμένα τρόφιμα είναι ασφαλή για εσάς, τότε μπορείτε να υποκύψετε χωρίς να το πολυσκεφτείτε, παρότι ο σύντροφός σας ίσως δεν θα το εκτιμήσει αν τον ξυπνήσετε μέσα στη νύχτα για να του ζητήσετε να βγει για να σας αγοράσει κάτι που σας «μύρισε»! Προσπαθήστε απλά να σιγουρευτείτε πως ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή και θα είστε μια χαρά! Μερικές γυναίκες υποφέρουν από μια διαταραχή που ονομάζεται «pica» και μεταφράζεται σε έντονη λιγούρα για μη τρόφιμα (όπως λάσπη και κομματάκια μπογιάς απ’ τους τοίχους, πηλό ή ακόμη σκόνη πλυσίματος και κιμωλία). Προφανώς είναι προτιμότερο να αντισταθείτε σ’ αυτές τις λιγούρες καθώς τα πράγματα αυτά μπορεί να είναι βλαβερά για το μωρό σας κι εσάς! Αν νιώθετε αυτού του είδους τις επιθυμίες, συζητήστε το με τον γυναικολόγο σας.

Το ξέρατε αυτό;

Αν νιώθετε τα μάτια σας στεγνά και έχετε φαγούρα, πιθανότατα είναι πάλι δουλειά των ορμονών της εγκυμοσύνης. Ο γυναικολόγος σας θα μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάποιο κολλύριο που θα μπορεί να σας βοηθήσει. Άν φοράτε φακούς επαφής, ίσως θα ήταν προτιμότερο να τους αντικαταστήσετε για κάποιο διάστημα με τα γυαλιά σας.

backtotop
Nutricia