Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Είσαι στην 13η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Το αναπτυσσόμενο μωρό σας έχει τώρα περίπου 8 εκατοστά μήκος και ζυγίζει γύρω στα 23 γραμμάρια. Όλα τα όργανα αρχίζουν να λειτουργούν και τα νεφρά δουλεύουν με το αμνιακό υγρό που καταπίνει το μωρό και την ούρηση. Απαλές τρίχες διακρίνονται στο πρόσωπο του μωρού σας και αυτό το μαλακό, άχρωμο χνούδι θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του σώματός του. Το μωρό σας είναι πολύ δραστήριο τώρα, τεντώνεται, κλωτσάει και στριφογυρίζει, παρότι είναι ακόμη πάρα πολύ μικρό για να το νιώσετε. Κάθε εβδομάδα, οι αναλογίες του μωρού σας θα μοιάζουν όλο και περισσότερο με αυτές ενός νεογέννητου. Περίπου αυτές τις μέρες θα κάνετε το υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας. Η εξέταση αυτή δεν είναι παρεμβατική και δεν θεωρείται επικίνδυνη για το μωρό σας. Κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος ο γιατρός μετρά το πάχος της αυχενικής πτυχής του δέρματος στο πίσω μέρος του λαιμού του μωρού σας. Ελέγχει επίσης το ρινικό οστό του μωρού σας, συνήθως σε συνδυασμό με μια αιματολογική εξέταση, ώστε να κρίνει αν χρειάζονται περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις.

Εσείς και το σώμα σας

Σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης, μπορεί να αρχίσετε να πιάνετε «σβώλους» μέσα στο στήθος σας. Μην ανησυχείτε όμως! Είναι απλά οι μαστικοί αδένες και οι πόροι που αναπτύσσονται για να μπορέσετε να θηλάσετε το μωρό σας όταν έρθει η ώρα να γεννηθεί. Το στήθος σας μπορεί να έχει ήδη αρχίσει να παράγει ένα λεπτόρευστο κιτρινωπό υγρό που ονομάζεται πύαρ. Αυτό είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά και θα είναι το πρώτο γάλα που θα δώσετε στο μωρό σας μόλις γεννηθεί. Μην ανησυχείτε για το μέγεθος του στήθους σας. Δεν έχει σημασία το πόσο μεγάλο ή μικρό είναι. Θα μπορείτε να θηλάσετε ανεξάρτητα απ’ αυτό.

Το ξέρατε αυτό;

Το μέγεθος του στηθόδεσμού σας μπορεί να αυξηθεί κατά τουλάχιστον ένα με δύο νούμερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης! Σας συνιστούμε να προμηθευτείτε έναν στηθόδεσμο που προσφέρει καλή στήριξη καθώς και άνετα ρούχα και άνετα παπούτσια. Ορισμένοι γυναικολόγοι συστήνουν να φοράτε σουτιέν χωρίς μπανέλες ή αθλητικά σουτιέν επειδή θεωρείται πως τα σουτιέν με μπανέλες μπορεί να περιορίσουν τις φυσικές αλλαγές που συμβαίνουν στο στήθος σας και να παρέμβουν στους αναπτυσσόμενους γαλακτοφόρους πόρους. Υπάρχουν πολλές καλές επιλογές στην αγορά που θα σας προσφέρουν όλη τη στήριξη που χρειάζεστε.

backtotop
Nutricia