Το 12 – 17 μηνών νήπιο σου
Η περίοδος που παρακολουθείτε το μωρό σας να γίνεται νήπιο είναι μια απ’ τις πιο εκπληκτικές φάσεις της εμπειρίας σας ως γονιού, που θα σας προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση και χαρά.
Τα πρώτα ασταθή βήματα του μωρού σας σύντομα θα μετατραπούν σε άλματα (κυριολεκτικά και μεταφορικά!) και τα μωρουδιακά μπαμπαλίσματα θα γίνουν διασκεδαστικές κουβεντούλες. Και το σώμα του νηπίου σας αναπτύσσεται και αλλάζει. Ο εγκέφαλός του αναπτύσσεται με απίστευτο ρυθμό, προσλαμβάνει όλα όσα βλέπει και βελτιώνει κάθε μέρα τις ικανότητες ισορροπίας και κίνησης. Είναι μια φάση εξαιρετικής ανάπτυξης και είναι τόσο μεγάλη απόλαυση να την παρακολουθεί κανείς!
Ως μητέρα, ο ρόλος σας είναι πραγματικά σημαντικός. Το νήπιό σας βασίζεται σ’ εσάς για να το βοηθήσετε να μάθει να περπατάει, να μιλάει και να ακούει, να τρώει μόνο του, να μοιράζεται, να κατανοεί τη λέξη «όχι», να νιώθει σιγουριά και να είναι χαρούμενο όταν δεν είστε παρούσα. Στηρίζεται στη βοήθεια και την αγάπη σας σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής του.
Οι πληροφορίες που ακολουθούν δείχνουν τι μπορείτε να περιμένετε σ’ αυτό το στάδιο της ανάπτυξης του νηπίου σας. Να θυμάστε όμως πως κάθε νήπιο είναι διαφορετικό! Μεγαλώνει και μαθαίνει με διαφορετικό ρυθμό, γι’ αυτό μην περιμένετε το μικρό σας να ακολουθεί με ακρίβεια τα αναπτυξιακά στάδια, τα οποία αποτελούν απλά μια γενική ένδειξη. Αν, ωστόσο, έχετε την παραμικρή ανησυχία ή αμφιβολία, μη διστάσετε να την αναφέρετε στον παιδίατρό σας.
Την περίοδο αυτή το νήπιό σας μπορεί να κάνει ήδη πολλά πράγματα. Αν δεν έχει συμβεί νωρίτερα, τώρα πια θα έχει αρχίσει να στέκεται στα ποδαράκια του, στηριζόμενο πάνω σας ή σε ένα έπιπλο, και μετά να κάθεται ξανά στο πάτωμα. Το πιθανότερο όμως είναι πως μέσα στο διάστημα αυτό θα κάνει τα πρώτα του βήματα, μια στιγμή που αξίζει να καταγράψετε!
Το νήπιό σας θα είναι πια μια πολύ καλή συντροφιά! Του αρέσει να φλυαρεί, επαναλαμβάνοντας τους αγαπημένους του ήχους και λέξεις. Μπορεί τα λογάκια του να μην έχουν νόημα, αν όμως του μιλάτε θα «συντηρεί» τη συζήτηση, κάνοντας παύση τη σωστή στιγμή για να απαντήσετε. Γενικά, στο διάστημα αυτό θ’ αρχίσετε να παρατηρείτε μια τεράστια βελτίωση στις ικανότητες επικοινωνίας του νηπίου σας καθώς σταδιακά οι λεξούλες που λέει θα εξελίσσονται σε φράσεις και αιτήματα. Μην ανησυχήσετε αν κατά τη γνώμη σας δεν χρησιμοποιεί πολλές λέξεις, καθώς σε αυτό το στάδιο θα καταλαβαίνει πολύ περισσότερα απ’ όσα μπορεί πραγματικά να πει. Όταν αρχίσει να μιλάει, αντί να παράγει πλήρως σχηματισμένες προτάσεις, θα χρησιμοποιεί μεμονωμένες λέξεις για να σας λέει τι θέλει, όπως «ποτήρι» αντί για «θέλω το ποτήρι μου» και «αρκουδάκι» για να πει «δώσε μου το αρκουδάκι μου». Τελικά, θ’ αρχίσει να ενώνει δύο λέξεις, όπως «μαμά παίξει» όταν θέλει να παίξετε μαζί του και θ’ αρχίσει να ακούει με μεγάλο ενδιαφέρον όσα του λέτε και τα παραμύθια που του διαβάζετε.
Σε αυτό το στάδιο είναι πολύ πιθανό το νήπιό σας να απολαμβάνει τα τραγουδάκια και τα νανουρίσματα – είναι καλή ιδέα λοιπόν να φρεσκάρετε τη μνήμη σας και να θυμηθείτε τα αγαπημένα σας παιδικά τραγουδάκια! Παρότι οι ικανότητες του νηπίου σας βελτιώνονται συνεχώς, είναι καλό να θυμάστε πως στο στάδιο των 12-18 μηνών, το λεξιλόγιο ενός νηπίου εξακολουθεί να είναι αρκετά περιορισμένο και δεν μπορεί να εκφράσει πάντα τα συναισθήματά του ή να σας δώσει να καταλάβετε τι θέλει όσο τουλάχιστον θα το επιθυμούσε… έτσι να είστε προετοιμασμένη για πείσματα και φλογερά ξεσπάσματα! Καταλαβαίνει επίσης κάποια πράγματα που του ζητάτε, όπως όταν του λέτε «σήκωσε τα χεράκια» όταν το ντύνετε.
Τι άλλο μπορεί να κάνει σε αυτή την ηλικία; Πιάνει ένα παιχνίδι και παρατηρεί με ενδιαφέρον τι συμβαίνει άμα το αφήσει να πέσει με δύναμη (κάτι που μπορεί να κάνει πολλές πολλές φορές μέσα στη μέρα!). Ίσως να δείχνει ενδιαφέρον για το φαγητό του και να προσπαθεί να φάει με τα χέρια του. Τέλος, του αρέσει να αδειάζει δοχεία και αντιγράφει απλές κινήσεις σας όπως το να χαιρετάει κουνώντας το χέρι του.