Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Το 10 – 11 μηνών μωρό σου

Η στιγμή που θα ακούσετε τις πρώτες λέξεις και θα παρακολουθήσετε τα πρώτα βήματα του μωρού σας αποτελεί ένα πολύ ξεχωριστό ορόσημο. Καθώς βελτιώνονται η δύναμη και ο συντονισμός του, τα παιχνίδια και η ενθάρρυνση σας θα βοηθούν το μωρό σας να αποκτά μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Η αμφίδρομη επικοινωνία είναι σημαντική καθώς του διδάσκει πως ό,τι κάνει και λέει επηρεάζει τους άλλους. Συμμετέχετε λοιπόν στα παιχνίδια του και απαντάτε του.

Πρώτα βήματα και πρώτες λέξεις

Σύντομα το μωρό σας θα πει τις πρώτες του πραγματικές λέξεις και θα κάνει τα πρώτα ασταθή βήματα, με τη δική σας βοήθεια. Η μετάβαση από ένα μωρό που μπουσουλάει σε νήπιο που περπατάει και μιλάει είναι εκπληκτική! Σας συμβουλεύουμε να έχετε πάντα κοντά σας μια φωτογραφική μηχανή, καθώς τη στιγμή που δεν το περιμένετε καθόλου μπορεί να κάνει τα πρώτα του βήματα.

Το τάισμα του μωρού σας

Τώρα που το μωρό σας γίνεται ακόμη πιο κινητικό και περίεργο, αλλάζουν οι διατροφικές του ανάγκες καθώς χρειάζεται παραπάνω συστατικά για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ημέρας. Ωστόσο, καθώς το στομάχι του είναι μικρότερο απ’ το δικό σας χρειάζεται να τρώει πιο συχνά και μικρά γεύματα, γεμάτα με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.

Το πότε το μωρό σας θα είναι έτοιμο να μοιράζεται το φαγητό της οικογένειας δεν έχει σχέση μόνο με το τι τρώει αλλά και το πώς το τρώει. Έτσι, παρότι μπορεί να λερώνεται το ίδιο και τα πάντα γύρω του, συνεχίστε να το ενθαρρύνετε να τρώει μαζί σας! Το να πίνει από το ποτήρι του, να μάθει να πιάνει με το χέρι του τις τροφές ή να προσπαθεί να φάει με το κουτάλι, είναι όλοι εξαιρετικοί τρόποι για να αναπτύξει το μωρό σας τη φυσική του τάση για ανεξαρτησία. Ενθαρρύνοντας τις προσπάθειες που κάνει την ώρα του φαγητού θα το βοηθήσετε να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, καθώς αρχίζει να νιώθει υπερήφανο για τα κατορθώματά του.

Στέκεται στα πόδια του!

Όλες οι προσπάθειες που έκανε το μωρό σας μπουσουλώντας τους προηγούμενους μήνες έχουν δυναμώσει σημαντικά τους μύες των ποδιών του. Τώρα μπορεί ν’ αρχίσει με τη δική σας υποστήριξη να σηκώνεται σε όρθια θέση. Ίσως ακόμη και να κάνει τα πρώτα του βήματα, κρατώντας το χέρι σας, τον τοίχο ή ένα έπιπλο. Μην ανησυχήσετε όμως αν το περπάτημα καθυστερήσει λίγο ακόμη. Κάθε μωρό αναπτύσσεται με το δικό του ρυθμό. Παρότι οι τούμπες είναι αναμενόμενες, δεν θα σταματήσουν τον μικρό σας εξερευνητή απ’ την προσπάθεια να βαδίζει τρεκλίζοντας και βρίσκοντας υποστήριξη σε διάφορα έπιπλα, τους τοίχους ή οτιδήποτε τύχει να υπάρχει κοντά του.

Καλύτερος έλεγχος και συντονισμός

Τώρα το μωρό σας διαθέτει πολύ μεγαλύτερο έλεγχο στα χέρια και τα δάχτυλά του. Είναι εκπληκτικό το πώς μπορεί να διασκεδάζει για ώρες απλά βάζοντας αντικείμενα μέσα σε δοχεία και μετά αδειάζοντάς επαναλαμβανόμενα.

Τώρα το μωρό σας ενθουσιάζεται περισσότερο με τα αντικείμενα που βασίζονται στη σχέση «αιτίας-αποτελέσματος», όπως να στρίβει έναν τροχό που κάνει το παιχνίδι του να κινείται. Ο συντονισμός μεταξύ των χεριών και των ματιών του εξακολουθεί κι αυτός να βελτιώνεται.

Ίσως είναι σε θέση να κρατά αρκετά καλά ένα κουτάλι και απολαμβάνει το να τρώει μόνο του, παρότι αυτό θα προκαλεί αρκετή ακαταστασία για μερικούς ακόμη μήνες.

Οι πρώτες του λέξεις!

Απ’ τις πιο συναρπαστικές στιγμές που θα ζήσετε αυτή την περίοδο είναι όταν θα ακούσετε τις πρώτες «αληθινές» λέξεις του μωρού σας. Μπορεί να μην είναι πάντα αυτές που περιμένατε, ούτε αυτές που το είχατε «εκπαιδεύσει» να πει.

Πιθανότατα θα έχετε ήδη ακούσει αυτές τις λέξεις. Τώρα όμως το μωρό σας αρχίζει να κάνει το συσχετισμό ανάμεσα στη λέξη και το αντικείμενο ή το πρόσωπο και τις χρησιμοποιεί με το πραγματικό τους νόημα.

Λέξεις που μπορείτε να περιμένετε είναι «μαμά» ή «μπαμπά», «άτα» για τη βόλτα και «γαβ γαβ» για το σκυλάκι!

Μαθαίνοντας

Το μωρό σας λατρεύει την ελευθερία να μπορεί να κινείται τριγύρω όρθιο. Καθώς όμως εξακολουθεί να στηρίζεται στα έπιπλα και άλλα αντικείμενα για να ισορροπεί, είναι πιθανό να μην νιώθει την αυτοπεποίθηση να κάνει το μεγάλο βήμα προς τον ανοιχτό χώρο.

Όταν το μωρό σας πατά σταθερά στα πόδια του, σταθείτε λίγο πιο μακριά ανοίγοντας τα χέρια σας και ενθαρρύνετέ το να κάνει μικρά βήματα προς το μέρος σας. Μην ξεχνάτε να επαινείτε κάθε του προσπάθεια, ειδικά αν καταφέρει να φτάσει στα χέρια σας χωρίς να πέσει.

Ξέρατε ότι…

Από εδώ και στο εξής το μωρό σας θα νιώθει υπερήφανο για τα κατορθώματά του; Η ενθάρρυνσή σας την ώρα των γευμάτων και του παιχνιδιού θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησής του.

backtotop
Nutricia