Το 18 – 24 μηνών νήπιο σου
Την περίοδο αυτή το νήπιό σας έχει πια κατακτήσει το βάδισμα, περπατά μόνο του, μπορεί ακόμη και να τρέχει, και του αρέσει να χοροπηδά πάνω κάτω. Έχει επίσης μάθει να ανεβαίνει και να κατεβαίνει σκάλες κρατώντας την κουπαστή ή το χέρι σας για να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια. Παρόλα αυτά αν έχετε εσωτερική σκάλα στο σπίτι θα σας συμβουλεύαμε να χρησιμοποιήσετε μια πόρτα ασφαλείας γιατί το μικρό σας είναι ακόμη επιρρεπές σ’ αυτού του είδους τα ατυχήματα.
Η ώρα του παιχνιδιού του γίνεται πιο ενδιαφέρουσα καθώς του αρέσει να παίζει με τουβλάκια, να πετά μικρές μπάλες και να αποσυναρμολογεί παιχνίδια ή να τα κοπανάει κάτω μέχρι να δει τι θα συμβεί! Τα χέρια του αποκτούν καλύτερο συντονισμό και μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και τα δύο για να φάει και να πιει απ’ το ποτηράκι του. Μπορεί επίσης να γυρίσει τις χοντρές σελίδες ενός βιβλίου και να κρατήσει ένα χοντρό μαρκαδόρο για να «ζωγραφίσει». Μην περιμένετε όμως ακόμη επιδεξιότητα απ’ τα δαχτυλάκια του!
Και η επικοινωνία του έχει βελτιωθεί καθώς λέει πολλές λέξεις και πειραματίζεται με τη σειρά τους σε μια πρόταση. Καθώς ο συντονισμός και η εγκεφαλική ανάπτυξη του νηπίου σας αρχίζουν να προφταίνουν την αναπτυγμένη όραση του μπορεί ν’ αρχίσει να πετάει μακριά τα παιχνίδια του! Θα μπορείτε επίσης να παίζετε καινούργια διασκεδαστικά παιχνίδια μαζί, όπως το κούκου-τσα, κρυφτούλι ή «ψάξε το χαμένο αντικείμενο» ( π.χ. το παπουτσάκι του που έχει κρύψει). Είναι επίσης πιθανό να έχει μάθει να βγάζει τα ρούχα του, κυρίως τις κάλτσες και τα παπούτσια του ή τα κοκαλάκια και τα λαστιχάκια απ’ τα μαλλιά, αν είναι κοριτσάκι.
Η ανάπτυξη του νηπίου σας συνεχίζεται με ραγδαίους ρυθμούς και ένας εξαιρετικός τρόπος για να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη της όρασής του και τη διανοητική του ανάπτυξη είναι να παίξετε μαζί παρακινώντας το να βρίσκει πράγματα που έχετε «κρύψει» ή να ξεχωρίζει τα παιχνίδια διαφορετικού χρώματος.