Τα πρώτα χρόνια όπου το παιδί σας μεγαλώνει και αναπτύσσεται γρήγορα, η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, το μωρό διατρέφεται κυρίως μέσω του μητρικού γάλακτος (όταν αυτό είναι εφικτό). Το μητρικό γάλα περιέχει φυσικά τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά, που χρειάζεται το παιδί σας, συμπεριλαμβανομένων υδατανθράκων, λιπαρών και πρωτεϊνών. Καθώς και ενώσεις, όπως αντισώματα και πρεβιοτικά, αλλά και μικροθρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες Α, C και D, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το βρεφικά και νηπιακά γάλατα περιέχουν και εκείνα, απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά, τα οποία ορίζονται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Μετά από έξι μήνες, τα περισσότερα παιδιά είναι έτοιμα να εξερευνήσουν διαφορετικά είδη τροφών. Έτσι, σε αυτό το στάδιο (όχι νωρίτερα από τον 4ο μήνα), μπορείτε σταδιακά να εισαγάγετε μερικές μικρές πρώτες μπουκιές στη διατροφή του παιδιού σας. Σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας, όπως τον παιδίατρό σας, στο στάδιο του απογαλακτισμού. Για τις πρώτες μπουκιές συνιστάται να ξεκινήσετε με λαχανικά ή φρούτα, και σταδιακά μπορείτε να προσθέσετε τις υπόλοιπες στερεές τροφές, που θα οδηγήσουν σε μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το παιδί σας. Είναι σημαντικό να προχωρήσετε σιγά σιγά , επειδή το παιδί σας πρέπει να συνηθίσει σε αυτά τα διαφορετικά είδη γεύσεων. Μπορεί να χρειαστούν έως και 10 φορές πριν το παιδί σας αρχίσει να ‘αγαπά’ μια γεύση. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά όλα αποτελούν μέρος της διαδικασίας!
Εισαγωγή στερεών τροφών: Πώς να τις μετατρέψετε σε καλή πηγής θρεπτικών συστατικών;
Όταν αρχίζετε να εισάγετε στερεές τροφές είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με αλεσμένα στερεές επιλογές. Είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε ποικιλία τροφών με έμφαση σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Οι ακόλουθες βιταμίνες και μέταλλα διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού σας.
Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C ενισχύει τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που χρησιμοποιείται από τα λευκά αιμοσφαίρια για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Βοηθά επίσης στην απορρόφηση του σιδήρου. Η βιταμίνη C βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως πορτοκάλια, ακτινίδια, φραγκοστάφυλα, πιπεριές, μπρόκολο και σπανάκι.
Βιταμίνη D: Η βιταμίνη D κρατά ρόλο κλειδί, καθώς συνεργάζεται με το ασβέστιο για να βοηθήσει στην οικοδόμηση των οστών και τη διατήρησή τους. Επίσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η καλύτερη πηγή βιταμίνης D προέρχεται από το ηλιακό φως, όταν το δέρμα εκτεθεί σε αυτό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί με το φως του ήλιου, ειδικά σε ό,τι αφορά τα μικρά παιδιά. Μπορείτε επίσης να βρείτε βιταμίνη D σε τροφές , όπως ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί και τα αυγά.
Εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με την επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D του παιδιού σας, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Η πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να ενισχυθεί με συμπληρώματα, ανάλογα και πάλι με τις συμβουλές του γιατρού σας.
Βιταμίνη Α: Η βιταμίνη Α ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύοντας τα λευκά αιμοσφαίρια. Πιο συγκεκριμένα, προκαλεί την ενεργοποίηση των αντισωμάτων στο ανοοσοποιητικό. Επίσης, ενισχύει την ανάπτυξη του μωρού σας. Καλές πηγές βιταμίνης Α είναι τα αυγά, το γιαούρτι και το τυρί. Το μωρό σας μπορεί επίσης να λάβει βιταμίνη Α από μερικά φρούτα και λαχανικά όπως το λάχανο, η λαχανίδα, τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και το λιγότερο συχνό στην Ελλάδα, μάνγκο.
Σίδηρος: Το μωρό σας χρειάζεται σίδηρο για να παράγει αιμοσφαιρίνη, την πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια, που βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού. Όταν το παιδί σας δεν έχει αρκετό σίδηρο (κατάσταση γνωστή και ως αναιμία), ενδέχεται να επηρεαστεί η απόκριση του ανοσοποιητικού, οδηγώντας σε αύξηση των λοιμώξεων. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο για να επιλέξετε , όπως βόειο κρέας και αρνί, εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, λάχανο και σπανάκι, και όσπρια όπως αποξηραμένα μπιζέλια, φασόλια ή φακές.
Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος αποτελεί ένα μέταλλο, που βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού . Βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τα βακτήρια και τους ιούς δημιουργώντας νέα κύτταρα και ένζυμα. Μπορείτε να καλύψετε τις καθημερινές απαιτήσεις του παιδιού σας σε ψευδάργυρο προσθέτοντας τροφές πλούσιες σε αυτόν, όπως κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως γάλα και τυρί), καθώς και ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως στη διατροφή.