Όταν πρόκειται να καθιερώσετε μια ρουτίνα ύπνου για το μωρό σας, είναι σημαντικό να είστε ρεαλιστές στις προσδοκίες σας. Όταν είναι πολύ μικρά, θα κοιμούνται, θα ξυπνούν και θα τρέφονται όταν το ένστικτό τους το υπαγορεύει. Αλλά μετά από μερικές εβδομάδες, είναι δυνατόν να αρχίσετε να εισάγετε απλές έννοιες όπως η νύχτα και η μέρα, που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη μιας ρουτίνας αργότερα.
Πώς να κάνετε το μωρό σας να κοιμάται όλη τη νύχτα
Κάθε μωρό έχει διαφορετικό μοτίβο ύπνου, αλλά όποιο πρόγραμμα κι αν ακολουθεί το νεογέννητό σας, έχουμε συμβουλές που θα το βοηθήσουν να αναπτύξει καλές συνήθειες ύπνου.
«Διαβάστε» τα σημάδια
Η υπερβολική κούραση μπορεί να δυσκολέψει το μωρό σας να αποκοιμηθεί, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε είναι έτοιμο για έναν υπνάκο. Τελικά θα το καταλαβαίνετε ενστικτωδώς όταν είναι κουρασμένο, αλλά μέχρι τότε, τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν το κλάμα, το τρίψιμο των ματιών, το τράβηγμα των αυτιών και τους αχνούς μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.
Ενίσχυση της διαφοράς μεταξύ ημέρας και νύχτας
Τους πρώτους μήνες, ακολουθείτε το πρόγραμμα του μωρού σας, οπότε τα ξενύχτια και τα πρωινά ξυπνήματα μπορεί να γίνουν πιο συχνά. Αλλά κατά τις πρώτες εβδομάδες, μπορείτε να αρχίσετε να του μαθαίνετε απλά τη διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας κρατήστε τις κουρτίνες ανοιχτές και βγείτε έξω για μια βόλτα, ενθαρρύνετέ το να είναι σε εγρήγορση και δραστήριο και παίξτε μαζί του όσο περισσότερο μπορείτε.
Όταν πέφτει η νύχτα, κάντε το σπίτι σας ένα πιο ήρεμο, πιο ήσυχο μέρος με χαμηλό φωτισμό και λιγότερη δραστηριότητα. Οι κουρτίνες “συσκότισης” μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε το φως ακόμη και στην καρδιά του καλοκαιριού.
Αυτές οι ενέργειες δεν θα κάνουν αμέσως τη διαφορά, αλλά θα το βοηθήσει να μάθει ότι η νύχτα είναι η κατάλληλη ώρα για ύπνο.
Τα μωρά πρέπει πάντα να τοποθετούνται για ύπνο ανάσκελα με τα πόδια τους στο κάτω μέρος της κούνιας.
Τυπικά πρότυπα ύπνου του μωρού

Εισαγωγή μιας ρουτίνας ύπνου
Περίπου στις οκτώ εβδομάδες, μπορεί να θέλετε να αρχίσετε να αναπτύσσετε μια ήρεμη, καταπραϋντική ρουτίνα ύπνου. Ένα μπάνιο, μια ήσυχη αγκαλιά, ένα παραμύθι ή ένα νανούρισμα την ίδια ώρα κάθε βράδυ μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας να καταλάβει ότι είναι ώρα για ύπνο.
Καθώς μεγαλώνει, ίσως θελήσετε να αρχίσετε να καθιερώνετε μια ρουτίνα κατά τη διάρκεια της ημέρας με ένα τακτικό μοτίβο μεσημεριανού ύπνου για να βοηθήσετε τόσο το μωρό σας όσο και εσάς να αντιμετωπίσετε τις μεγάλες μέρες. Μπορεί να νομίζετε ότι οι ημερήσιοι μεσημεριανοί ύπνοι θα εμποδίσουν το μωρό σας να κοιμάται τη νύχτα, αλλά συχνά ισχύει το αντίθετο – θα το βοηθήσουν να κοιμάται καλύτερα. Το να κάνετε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας να κατανοήσει τον κόσμο του και να νιώσει ασφάλεια.
Ο ύπνος του μωρού κατά την αλλαγή της ώρας: Τι συμβαίνει;
Παρόλο που η σκέψη της άνοιξης και των ηλιόλουστων ημερών είναι εξαιρετικά συναρπαστική για κάθε γονέα που ψυχαγωγούσε το μωρό του μέσα στο σπίτι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αυτό σημαίνει επίσης ότι η ώρα θα αλλάξει πολύ σύντομα! Για ορισμένους γονείς, αυτό προκαλεί σύγχυση και άγχος σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσουν καλύτερα τη μετάβαση από την παλιά ώρα στη νέα, ειδικά μετά την πρόσφατη καθιέρωση μιας ρουτίνας για το μωρό. Αν αυτό ισχύει για εσάς – τότε σας καταλαβαίνουμε απόλυτα!
Πρώτα απ’ όλα, ας σκεφτούμε πότε συμβαίνει αυτό και ας βάλουμε μια μικρή υπενθύμιση για τον εαυτό μας. Τα ρολόγια πηγαίνουν επίσημα 1 ώρα μπροστά στις 30 Μαρτίου στη 1 π.μ., που είναι ουσιαστικά στη μέση της νύχτας. Εσείς (και το μωρό) θα πάτε για ύπνο το Σάββατο το βράδυ και θα ξυπνήσετε την Κυριακή με τη νέα ώρα. Τα περισσότερα τηλέφωνα και οι ψηφιακές συσκευές θα αλλάξουν ώρα αυτόματα, αλλά είναι καλό να έχετε ένα αναλογικό ρολόι ή ρολόι τοίχου που δεν έχετε αλλάξει την ώρα, ώστε να μπορείτε να το ελέγξετε διπλά.
Τι σημαίνει αυτό για τον ύπνο; Λοιπόν, τα καλά νέα είναι ότι τα μωρά και τα νήπια είναι γενικά πολύ προσαρμοστικά στις αλλαγές της ώρας, οπότε δεν θέλουμε να ανησυχείτε υπερβολικά! Ωστόσο,
υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις που μπορείτε να επιλέξετε. Εμείς σας προτείνουμε να επιλέξτε την προσέγγιση που σας φαίνεται σωστή, παρά αυτή που λειτουργεί για οποιονδήποτε άλλο.

Ακολουθούν οι δύο κύριες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της αλλαγής της ώρας που μπορείτε να επιλέξετε:
Η προσέγγιση “προετοιμασία σαν αφεντικό”
Για εκείνους τους γονείς που προτιμούν να αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο, κάτι που
ομολογουμένως δεν είναι πάντα εύκολο με ένα μωρό – αυτή η προσέγγιση μπορεί να σας ταιριάζει καλύτερα. Με την προετοιμασία εκ των προτέρων, βοηθάτε το μωρό ή το νήπιο σας να συνηθίσει τη νέα ώρα πριν αυτή αλλάξει πραγματικά. Αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσετε να αλλάζετε τα ωράρια στη ρουτίνα τους τέσσερις ημέρες πριν συμβεί πραγματικά. Έτσι, αυτό θα μοιάζει με το να ξεκινάτε την Τετάρτη πριν από την αλλαγή της ώρας και εκείνη την ημέρα, να κάνετε τις συνήθεις ώρες ύπνου και ταΐσματος 15 λεπτά νωρίτερα. Για παράδειγμα, αν συνήθως πηγαίνουν για ύπνο στις 7μμ, να τα βάζετε για ύπνο στις 6.45μμ. Μετακινώντας τις ώρες φαγητού και ύπνου 15 λεπτά νωρίτερα κάθε μέρα (στις τέσσερις ημέρες πριν), αυτό σημαίνει ότι την ημέρα που αλλάζουν τα ρολόγια (το Σάββατο βράδυ), θα τα βάζετε για ύπνο στις 18:00 – που με τη νέα ώρα την επόμενη μέρα θα είναι στην πραγματικότητα 19:00! Έτσι, θα ξυπνήσετε την Κυριακή με ένα μωρό που ήδη ακολουθεί τις νέες ώρες του ρολογιού αντί για τις παλιές.
Η προσέγγιση “μην κάνεις τίποτα”
Για εκείνους τους γονείς που δεν έχουν μια ρουτίνα ή που διαβάζουν τις ώρες προετοιμασίας και δεν μπορούν να καταλάβουν τους αριθμούς, τότε ίσως να θέλετε να ακολουθήσετε την προσέγγιση του να μην κάνετε τίποτα. Αυτό σημαίνει ότι απλά θα δείτε τι θα συμβεί… Αν έχετε ένα μωρό που κοιμάται εύκολα και γενικά δεν επηρεάζεται από τα παράθυρα αφύπνισης ή από το πόσο καιρό είναι ξύπνιο, τότε αυτή η επιλογή μπορεί πραγματικά να σας ταιριάζει πολύ καλά. Με το να μην κάνετε τίποτα, είτε θα διαπιστώσετε ότι είναι απλά λίγο πιο κουρασμένο την Κυριακή, καθώς η ώρα του ύπνου θα την “αισθάνεται” σαν 8μμ, ακόμα κι αν συνήθως πηγαίνει για ύπνο στις 7μμ, αλλά κατά τα άλλα δεν είναι κακό να περιμένετε και να δείτε τι θα συμβεί. Όπως συμβαίνει και με το τζετ λαγκ, μετά από μερικές ημέρες τα πράγματα πιθανότατα θα μπουν στη θέση τους.
Αν καμία από τις παραπάνω επιλογές δεν σας φαίνεται ελκυστική, τότε βρείτε τη μέση λύση και επιλέξτε να κοιμάστε νωρίτερα κατά 30 λεπτά το βράδυ πριν από την αλλαγή της ώρας. Για παράδειγμα, ώρα ύπνου στις 6.30μμ αντί για 7μμ. Την επόμενη ημέρα, αφού έχουν αλλάξει τα ρολόγια, αυτή θα είναι 7.30μμ και μπορείτε απλά να επιλέξετε να τα βάλετε για ύπνο λίγο αργότερα ή να τη μετατοπίσετε κατά 30 λεπτά ξανά, ώστε να επιστρέψετε στη συνηθισμένη ώρα ύπνου στις 7μμ.
Άλλα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη
- Όταν βάζετε το μικρό σας για ύπνο νωρίτερα πριν από την αλλαγή της ώρας, μπορεί να μην είναι τόσο κουρασμένο όσο συνήθως, γι’ αυτό ενθαρρύνετε πολλές σωματικές δραστηριότητες, όπως να βγείτε έξω και να μπουσουλάει, να περπατάει ή να παίζει. Αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να το διεγείρετε και να το κάνετε να νιώσει πιο νυσταγμένο, έτοιμο για αυτήν τη μικρή αλλαγή στην ώρα ύπνου. Θα μπορούσατε επίσης να μειώσετε κατά 15 λεπτά τον τελευταίο του υπνάκο για να βεβαιωθείτε ότι είναι εξίσου κουρασμένο όπως συνήθως.
- Το φυσικό φως βοηθά πραγματικά να συγχρονίσουμε τα βιολογικά μας ρολόγια και αποτελεί τη βάση του κιρκαδικού ρυθμού μας. Το να βγαίνετε στον ήλιο το πρωί και αργά το απόγευμα θα βοηθήσει πάντα το μικρό σας όταν πρόκειται για ύπνο.
- Θυμηθείτε ότι καθώς μπαίνουμε στην άνοιξη, τα πρωινά γίνονται πιο φωτεινά! Παρόλο που υπάρχει μια σύντομη περίοδος μετά την αλλαγή της ώρας που τα πρωινά θα φαίνονται προσωρινά πιο σκοτεινά, σύντομα θα έχουμε φωτεινό ηλιακό φώς στις 5 π.μ., το οποίο δεν είναι ευνοϊκό για το μικρό σας να κοιμάται πολύ μετά από τότε. Οι κουρτίνες συσκότισης ή οι κουρτίνες μπορούν να είναι πολύ χρήσιμες τους καλοκαιρινούς μήνες για να βοηθήσουν το μωρό σας να κοιμάται περισσότερο και να μην ξυπνάει νωρίς το πρωί!
Ο ύπνος του μωρού είναι φυσικά ένα πολύπλοκο θέμα και υπάρχουν πολλά περισσότερα από τις απλές αλλαγές της ώρας, ωστόσο με τη γνώση έρχεται η δύναμη και κατανοώντας τις διάφορες προσεγγίσεις για την αλλαγή της ώρας, μπορείτε να αποφασίσετε ποια προσέγγιση λειτουργεί καλύτερα για εσάς και το μικρό σας και να νιώσετε σίγουροι για την προσέγγισή σας. Ελπίζουμε να απολαύσετε τον ανοιξιάτικο ήλιο!
Βοηθάει το βρεφικό γάλα τα μωρά να κοιμούνται περισσότερο;
Δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποστηρίζουν ότι το βρεφικό γάλα κάνει τα μωρά να κοιμούνται περισσότερο.
Τι είναι το φάσκιωμα;
Το φάσκιωμα είναι ο όρος για το τύλιγμα του μωρού σας με ασφάλεια σε μια λεπτή κουβέρτα, ώστε να αισθάνεται προστατευμένο και ασφαλές. Μερικά μωρά αγαπούν την αίσθηση του φασκιώματος και το βρίσκουν πολύ καταπραϋντικό, ενώ άλλα το αντιπαθούν ενεργά. Αν θέλετε να δοκιμάσετε το φάσκιωμα, βεβαιωθείτε ότι δεν περιορίζετε υπερβολικά τις κινήσεις των γοφών και των ποδιών του μωρού σας, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους γοφούς.
Βεβαιωθείτε επίσης ότι το μωρό σας δεν ζεσταίνεται υπερβολικά.
Οδήγηση
Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να πάρετε το μωρό σας για μια βόλτα με το αυτοκίνητο ή μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο για να το νανουρίσετε. Αυτό λειτουργεί, αλλά προσοχή, αν το κάνετε τακτικά, το μωρό σας θα το περιμένει και μπορεί να γίνει μια δύσκολη συνήθεια που θα είναι δύσκολο να σταματήσει.
Είναι καλή ιδέα η πιπίλα;
Μια πιπίλα τη νύχτα μπορεί να βοηθήσει να καταπραΰνει το μωρό σας αν απολαμβάνει την άνεση του πιπιλίσματος χωρίς να είναι πραγματικά πεινασμένο. Προσοχή όμως, οι πιπίλες συχνά πέφτουν από το στόμα των μωρών, οπότε μπορεί να ξυπνάτε εξίσου συχνά όπως πριν παίζοντας “κυνήγι της πιπίλας” στο σκοτάδι.
Επόμενα βήματα
- Τις πρώτες ημέρες, αποδεχτείτε ότι πιθανότατα δεν θα κοιμάστε αρκετά. Ξεκουραστείτε όταν μπορείτε, κοιμηθείτε όταν κοιμάται το μωρό και ξεχάστε προς το παρόν τις δουλειές του σπιτιού.
- Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας έχει ένα ασφαλές και άνετο περιβάλλον ύπνου.
- Προσπαθήστε να βγαίνετε από το σπίτι κάθε μέρα. Ο καθαρός αέρας κάνει καλό τόσο σε εσάς όσο και στο μωρό σας και η δραστηριότητα μπορεί να το βοηθήσει να κοιμηθεί.