Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Το 4 – 6 μηνών μωρό σου

Σε αυτή την ηλικία το μωρό σας θ’ αρχίσει πραγματικά να ανθίζει. Όλη η εξάσκηση που έχει κάνει παράγοντας ήχους και δυναμώνοντας τους μύες του σημαίνει πως σύντομα θα μπορεί να κάθεται χωρίς υποστήριξη και ίσως να λέει ακόμη και «μα»! Πιθανότατα σε αυτή την ηλικία θα είναι αρκετά κοινωνικό και γνωρίζει πώς να τραβά την προσοχή σας όταν το θέλει.

Το μωρό σας είναι σχεδόν έτοιμο να καθίσει!

Πριν από λίγο καιρό φεύγατε από το μαιευτήριο με το νεογέννητο μωρό σας αγκαλιά και τώρα βρίσκεστε στο κατώφλι μιας συναρπαστικής σειράς εξελίξεων. Τα χέρια του μωρού σας, το επάνω μέρος του σώματός του και ο λαιμός του δυναμώνουν και όπου να’ ναι θα μπορεί να κάθεται χωρίς υποστήριξη.

Το τάισμα του μωρού σας

Όταν το μωρό σας φτάσει σε αυτό το στάδιο θ’ αρχίσετε να σκέφτεστε να προσθέσετε στη διατροφή του στερεές τροφές. Στους 6 μήνες έχει φτάσει λοιπόν η ώρα για να εισαχθούν στερεές τροφές στη διατροφή του. Η διαδικασία αυτή συμβάλει στην ανάπτυξη των μυών που θα χρησιμοποιεί το μωρό σας αργότερα για να μιλά και επιπλέον θα το φέρει σε επαφή με νέες γεύσεις και υφές.

Το μωρό σας γίνεται πιο κινητικό

Θα παρατηρήσετε πως τώρα το μωρό σας αποκτά μεγαλύτερο έλεγχο του επάνω μέρους του σώματός του και μπορεί πιθανότατα να κάθεται στιγμιαία χωρίς να πέφτει στο πλάι. Σε αυτό το στάδιο θα παρατηρήσετε ακόμη πως αναπτύσσονται σταδιακά και οι μικροί μύες στον αυχένα, τους ώμους και το στέρνο.

Καθώς το μωρό σας γίνεται πιο δραστήριο μπορείτε να περιμένετε πολλά κουλουριάσματα και στροφές όταν του αλλάζετε την πάνα! Θα ήταν καλή ιδέα να μεταφέρετε το στρωματάκι της αλλαξιέρας στο πάτωμα και να μην αφήνετε ποτέ το μωρό σας χωρίς επίβλεψη, έστω και για ελάχιστα λεπτά.

Αφιερώνετε λίγη ώρα για παιχνίδια στο πάτωμα. Βάζετε το μωρό σας μπρούμυτα και ενθαρρύνετέ το να τεντώνεται για να πιάσει ένα παιχνίδι που είναι λίγο μακρύτερα απ’ το πεδίο του. Αυτό θα του προσφέρει πολλές ευκαιρίες για να γυρίσει από μπρούμυτα ανάσκελα και θα δυναμώσει τους μύες του!

Καλύτερο πιάσιμο και θέα των πραγμάτων

Απ’ το να πιάνει ένα κρεμαστό αντικείμενο μέχρι να κρατά το μπιμπερό με τα δυο του χέρια, το μωρό σας ανακαλύπτει πώς να χρησιμοποιεί τα χέρια και τα δάχτυλά του. Από εδώ και στο εξής, το φυσικό αντανακλαστικό του δραγμού θα μετατραπεί σταδιακά σε πιο ελεγχόμενες κινήσεις των χεριών και των δαχτύλων. Θα εξερευνά επίσης διάφορα αντικείμενα πιάνοντάς τα και κουνώντας τα με τα χέρια του αντί της δοκιμασμένης προσέγγισης «το βάζω στο στόμα μου».

Μια άλλη συναρπαστική αλλαγή για το μωρό σας είναι η ικανότητά του να βλέπει μακρύτερα και να εστιάζει καλύτερα. Αν έχετε μακριά μαλλιά ή γυαλιά, το πιθανότερο είναι πως το μωρό σας θα αρχίζει να σας τα τραβά. Και, απ’ τους τέσσερις μήνες, θα μπορεί να εστιάσει στην απόσταση που βρίσκονται τα δάχτυλα των ποδιών του, έτσι το μωρό σας θα αρχίσει σύντομα να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα πόδια του, θα τα πιάνει και, αν μπορεί, θα τα βάζει στο στόμα του.

Αν χρησιμοποιείτε μπιμπερό για να του δίνετε μητρικό γάλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το χρόνο του γεύματος για να ενισχύσετε την ανάπτυξη του μωρού σας. Αφήνετέ το να πιάσει το μπιμπερό με τα δυο του χέρια, ώστε να αποκτήσει λίγο περισσότερη εμπειρία στη χρήση των χεριών του και εσείς θα βρείτε εκείνη την ώρα την ευκαιρία να ετοιμάσετε το γεύμα της οικογένειας.

Ανακαλύπτοντας τη φωνή του

Στο διάστημα μεταξύ των τεσσάρων και των έξι μηνών το μωρό σας αρχίζει να ανακαλύπτει την πραγματική του φωνή. Νέοι ήχοι θα ξεπετάγονται συνεχώς καθώς το μωρό σας μπαμπαλίζει και γουργουρίζει. Παρότι θ’ αρχίσετε πιθανότατα να ακούτε συχνότερα «μα» και «μπα», είναι πιθανό πως θα περάσει καιρός προτού το μωρό σας σάς φωνάξει συνειδητά «μαμά». Αυτή τη στιγμή είναι απλά ένας ήχος που τον βρίσκει διασκεδαστικό να τον επαναλαμβάνει!

Ίσως ο καλύτερος ήχος που θα ακούσετε για πρώτη φορά είναι ένα πραγματικό γέλιο. Δοκιμάστε να γαργαλήσετε ελαφρά το μωρό σας και απολαύστε μαζί τα γελάκια του. Μπορεί να νιώθετε κάπως ανόητη, αλλά το να συζητάτε με το μωρό σας σε αυτό το στάδιο μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της ομιλίας του.

Μάθηση

Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το μωρό σας να αποκτήσει νέες δεξιότητες. Ακόμη κι αν το μωρό σας δεν μπορεί να απαντήσει, είναι καλό να του μιλάτε και να του χαμογελάτε όσο περισσότερο μπορείτε, καθώς έτσι ενθαρρύνετε την ανάπτυξη του λόγου.

Μια σφραγισμένη πλαστική σακούλα γεμάτη ρύζι ή ζυμαρικά που θα του δώσετε να κρατάει θα το βοηθήσει να εξασκήσει τη χρήση των χεριών και των μυών των δακτύλων του και ο καινούργιος συναρπαστικός ήχος θα το εκπλήξει και θα το διασκεδάσει.

Η ώρα του μπάνιου γίνεται πιο διασκεδαστική καθώς το μωρό σας μαθαίνει πως κουνώντας το σώμα του συμβαίνουν διάφορα πράγματα, όπως οι μικρές πιτσιλιές νερού. Θυμηθείτε να έχετε κοντά σας επιπλέον πετσέτες.

Ξέρατε ότι…

Τα καρότα έχουν μια φυσική γλυκύτητα που αγαπούν τα μωρά και τα βοηθούν να μάθουν να απολαμβάνουν τα λαχανικά απ’ την αρχή της ζωής τους;

backtotop
Nutricia