Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Είσαι στην 10η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Τώρα το μωρό σας έχει μήκος περίπου 3 εκατοστά και ζυγίζει 4 γραμμάρια. Μέχρι αυτή την εβδομάδα έχουν σχηματιστεί όλα τα ζωτικά του όργανα και εξακολουθεί να αναπτύσσεται το πεπτικό του σύστημα. Κάπου τώρα αρχίζουν να διαμορφώνονται τα φατνία για τα νεογιλά δόντια του μωρού σας. Επίσης, καθώς ο εγκέφαλός του μεγαλώνει γρηγορότερα από κάθε άλλο μέρος του σώματός του, το κεφάλι του δείχνει πολύ μεγάλο. Τα δάχτυλα των ποδιών του διαχωρίζονται και κάθε μέρα που περνάει το μωρό σας γίνεται όλο και πιο δραστήριο. Αρχίζει μάλιστα να κοιμάται, να ξυπνά και να ασκεί τους μύες του. Τα χέρια του λυγίζουν στους αγκώνες και αν μπορούσατε να ρίξετε μια ματιά μέσα στην κοιλία σας, θα βλέπατε ξεκάθαρα τη σπονδυλική του στήλη κάτω απ’ το δέρμα του.

Εσείς και το σώμα σας

Η μήτρα σας έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος και τώρα είναι μεγάλη όσο ένα γκρέιπφρουτ, αλλά η κοιλιά σας μάλλον δεν θα φαίνεται ακόμη. Για την ακρίβεια, η εγκυμοσύνη σας μπορεί ακόμη να παραμένει το μυστικό σας! Ενδεχομένως τώρα θα έχετε ήδη υιοθετήσει σωστές διατροφικές συνήθειες ώστε να προσλαμβάνετε τα επιπλέον θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το μωρό σας και να καλύπτετε τις απαιτήσεις που έχει το σώμα σας προκειμένου να τα προσφέρει στο μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όταν μιλάμε για μια ισορροπημένη διατροφή, ο σίδηρος είναι ένα απ’ τα βασικά στοιχεία που έχετε ανάγκη. Είναι σημαντικός επειδή μεταφέρει επιπλέον οξυγόνο στα ερυθρά σας αιμοσφαίρια, οξυγόνο το οποίο έχει ανάγκη ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος του μωρού σας. Αν έχετε έλλειψη σιδήρου μπορεί να νιώθετε πολύ κουρασμένη, να παρουσιάζετε δυσκολία συγκέντρωσης και γενικά να μη νιώθετε πολύ καλά. Ο γυναικολόγος σας μπορεί να σας συστήσει να πάρετε συμπλήρωμα σιδήρου. Αν όχι, βεβαιωθείτε πως τρώτε καλά και φροντίστε ώστε το διαιτολόγιό σας να περιλαμβάνει πολλές τροφές πλούσιες σε σίδηρο αίμης (την πιο εύκολα απορροφήσιμη μορφή σιδήρου). Πρόκειται για τον σίδηρο που βρίσκεται στα ζωικής προέλευσης τρόφιμα όπως το καλοψημένο άπαχο κόκκινο κρέας. Όμως και ο ανόργανος σίδηρος είναι επίσης σημαντικός στο σύνολο της διατροφής σας και περιλαμβάνεται σε τροφές όπως αβγά, αποξηραμένα φρούτα, ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι.

Το ξέρατε αυτό;

Αν τρώτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C μαζί με τροφές που περιέχουν ανόργανο σίδηρο (ψωμί ολικής άλεσης, δημητριακά, λαχανικά, όσπρια, αποξηραμένα φρούτα, καρπούς και σπόρους) αυξάνεται η απορρόφηση του σιδήρου. Πίνετε ένα ποτήρι πορτοκαλάδα ή τρώτε ένα φρέσκο φρούτο, όπως ακτινίδιο, μαζί με τα δημητριακά του πρωινού σας ή περιλαμβάνετε λαχανικά όπως οι τομάτες και το μπρόκολο ως συνοδευτικά στο κύριο γεύμα σας.

backtotop
Nutricia