Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Κάποιες φορές οι μαμάδες επιλέγουν ή αναγκάζονται να ταΐζουν το μωρό τους με το μπιμπερό. Η λύση αυτή μπορεί να είναι βολική για τις μαμάδες που θα ήθελαν να έχουν περισσότερη ευελιξία ή που επιθυμούν να μοιράζονται τα ταΐσματα με το σύντροφό τους ή με τον άνθρωπο που φροντίζει το μωρό. Αν αποφασίσετε να ταΐζετε το μωρό σας με το μπιμπερό, τότε η καλύτερη επιλογή είναι να συλλέγετε το γάλα σας. Αν δεν τα καταφέρνετε να δίνετε στο μωρό σας μητρικό γάλα με το μπιμπερό, τότε μπορείτε να επιλέξετε ένα βρεφικό γάλα. Αν σκοπεύετε να δώσετε στο μωρό σας βρεφικό γάλα, θα πρέπει να το συζητήσετε πρώτα με τον παιδίατρό σας.

Πώς θα αρχίσω να δίνω μητρικό γάλα με μπιμπερό;

Για να διατηρήσετε σταθερή την παραγωγή του μητρικού γάλακτος θα το συλλέγετε τακτικά απ’ το στήθος σας. Ο θηλασμός στηρίζεται στο νόμο προσφορά και ζήτησης. Όσο μεγαλύτερη ζήτηση υπάρχει (από το μωρό ή από τη χρήση θηλάστρου) τόσο μεγαλώνει και η παραγωγή. Αν αποφασίσετε να αντικαταστήσετε έναν θηλασμό με γεύμα μητρικού γάλακτος που θα δώσετε με μπιμπερό, ίσως χρειάζεται να συλλέγετε το γάλα την ώρα, ακριβώς ή περίπου, που κανονικά θα θηλάζατε, προκειμένου να διατηρήσετε τα αποθέματά σας. Είναι σημαντικό, ειδικά τους πρώτους μήνες του θηλασμού, να θηλάζετε συχνά ώστε να διατηρείται σταθερή η παραγωγή γάλακτος. Συστήνουμε να μην εισάγετε τα γεύματα με το μπιμπερό τουλάχιστον τις πρώτες έξι εβδομάδες, μέχρι να εδραιωθεί ο θηλασμός.

Πώς θ’ αρχίσω να δίνω μπιμπερό με βρεφικό γάλα;

Αν θέλετε να ακολουθήσετε μικτή διατροφή ή να μεταβείτε για κάποιο λόγο σε αποκλειστική διατροφή με βρεφικό γάλα, τότε ίσως θα ήταν καλύτερο να το κάνετε με μικρά βήματα. Συγκεκριμένα, αντικαθιστώντας σταδιακά γεύματα μητρικού από βρεφικό γάλα. Με αυτό τον τρόπο η παραγωγή σας θα προσαρμοστεί σιγά σιγά στη νέα κατάσταση. Γενικά, ο πρωινός κι ο βραδινός θηλασμός είναι τα τελευταία γεύματα που θα αντικαταστήσετε.

Για να προετοιμαστείτε για την εισαγωγή του μπιμπερό βεβαιωθείτε πως διαθέτετε όλο τον εξοπλισμό που θα χρειάζεστε, ανάμεσά τους μπιμπερό, θηλές και αποστειρωτή.

Βοηθώντας το μωρό σας να συνηθίσει το μπιμπερό

Αφού αποφασίσετε να ταΐσετε το μωρό σας με μπιμπερό, βεβαιωθείτε πως του δίνετε αρκετό χρόνο για να προσαρμοστεί στην αλλαγή. Μην απογοητευτείτε αν τα πράγματα αρχικά δεν κυλήσουν ομαλά. Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να γίνει πιο εύκολα η μετάβαση.

Βοηθώντας το μωρό σας να προσαρμοστεί στα γεύματα με το μπιμπερό

Αν αποφασίσατε ν’ αρχίσετε να δίνετε στο μωρό σας μπιμπερό, είτε με μητρικό γάλα που έχετε συλλέξει, είτε με βρεφικό, θα διαπιστώσετε πως το μωρό σας ίσως χρειάζεται χρόνο για να συνηθίσει τη διαφορετική μέθοδο ταΐσματος. Κάντε υπομονή και αφιερώστε χρόνο, τόσο σε εσάς, όσο και στο μωρό σας για να γίνει η μετάβαση. Στη συνέχεια υπάρχουν μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν στη διαδικασία:

  • Ζητήστε από κάποιον άλλο να ταΐζει το μωρό σας για ένα διάστημα.
  • Αν το μωρό σας είναι πάνω από έξι μηνών δοκιμάστε να του δώσετε το γάλα μ’ ένα κυπελλάκι με στόμιο. Πολλές μαμάδες διαπιστώνουν πως αυτό λειτουργεί καλύτερα όταν το μωρό τους αρνείται το μπιμπερό.
  • Πειραματιστείτε με διαφορετικές θηλές. Το μωρό σας μπορεί να προτιμά έναν άλλο τύπο ή υλικό θηλής.
  • Πολλές φορές χρειάζεται να μεγαλώσετε τις τρύπες στο μπιμπερό.
  • Ζεστάνετε το συλλεγμένο μητρικό γάλα ή το βρεφικό γάλα σε θερμοκρασία σώματος. Κάποια μωρά προτιμούν αυτή τη θερμοκρασία, ενώ άλλα το θέλουν πιο δροσερό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Αν ζεστάνετε το μπιμπερό βεβαιωθείτε πρώτα για τη θερμοκρασία του γάλακτος πριν το δώσετε στο μωρό.
  • Αποσπάστε την προσοχή του μωρού σας μ’ ένα παιχνίδι ή μουσική.
  • Διατηρείστε την ηρεμία σας, καθώς όταν έχετε ένα πεινασμένο και αναστατωμένο μωρό θα βοηθήσετε και το μωρό σας να ηρεμήσει.
  • Μην εγκαταλείπετε τις προσπάθειες! Μπορεί να νιώθετε πως δεν θα τα καταφέρετε ποτέ, τελικά όμως το μωρό σας θα συνηθίσει να πίνει το γάλα του απ’ το μπιμπερό.

Αν έχετε δοκιμάσει τα πάντα και το μωρό σας δεν συνηθίζει το μπιμπερό, μιλήστε ξανά με τον παιδίατρο ή καλέστε τις Ειδικούς μας.

Συναισθηματικός δεσμός και τάισμα με μπιμπερό

Βεβαιωθείτε πως έχετε σωματική επαφή με το μωρό σας όταν του δίνετε το γάλα του καθώς και επαφή με τα μάτια. Μη διστάσετε να του μιλήσετε και να του τραγουδήσετε ώστε να απολαμβάνει περισσότερο τη διαδικασία.

Επιμέλεια κειμένων
Παιδίατρος Παναγιώτης Κούτσος,
Διευθ. Παιδιατρικού Μαιευτηρίου ΡΕΑ

backtotop
Nutricia