Επικοινωνία

Instagram

Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας στη σελίδα μας nutriciaclubgreece

Messenger

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της σελίδας μας NutriciaClubGreece

Phone

Καλέστε μας στα 800 11 68800 & 210 624 8640

Email

Eπικοινωνήστε μαζί μας στο club@nutricia.gr

Αν έχετε την υποψία ότι μπορεί να είστε έγκυος, ένα τεστ εγκυμοσύνης είναι αυτό που θα επιβεβαιώσει το χαρούμενο γεγονός! Επειδή όμως μπορεί να νιώθετε… πελαγωμένη με όλα τα τεστ που κυκλοφορούν, ή να αμφιβάλλετε για την αξιοπιστία τους, συγκεντρώσαμε εδώ τις πιο συχνές ερωτήσεις των μητέρων και ζητήσαμε από τον γυναικολόγο Ιωάννη Καλογήρου τις απαντήσεις τους.

Πόσα είδη τεστ εγκυμοσύνης κυκλοφορούν στην αγορά;

Οι βασικές κατηγορίες είναι δύο: τα τεστ εγκυμοσύνης που βρίσκετε στα φαρμακεία, τα τεστ ούρων και η αιματολογική εξέταση που γίνεται σε μικροβιολογικό εργαστήριο, ή στο μαιευτήριο. Τα τεστ εγκυμοσύνης που θα βρείτε στα φαρμακεία, έχουν αυξημένη ευαισθησία και θεωρούνται σε αρκετά μεγάλο ποσοστό έγκυρα. Υπάρχει το τεστ που σας δείχνει με μια συγκεκριμένη ένδειξη που απεικονίζεται (και αναγράφεται με σαφήνεια στις οδηγίες) αν είστε έγκυος ή όχι και υπάρχει και το “ηλεκτρονικό” τεστ, που σας δίνει απάντηση για την εγκυμοσύνη, αλλά και μία ένδειξη για την εβδομάδα την οποία διανύετε. Το αιματολογικό τεστ είναι το πιο αξιόπιστο και συνήθως συστήνεται να γίνει από την πρώτη μέρα της καθυστέρησης και μετά.

Πότε μπορώ να κάνω το τεστ εγκυμοσύνης;

Υπάρχουν τεστ εγκυμοσύνης που μπορείτε να κάνετε από την πρώτη μέρα της καθυστέρησης, ή και ακόμη 3-4 μέρες πριν τη μέρα που περιμένετε την περίοδό σας. Το ίδιο ισχύει και για τα αιματολογικά τεστ.

Πώς λειτουργεί το τεστ εγκυμοσύνης;

Μόλις γίνει η σύλληψη και εμφυτευτεί το γονιμοποιημένο ωάριο στη μήτρα, αρχίζει να εκκρίνεται η ορμόνη β χοριακή γοναδοτροπίνη, η οποία κυκλοφορεί στο αίμα της μέλλουσας μητέρας και ανιχνεύεται και στα ούρα. Τα τεστ ούρων έχουν έναν συγκεκριμένο αριθμό ευαισθησίας στην ανίχνευση της χοριακής γοναδοτροπίνης, ο οποίος συνήθως αναγράφεται στη συσκευασία με την ένδειξη mIU/ml. Ο βαθμός ευαισθησίας σε αυτά τα τεστ εγκυμοσύνης συνήθως κυμαίνεται από 10 mIU/ml ως 40 mlU/ml και όσο πιο μικρός είναι, τόσο πιο ευαίσθητο είναι το τεστ. Την ίδια αυτή ορμόνη ανιχνεύει, με 100% ασφάλεια, η αιματολογική εξέταση.

Αν δεν έχετε ακόμη καθυστέρηση, ή αν είστε στην πρώτη μέρα της, προτιμήστε να κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης το πρωί που θα ξυπνήσετε, ώστε να είναι μεγαλύτερη η συγκέντρωση της χοριακής γοναδοτροπίνης στα ούρα σας και να μπορεί να ανιχνευτεί από το τεστ.

Πόσο γρήγορα θα βγει το αποτέλεσμα του τεστ εγκυμοσύνης;

Τα αιματολογικά τεστ στα μεγάλα μικροβιολογικά κέντρα και τα μαιευτήρια βγαίνουν μέσα σε 2 με 3 ώρες. Τα τεστ εγκυμοσύνης του φαρμακείου θα σας δώσουν το αποτέλεσμα μέσα σε 1 με 5 λεπτά.

Μπορεί να είμαι έγκυος και το τεστ εγκυμοσύνης να βγει αρνητικό;

Αν ο κύκλος σας δεν είναι σταθερός, ή αν στον συγκεκριμένο κύκλο είχατε καθυστερημένη ωορρηξία, μπορεί να συμβεί αυτό που ρωτάτε. Επειδή η χοριακή γοναδοτροπίνη αυξάνεται μέρα με τη μέρα, αν η σύλληψη έγινε μερικές μέρες αργότερα από τη στιγμή που νομίζετε, τότε μπορεί ακόμη να μην είναι αρκετά υψηλός ο βαθμός, ώστε να φανεί στο τεστ. Αν το τεστ βγει αρνητικό, αλλά δεν έχετε αδιαθετήσει και έχετε αμφιβολία για την εγκυρότητά του, καλό είναι να το επαναλάβετε μετά από μερικές μέρες. Αν βγει πάλι αρνητικό και εξακολουθείτε να μην έχετε περίοδο, είναι καλό να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας.

Υπάρχει περίπτωση ένα τεστ εγκυμοσύνης να δείξει θετικό, αλλά να μην είμαι έγκυος;

Αν έχετε κάνει εξωσωματική γονιμοποίηση, ή έχετε πάρει φάρμακα που ενισχύουν την ωορρηξία, συζητήστε με τον γιατρό σας σχετικά με το τεστ εγκυμοσύνης, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις, πολλές φορές, το τεστ ούρων μπορεί να σας δώσει λανθασμένο αποτέλεσμα. Μπορεί επίσης ένα τεστ να δείξει ψευδές θετικό σε μεγαλύτερες γυναίκες που βρίσκονται κοντά στην εμμηνόπαυση.

Ιατρική Επιμέλεια: Dr Ιωάννης Καλογήρου μαιεύτηρας γυναικολόγος MD, DFFP, DRCOG
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της ΡΕΑ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής

backtotop
Nutricia